Selahaddin Eyyubi Kürt müydü?
Fatih Altaylı'nın Murat Bardakçı ile birlikte hazırlayıp sunduğu Teke Tek Özel programına konuk olan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tufan Gündüz çok tartışılacak bir iddiada bulundu.
ABONE OLTürklerin Anadolu'ya gelişinin tartışıldığı programda, Tufan Gündüz, Selahaddin Eyyubi'nin Kürt olduğunu iddia etti.
Daha önce çeşitli çevrelerce defalarca dillendirilen ancak siyasi bulunan bu iddia, Türk televizyonlarında ilk defa bir Türk tarihçi tarafından da ortaya atılmış oldu.
Tarihçi Gündüz, Haçlı seferlerini durduran Selahaddin Eyyubi'nin aslında Kürt olduğunu ve Kürt olmasının Türk tarihi açısından bir sakınca yaratmadığını söyledi.
SELAHADDİN EYYUBİ KİMDİR?
Selahaddin Eyyubi, Mısır, Suriye, Yemen ve Filistin sultanı ve Eyyubi hanedanının ilk hükümdarı. Kudüs’ü Haçlılardan alarak (2 Ekim 1187) kentte 88 yıl süren Frank işgaline son vermiş, Hıristiyanların misilleme olarak düzenledikleri III. Haçlı Seferi’ni etkisiz hale getirmiştir.
Babası Necmeddin Eyyub, Selçuklu emiri İmadeddin Zengi’nin hizmetinde görevliydi. Baalbek ve Şam’da büyüyen Salaheddin iyi bir din eğitimi aldı. Askeri yaşamı Zengi’nin oğlu ve ardılı Emir Nureddin’in komutanlarından, amcası Asadeddin Şirkuh’un hizmetine girmesiyle başladı. Şirkuh’un, Mısır’ın I. Haçlı Seferi sonucunda kurulan Latin-Hıristiyan devletlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla düzenlediği üç sefer sırasında, Kudüs’ün Latin kralı I. Amalricus, Mısır’ın Fatımi halifesinin güçlü veziri Şavar ve Şirkuh arasında karşılıklı bir mücadele gelişmişti. Salaheddin Şirkuh’un ölümünden ve Şavar’ın öldürülmesinden sonra, henüz 31 yaşındayken hem Suriye birliklerinin komutanlığına, hem de melik unvanıyla Mısır vezirliğine atandı (1169).