Pera Müzesi'nde Yarıyıl Tatili Atölyeleri
Pera Müzesi'ndeki sergiler paralelinde düzenlenen Yarıyıl Tatili Atölyeleri ve sergi turları 23 Ocak - 4 Şubat arasında müzede gerçekleşecek. 4-6, 7-12 ve 13-17 yaş gruplarına özel etkinliklerin bulunduğu programda öğrenciler; ahşap baskı, heykel, çivi yazısı, stop-motion animasyon, Kintsugi, papier-mâché (kağıt hamuru) gibi farklı teknikleri deneyimleme fırsatı bulacak. Çocukların velileriyle birlikte katılabileceği bir etkinliğin de yer aldığı program 15 farklı yaratıcı sanat atölyesinden oluşuyor.
ABONE OLSuna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Yarıyıl Tatili Atölyeleri kapsamında çocuklar ve öğretmenler için sergi turu ve atölyeler düzenliyor. Müzenin güncel sergileri Gelecek Hatıraları ve Tam Yerinden ile koleksiyon sergileri Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar, Osman Hamdi Bey, Kahve Molası, Ağırlık ve Ölçü Sanatı’ndan ilhamla hazırlanan tatil programında öğrenciler, ilgili sergiyi rehber eşliğinde gezdikten sonra kendi yaş gruplarına yönelik yaratıcı sanat çalışmalarına katılıyor. Öğretmenlere özel ücretsiz atölyelerde ise müzede drama yöntemleri ve iyileşme pratiklerine odaklanılıyor.
4-6 yaş grubu tarihi seramik ve panoramaları günümüze yorumluyor
Renkli Katmanlar: Şeffaf Tablom atölyesinde, Gelecek Hatıraları sergisini rehber eşliğinde gezen 4-6 yaş aralığındaki çocuklar, sergiden seçilmiş motif ve objelerin görsellerini kullanarak çeşitli renk ve desendeki kumaşlarla masalsı kolajlar tasarlıyor. Aynı sergiden ilham alan Evvel Zaman Dışında: Geleceğin Masalı atölyesinde ise katılımcılar, geçmiş yüzyıllarda geçen bir masalın dinleyicisi olduktan sonra, bu masal gelecekte yaşansaydı neler olabileceği üzerine düşünüyor ve bu gelecek hayalini çeşitli dergiler, renkli boyalar ve kolaj malzemeleri kullanarak görselleştiriyor.
Kahve Molası sergi turunu takip eden Ahşap Baskı: Tek Motif, Çok
Desen! atölyesinde, seramiklerdeki simetrik motifleri ahşap baskılarla kağıda aktarıp renklendiren çocuklar, en beğendikleri deseni bez çantaların üzerine uyguluyor.
Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergi turunda şehrin etkileyici tarihi manzaralarını inceleyen katılımcılar, Panoramadan Düşsel Heykele atölyesinde İstanbul için bir park oyuncağı ya da heykel tasarladıklarını hayal ederek renkli bambu çubuklar ve birleştirme aparatlarıyla tasarımlarını inşa ediyor.
7-12 yaş grubu çivi yazısı, tuval ve heykelle geleceğe hatıralar bırakıyor
Gelecek Hatıraları sergisinden yola çıkan 7-12 yaş grubuna yönelik Parçadan Bütüne: Kolektif Yaratım atölyesi, Adriana Varejão’nun farklı biçim ve boyutlarda tuvalleri yere ve duvara yığarak oluşturduğu Tuvaller Üzerine Karo Seramik Döşeme yerleştirmesinden ilham alıyor. Masaya yan yana dizilerek tek bir büyük yüzey oluşturan tuvallerden birinin başına geçip diledikleri motifi boyamaya başlayan çocuklar, belli aralıklarla yer değiştirerek tuvaldeki diğer motiflere eklemeler yapıyor. Atölye sonunda herkes ilk çizdiği tuvali bir “gelecek hatırası” olarak yanında götürüyor.