Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Karnınızda şişkinlik mi var?

        İç hastalıkları uzmanı Kenan Tekin, geçmeyen ya da sürekli tekrarlayan karındaki şişkinlik şikayetlerinin önemsenmesi gerektiğini söyledi. Bu şişkinliklerin basit bir gaz ya da hazımsızlıktan meydana gelebileceği gibi kanser gibi değişik bir çok hastalığın habercisi de olabileceğini ifade eden Tekin, yakınmaların süreklilik arz ettiği taktirde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini kaydetti.

        Tekin bağırsak düğümlenmesi, iltihaplanma, yapışkanlık ve kalın bağırsaktaki bazı kanser türlerinin şişkinlik belirtisi verdiğini dile getirerek, şunlara dikkat çekti: "Şişkinlik zaten gözle görülebilir. Karın bölgesi iyice sertleşir. Önceden giyildiğinde rahatsız etmeyen pantolanlar dar gibi gelir ve rahatsız etmeye başlar. Kişi bazen 'karnımın içinde sanki bir balon şişirmişler' ifadesini kullanır. Bu durumda özellikle şişkinlik sık aralıklarla tekrarlıyor, yada uzun süre devam ediyorsa mutlaka uzman bir hekime muayene olmada büyük fayda var."

        50 yaşın üzerindeki kişilerin bu konuda daha dikkatli olmalarını öneren Tekin şu uyarılarda bulundu: "Karın bölgesindeki şişkinlik 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın bağırsak kanseri olasılığı değerlendirilmelidir. Özellikle ailesinde bağırsak kanseri olan kişiler bu şikayetleri ciddiyetle değerlendirmelidir. Açıklanamayan kilo kaybı, ishal ve genitasında kan olan kişiler zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurup kanser olasılığı araştırılmalıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ