Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Adres ver Ali Bey

        Son dönemin Türk büyükleri arasında yer alan müteahhit Ali Ağaoğlu bir itirafta bulunmuş.

        “Ben de İstanbul’da çürük binalar yaptım. Ben de deniz kumu kullandım. Herkes yaptı. Yaptığım binaların çoğu Van depreminde yerle bir olanlardan daha kötü durumda.”

        Önemli bir açıklama.

        Ama eksik.

        Ali Ağaoğlu “çürük” yaptığı binaların hangileri olduğunu da açıklamalı.

        O binalarda da binlerce kişi oturuyor.

        Bilsinler ki, sağlam binalara taşınsınlar.

        "HERKES GİBİ BİZ DE ÇÜRÜK BİNALAR YAPTIK!"

        İnşaatçı Ali Ağaoğlu, duyanların kanını donduran bir itirafta bulundu. 1998’den önce yapılan binalarda deniz kumu kullanıldığını söyleyen Ağaoğlu “Boğaz’ın iki yakası kum deposuydu. Eski takalar denizden kumu alır, kamyona yükler inşaatlara giderdi. O çürük binaları ben dahil, herkes yaptı, çünkü malzeme yoktu” diye konuştu.

        Ünlü inşaatçı Ali Ağaoğlu, önceki akşam CNN Türk’te Ahmet Hakan tarafından hazırlanıp sunulan Tarafsız Bölge adlı programda insanın kanını donduran açıklamalarda bulundu. Programda 2004 yılında çıkarılan yasayla kaçak bina yapan, yaptıran ve göz yumanlara hapis cezası getirildiğine dikkat çekilirken, Ali Ağaoğlu, kaçak binaların yanı sıra ruhsatlı olup da güvenli olmayan binalar olduğunu da söyledi. Ağaoğlu, eskiden yeterince malzeme olmadığı için çürük binaların yapıldığını, kendisinin de çürük bina yaptığını itiraf etti. Ağaoğlu, İstanbul’daki binaların Van’dakilerden daha kötü olduğunu söyledi.

        BETON ELLE KARIŞTIRILIRDI

        Türkiye’de yaklaşık 19 milyon civarında konut olduğunu bunlardan sadece son 10 yılda yapılan 3 milyonunun dünya standartlarında üretildiğini belirten Ağaoğlu, “16 milyon konut, 1998 yönetmeliğinden önce yapılan statik hesaplara göre inşa edildi. Bu binaların hali hem mühendislik olarak, hem malzeme olarak, hem işçilik olarak çok kötü” dedi. Ağaoğlu, 1998 öncesi yapılan binaların neden kötü olduğunu şöyle açıkladı: “Malzeme kötü, kum kötü, demir kötü, elle karıştırılan beton işçilik vardı. En az 3-4 kere aktarılması gerekirken bir kere aktarılıyordu. Ekipler vardı, onların tekelindeydi. İstediğin kadar başında dur, bildiğini okur çeker giderdi.” Ağaoğlu, inşaatlarda deniz kumu kullanıldığını, demir almak için sıraya girmek yerine merdiven altı atölyelere yönelip kalitesiz malzeme aldıklarını da itiraf etti. Ağaoğlu “Kuruçeşme’de Reina’nın olduğu yer ve karşısı, Boğaz’ın iki yakası kum deposuydu. Eski takalar denizden kumu alır, oradan getirir kamyona yükler inşaatlara giderdi. Bir kamyon demir almak için kaymakamlıktan ihtiyaç belgesi alıyordunuz, Karabük’te 6 ay sıra bekliyorduk. Alamıyorduk. Nerden alacaksınız? Merdiven altı atölyelerden malzeme temin ediyorduk” dedi. “Karadeniz kökenli bir inşaatçıyım. Babamda inşaatçıydı. Çocukluğumdan beri sektörün içindeyim” diyen Ağaoğlu’na, Ahmet Hakan “Siz de yaptınız o zaman o çürük binaları?” diye sorunca Ağaoğlu, “Evet yaptık. Herkes yaptı” diye yanıt verdi. “Malzeme yoktu ki. Kumu ithalmi getirecektik?” diyerek kendini savunan Ağaoğlu, “O dönemde yapılan binaların yüzde 90’ı bu şekilde yapıldı. 1998 yönetmeliğinden önce yapılan binaların çoğu maalesef bu halde. İstanbul’da birçok insanımız maalesef canlı canlı tabutta yaşıyor” diye konuştu.

        TWITTER’DAN TEPKİ YAĞDI

        1998 öncesi İstanbul’da yapılan binalarda deniz kumu kullandıklarını itiraf eden Ali Ağaoğlu’na Twitter’dan tepki yağdı:

        İşte Twitter kullanıcılarının yaptığı yorumlar;

        - Ağaoğlu eskiden kendisinin de çürük bina yaptığını itiraf etmiş! Avrupa’da olsa o binaları yıkıp adamı içeri tıkarlar!

        - Modern istilacı Ali Ağaoğlu’nun eskiden yaptığı binalar çürükmüş, olabilir; zihniyeti halen çürük.

        - Ali Ağaoğlu İstanbul’da güçlendirmeye değer bina yok! dedi. Tarihi eserleri yıkıp yakamazsınız, onları gerekiyorsa güçlendirmeliyiz.

        - Bu adama güvenip yaptığı binalardan ev alanlara yazık. Huylu huyundan vazgeçmez yine çalar malzemelerden.

        - Devlet devlet olsa bu adamın mal varlığına el koyar. Bütün o çürük mal sattığı binaları tekrar inşa ettirirdi.

        - Eğer sen de çürük bina yaptıysan toplanıp gidelim biz!

        - Ali Ağaoğlu kendini ihbar ediyor nerede adalet nerede hukuk.

        - Şu Ali Ağaoğlu, 90’lı yıllardaki Fadıl Akgündüz’ün yeni versiyonudur. Medya, bu toplumun canavarlarını kendi eliyle yaratıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ