Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık 'Suriye sınırında yeterli denetim yok'

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Hükümet'in, Suriye sınırında yeterli denetim olmadığı için kaçak ve hastalıklı hayvanların ülkeye yasa dışı yollardan girişine engel olamadığını iddia etti.

        Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'deki etkilerine dikkati çekti.

        Hayvancılık sektörü temsilcilerinin saptamalarına göre, son bir kaç ayda hayvanlarda Kütahya'da şap hastalığı, Muğla'da mavi dil hastalığı, Gaziantep, Mersin, Adana, Osmaniye'de ve en yoğun olarak da Hatay'da üç gün hastalığı, Kırıkkale'de brucella hastalığı, Ardahan'da şap hastalığı, Balıkesir'de hayvanlarda çiçek hastalığı vakaları görüldüğünü ileri süren Toprak, Suriye'de yaşananların halkın sağlığını da tehdit eder hale geldiğini savundu.

        Sayılarının 120 bine ulaştığı resmi olarak açıklanan Suriyeli mültecilerin kaçarken beraberlerinde getirdikleri büyük ve küçükbaş canlı hayvanların taşıdığı hastalıkların, kısa sürede ülke sathına yayıldığını iddia eden Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ''üç gün hastalığı'' olarak adlandırılan bu hastalığın varlığını resmen kabul ettiğini ifade etti.

        Toprak, Kurban Bayramı nedeniyle de hastalıklı hayvanların ülke sathına yayıldığını, en son Kütahya'da üç gün vakası görüldüğünü belirterek, Bakanlığın halktan bazı gerçekleri gizlediğini öne sürdü. Toprak, şu değerlendirmelerde bulundu:

        ''Bakanlığın resmi verilerine göre bugüne kadar 3 bin baş hayvan bu hastalıktan telef oldu. Çiğ Süt ve Et Üreticileri Grubu tarafından yapılan açıklama ise daha vahim. Suriyeli mülteciler yalnız beraberlerinde getirdikleri hastalıklı hayvanları kaçak yollardan Türkiye'ye sokmakla kalmıyorlar. Şanlıurfa-Mersin hattı boyunca sınırların denetimsizliği nedeniyle de Suriye'den yoğun bir şekilde kaçak canlı hayvan girişi oluyor. Şanlıurfa Mersin hattında, özellikle de Hatay çıkışlı olarak hayvan hastalıkları patlama yapmış durumda.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı istatistiklerine göre Suriye krizinin tırmandığı son bir yılda telef olan hayvan sayısı 50 bin baş. Şanlıurfa-Hatay-Mersin hattında üç gün hastalığı salgını yayılıyor.''

        Hastalıktan ölenlerin yanı sıra, hastalık tedavisi için yoğun antibiyotik tedavisi gören hayvanların da ölmeden kasaplığa gönderildiğini, Çiğ Süt-Et üreticilerinin antibiyotikli, hastalıklı hayvanların kesilip satışa sunulduğunu gündeme getirdiğini aktaran Toprak, ''Sınırdan denetimsiz, veteriner kontrolünden geçmede, kaçak yollarla sokulan hayvanlar nedeniyle diğer hayvan hastalıkları salgını da ülke sathında, diğer illerimizde ve bölgelerimizde hızla yayılıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

        Besicilerin ve veterinerlerin hastalıkları resmi makamlara bildirmesi gerektiğine işaret eden Toprak, ancak bildirimlerin yapılmadığını kaydetti.

        Halk sağlığı açısından ciddi risk ve tehlikenin, salgın olasılığının söz konusu olduğunu savunan Toprak, şunları kaydetti:

        ''Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü de bu durumu teyit ediyor, ancak salgın paniğine yol açmamak için 'Olay kontrolümüz altında' diyor. Binlerce hastalıklı, antibiyotikli hayvanın ne olduğunu, kesimhanelerde yeterli kontrollerin yapılıp yapılmadığını hükümet açıklamak, halkımızı bilgilendirmek zorunda. Bir yandan et ithalatına önlem olarak yüksek vergileri tekrar uygulamaya koyma kararı alan Hükümet, diğer yandan 900 kilometreyi aşkın Suriye sınırında yeterli denetim olmadığı için binlerce kaçak ve hastalıklı hayvanın ülkeye yasa dışı yollardan girişine engel olamıyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ