Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar
Yasemin GÜNERİ / AHT

Komisyon 'ortak velayet' için çalışıyor

Boşandıkları eşlerinin çocuklarını göstermemesinden şikayetçi olan babaların oluşturduğu "Boşanmış Babalar Platformu"nun çabaları sonuç verdi ve "ortak velayet" hakkı gündeme geldi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ortak velayet konusunda hem bakanlığının, hem de Adalet Bakanlığı ve boşanmış babalardan oluşan komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yeni yasal düzenlemeye göre boşanma esnasında taraflar anlaştığı sürece "ortak velayet" kararları verilebilecek. Buna göre boşanma esnasında çiftler tarafından anlaşma (boşanma sözleşmesi; nafaka, görüş günleri vs) sağlanması halinde hakim, çocuğu/çocukları tek tarafa vermeyecek. Hakimler ortak velayete karar verebilecek. Ortak velayetin hem boşanmış çiftler hem de çocuklar için yararlı olup olmadığını uzmanlara sorduk.

'Ortak velayet haksız rekabeti önleyecek'

Psikiyatrist-Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN:

ÇOCUĞUN iyiliği için anne ve babanın bir araya gelmesi, diyalog kurması gerekir. Ortak velayet de bunu amaçlıyor. Çocuğun gelişimi ve iyiliği için anne ve babanın ortak hareket edebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Tekli velayet sisteminde velayet alan taraf güçlü duruma geliyordu. Bu da haksız bir rekabeti oluşturuyordu. Çocuğa sahip olan taraf, öbür tarafa karşı bunu sopa olarak kullanıyordu. Bu durum baba rolünü zayıflatıyordu. Ama şimdi ortak velayet ile sorumluluk da ortak olacak. Babayı engellemek sağlıklı değil. Ailede örneğin bir erkek çocuk özdeşim kuracağı bir erkek modeli olmadığında cinsel kimlik bozukluğu yaşayabiliyor. Bu çalışma bu riskleri bir anlamda ortadan kaldıracak. Kız da erkek de olsa baba motifinden çocuklar mahrum bırakılmamalı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ