Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin püf noktaları!
        1

        Ramazan ayında beslenme siteminin tamamen değişmesi, tüketilen öğün miktarının azalması, ağız sağlığı için büyük risk taşıyor. Ramazan'da dişler fırçalanmadığı zaman iftardan sahura geçen vakit arasında ağızda kolayca üreme imkanı bulabilen bakteriler, kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerinin de artmasına neden olabiliyor.

        2

        Bu nedenle ağız ve diş sağlığına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.

        3

        Oruçluyken ağız kokusunu önleme konusunda ipuçları veren Protez Uzmanı İlker Arslan, "Uzun süre boyunca fırçalanmayan dişler ağızda kolayca üreyen bakterilerin, çürüklerin artmasına neden olur.

        4

        Oruçlu olduğumuz gün içerisinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle ağız kokusu sorunu da ortaya çıkar" diye konuştu.

        5

        Protez Uzmanı Arslan sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar.

        6

        Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar ve daha çok bakteri üreyebilir.

        7

        Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız ortamının asit oranı düşebilmektedir. Fakat oruçlu iken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. Bunun için de gün içerisinde ağız, su ile çalkalanabilir”

        8

        İlker Arslan, oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığını ifade ederek, "Ağız ve diş temizliğini gündüz yapmamayı tercih edenler, bunu mutlaka sahurdan sonra yapmalıdır.

        9

        Macunun yutulması sonucu, orucun bozulacağından endişe edenler, dişini süpürge görevi üstelenecek macunsuz fırçayla temizleyebilirler.

        10

        Yine de dişinizi fırçaladığınızda içiniz rahat etmeyecekse, gün içinde ağzınızı bir kaç defa su ile çalkalayabilirsiniz.

        11

        Ayrıca sahurda şekerli, karbonhidratlı yiyeceklerin de az tüketilmesi, rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ