Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kremlin şartlarını açıkladı, Rus general öldürüldü! Rusya Ukrayna savaşında son durum! - Güncel Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 13. gününde devam ederken, 3. tur müzakere görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Ukrayna, üst düzey bir Rus generali öldürdüklerini açıkladı, Kremlin ilk kez şartlarını dile getirdi. Dünden bu yana yaşananlar...

        "DÜŞMANIN İLERLEME HIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI"

        Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych, "Düşmanın ilerleme hızı büyük ölçüde azaldı. Bazı bölgelerde Rus güçlerinin ilerleyişi durduruldu" dedi.

        BM: UKRAYNA'DAN GİDEN MÜLTECİ SAYISI 2 MİLYONU AŞTI

        Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

        BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.

        UKRAYNA: 25 SİVİL ÖLDÜ

        Ukrayna, Rusya'nın saldırılarında 25 sivilin öldüğünü açıkladı. Yetkililer, Sumi'de 21, Harkov'da 4 sivilin öldüğünü duyurdu.

        Yetkililer, dün gerçekleşen Rus saldırılarında Sumi bölgesinde iki çocuk 21 kişinin öldüğünü açıkladı.

        İKİ KENTTE SİVİLLERİN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

        Ukrayna'dan yapılan açıklamada insanı koridorlar aracılığıyla Sumi ve Irpin kentlerinde sivillerin tahliyesine başlandığını duyurdu.

        Karar Rus ve Ukraynalı heyetlerin müzakerelerde insani koridorlar açılması konusunda anlaşmaya varmasının ertesinde gerçekleşti.

        250 TÜRK VATANDAŞI TAHLİYE EDİLDİ

        Habertürk yazarı Kemal Öztürk’ün aktardığı bilgiye göre de, ateşkes sonrası kuşatma altındaki Sumi şehrinden 250 Türk vatandaşı tahliye edildi.

        GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

        Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

        Rusya Savunma Bakanlığının, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı Moskova saati ile 10.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

        Dün Belarus’un Brest bölgesinde Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında üçüncü tur müzakereler gerçekleşmiş, iki taraf da görüşmelerde insani yardım koridorları konusunda olumlu sonuçlar alındığını açıklamıştı.

        Ardından, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Ukrayna'da İnsani Müdahale Birimler Arası Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için 8 Mart’ta Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan edildiği duyurulmuştu.

        UKRAYNA: RUS ORDUSUNUN 12 BİNDEN FAZLA ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

        Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 12 binden fazla askerini kaybettiği bildirildi.

        Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-7 Mart'taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

        Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 12 binden fazla askeri öldürüldü, Ruslara ait 48 uçak, 80 helikopter, 303 tank, 1036 zırhlı araç, 120 top, 56 roketatar sistemi ve 27 hava savunma sistemi imha edildi.

        Rus güçleri, 474 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 İHA kaybetti.

        "İKİNCİ GÖÇMEN DALGASI ÇOK DAHA HASSAS OLACAK"

        Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, ikinci göçmen dalgasının çok daha hassas olacağını söyledi.

        BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Filippo Grandi, "Savaş devam ederse ikinci göçmen dalgası daha hassas olacak. Eğer savaş devam ederse, kaynağı ve bağlantısı

        olmayan bir sürü insan görmeye devam edeceğiz. Avrupa'da ve devamında daha fazla dayanışma görmemiz gerekiyor" dedi.

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'yı bir kez daha kaçan sivillere saldırmakla suçladı.

        Zelenskiy, Moskova'nın sivillerin kaçması için "insani koridorlar" oluşturma teklifini, Rusya veya Belarus üzerinden yapması üzerine reddetti. Moskova'yı "ortaçağ" taktikleriyle suçladı.

        Zelenskiy, gece geç saatlerde paylaştığı videoda, "Geri adım atmıyorsun. Geri adım atmıyoruz" diyerek, "kahramanca" direnişin Rusya için "kabus" haline geldiğini de sözlerine ekledi.

        Zelenskiy, savaş kazanılana kadar Kiev'de kalacağına söz verdi.

        RUS GENERALİ ÖLDÜRÜLDÜ

        Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov'da üst düzey bir Rus generalin öldüğünü duyurdu.

        Rusya'nın 41. ordusunun ilk komutan yardımcısı olduğuna inanılan Tümgeneral Vitaly Gerasimov'un askerlerinin öldürüldüğü bildirildi.

        3. TUR MÜZAKERELER YAPILDI

        Rusya ve Ukrayna heyetleri üçüncü kez masaya oturdu. 4 saat süren müzakerelerin ardından konuşan bir Ukrayna temsilcisi, "Görüşmeden, durumu iyileştiren bir sonuç çıkmadı" dedi.

        "İNSANİ YARDIM KORİDORLARI 8 MART'TA AÇILACAK"

        Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

        Rusya heyeti: "İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz. Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler devam edecek." açıklamasında bulundu.

        RUSYA'NIN ŞARTLARI

        Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Ukrayna’ya karşı operasyonu durdurmak için şartlarını ilk kez açıkça dile getirdi.

        Ukrayna'nın herhangi bir ittifaka katılma hedefini reddetmesi yönünde anayasayı değiştirmesini, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’ın Rus toprağı olduğunu, ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasını isteyen Rusya, bu şartların kabul edilmesi halinde çatışmaları hemen durduracağını vurguluyor.

        REKLAM

        Rusların ültimatomlarına karşı olduğunu belirten Kiev yönetimi, Ukrayna topraklarında çatışmaların durması, Rus askerlerinin Kırım ve Donbas dahil Ukrayna topraklarını tamamen terk etmesini istiyor.

        2 MİLYONA YAKIN KİŞİ UKRAYNA'DAN KAÇTI

        Ukrayna'daki insani kriz, Rus kuvvetleri saldırılarını yoğunlaştırırken, yiyecek, su, ısı ve ilaç giderek daha kıt hale geldikçe derinleşiyor. AB, yaklaşık 1,7 milyon Ukraynalının çatışmalardan kaçtığını ve toplamın 5 milyona ulaşabileceğini söyledi.

        ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM müzakere çalışmaları yürütürken, Vladimir Putin'i "Ukrayna'yı vahşileştirme" planı yapmakla suçladı.

        İNGİLTERE'NİN KAOTİK POLİTİKASI

        Rusya'nın Ukrayna büyükelçisi, Ukraynalıların kendilerini bombaladığını iddia ederek karşılık verdi.

        İngiltere İçişleri Bakanı, ülkenin İngiltere'ye sığınan Ukraynalılara yönelik "kaotik politikası" nedeniyle eleştiriliyor, şimdiye kadar sadece 300 kişiye sığınma hakkı verildi.

        Zelenskiy bugün İngiltere milletvekillerine video bağlantısı aracılığıyla hitap edecek ve daha fazla silah ve NATO tarafından Ukrayna üzerinde bir uçuşa yasak bölge uygulanmasını talep etmesi bekleniyor.

        Çin Dışişleri Bakanı, ABD ve Avrupa Birliği'nin Moskova'ya yönelik artan baskısına rağmen, Pekin Ukrayna'nın işgalini kınamayı reddetti. Çin'in Rusya ile ilişkisini "demir kaplı" olarak nitelendirdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ