"Evde doğum anne ve bebek için çok tehlikeli"
Prof. Dr. Selçuk Özden, evde doğumun özendirilmemesi gerektiğini söyleyerek hipnoz yönteminin ise tıbbi altyapısının olmadığını belirtti
ABONE OLSakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Özden, hipnozla doğumun alternatif yöntem gibi sunulmasının yanlış olduğunu belirterek, "Hipnoz, ağrısız doğum gibi algılanmamalı yani hipnozla ameliyat yapılmaz, cerrahi kesinin ağrısı giderilemez, böyle bir şey yok. Bunlar güncel tıp bilimine uygun değil" dedi.
Özden, evde doğumun hem anne hem de bebek için çok tehlikeli olduğunu, kesinlikle yapılmaması gerektiğini söyledi.
Doğumun hastane ortamında yapılmasının en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayan Özden, "Sağlıklı doğum için kan desteği, yardımcı personel ve steril ortam lazım. Evde bu koşulları sağlamak kolay değil. Doğum sırasında hasta litrelerce kan kaybedip, şoka girebilir. Ölümüne kadar giden sonuca ulaşabilir. Bu tür vakalara ev koşullarında müdahale edebilmek, hastaneye yetiştirmek mümkün dahi olmaz" diye konuştu.
Özden, anne ve bebek açısından hastane ortamında yapılmayan doğumun özendirilmemesi gerektiğine işaret etti.