Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ramazan ayı 2018 ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor? 2018

        İslam dini geleneğinde üç aylar olarak bilinen, mübarek gün ve geceleriyle bereketli bir maneviyat mevsimi olarak nitelendirilen üç ayların ilki Recep ayı 19 Mart'ta başladı ve 17 Nisan Salı günü Şaban ayı ile devam edecek. Peki, üç ayların sonuncusu ve on bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak? İşte 2018 Ramazan ayı ile ilgili ayrıntılar...

        RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

        Ramazan ayı, İslam dininde yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kur'an-ı Kerim'in indiği ay olan Ramazan ayı, on bir ayın sultanı olarak kabul ediliyor. 2018 yılında Ramazan ayı 16 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. Ramazan ayı içerisinde 10 Haziran'da Kadir Gecesi idrak edilecek. Ramazan ayı, 14 Haziran'da son bulacak ve 15 Haziran'da Ramazan Bayramı başlayacak.

        REKLAM

        Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

        RAMAZAN AYI'NDA NELER YAPILIR?

        Bu ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

        * Oruç tutmak

        * Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

        * Kur’an okumak

        * Namazları cemaatle kılmak

        * Sahur yapmak

        * İftar ettirmek

        * Kadir Gecesini aramak

        * Sabretmek

        * İhsan ve ikramda bulunmak

        * Tövbe etmek

        * Cenneti istemek

        * Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

        * Ramazan umresi yapmak

        * Açları doyurmak

        RAMAZAN AYI VE ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER

        1- Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

        REKLAM

        2- Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

        3- Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)

        4- Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

        5- Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi 187)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ