Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin'den son dakika Ukrayna mesajı: Savaş istemiyoruz - Rusya Ukrayna geriliminde SON DURUM!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın ABD ve NATO ile füze konuşlandırma sınırları ve şeffaflık konusunda görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından konuşan Putin, ABD ve NATO'nun Moskova'nın talep ettiği Ukrayna'yı NATO'nun dışında tutma, Rusya sınırları yakınında silah konuşlandırmalarını durdurma ve Doğu Avrupa'daki ittifak güçlerini geri çekme talebine yapıcı yanıtlar alamadıklarını söyledi.

        Putin, Rusya'nın Avrupa'da orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasının sınırlandırılması, tatbikatların şeffaflığı ve diğer güven artırıcı önlemler konusunda müzakerelere katılmaya hazır olduğunu söyledi ancak Batı'nın Rusya'nın taleplerine kulak vermesi gerektiğini vurguladı.

        REKLAM

        "Avrupa'da savaş istemiyoruz" diyen Putin çözümün Minsk barış sürecine dayanması gerektiğinin altını çizdi.

        Ukrayna'yı işgal etme planlarını bir kez daha yalanlayan Putin "Tatbikat yapan askerlerimizin bir kısmını çekmeye karar verdik" dedi.

        SCHOLZ: NATO'NUN GENİŞLEMESİ GÜNDEMDE DEĞİL

        Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra, Ukrayna üzerinden gaz geçişinin çalıştığından emin olmaya kararlı olduğunu söyledi.

        "Yaptığımız anlaşmalara göre Avrupa'da doğalgaz geçişinin Ukrayna, Beyaz Rusya, Polonya ve Kuzey Akım 1 üzerinden çalışmasını sağlamaya kararlıyız. Ayrıca Avrupa'da barışçıl kalkınmayı sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullanan Alman Şansölye, Kuzey Akım 2 boru hattı hakkında sorulan soruya ise 'Geçişin Ukrayna üzerinden sağlanmasını istediklerini, Ukrayna'da bir çatışma olmamasını sağlamaya niyetli olduklarını; ancak çatışma çıkması halinde sonuçları olacağını' cevabını verdi.

        NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin şu anda gündemde olmadığını belirten Scholz, "Rusya'nın taleplerinde tartışılmaya değer bazı noktalar var" dedi. Szholz, gerilimin acil bir şekilde düşürülmesi gerektiğini belirtti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ