Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Rahim ağzı kanseri nasıl önlenir?

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arslan Kabukçuoğlu, rahim ağzı kanserlerinin önlenmesinde Human Papilloma Virüsü (HPV) Aşısı ve Smear Testinin önemli olduğunu söyledi.

        Kadınlarda görülen kanserlerin en başında gelen rahim ağzı kanserleri, her yıl binlerce kadının ölümüne neden olabiliyor. Erken tanı ile tedavisi mümkün olan hastalığın tedavisinin en önemli unsurlarının ise HPV Aşısı ve Smear Testi olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Op. Dr. Kabukçuoğlu, rahim ağzı kanserlerinin kadın organları arasında görülen en yaygın hastalık türü olduğunu söyledi.

        Genç yaşlarda hastalığın ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Kabukçuoğlu, "Kadın organları arasında en yaygın olanıdır. Yüzde 70'i kadarında neden Human Papilloma Virüsü'dür (HPV). Diğer jinekolojik kanserlere nispeten daha genç yaşlarda ortaya çıkar. O nedenle bu kanserin taramasına genç yaşlarda başlanmak gerekir. Pek çok kez tıp dilinde servikal yani halk dilinde bilinen rahim ağzı kanserleri belirti vermez. İleri evrelerde kanama, sulu akıntı veya damarsal yapıların baskısına bağlı belirtiler ortaya çıkar" dedi.

        "HPV AŞILAMA VE SMEAR TESTİ ÇOK ÖNEMLİ"

        Rahim ağzı kanserinin önlenmesindeki iki öneli unsura dikkat çeken Op. Dr. Arslan Kabukçuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

        "HPV rahim ağzı kanser gelişiminde çok önemli bir unsurdur. 100 kadar çeşidi olup, 40 çeşit genital siğil ve servikal kanser etolojisinde rol oynar. HPV insandan insana genital bölge cilt teması ve vücut sıvısıyla geçer. Elden genital bölgeye bulaşması mümkün olmakla beraber bu yüksek oranda değildir. HPV virüsünün insanlarda gelişme süresi yaklaşık 3 ay kadardır. HPV enfeksiyonlarının batı ülkelerinde 50 yaş üzerinde yüzde 80 sıklıkta olduğu tahmin edilmektedir. Bu risklerde yüzde 1 kadarında genital siğil, yüzde 4'te rahim ağzı kanserlerine rastlanmaktadır. HPV aşılanması korunmada en önemli etkendir. 9-26 yaş arasında aşılama yapılmaktadır. Nispeten bu yeni bir aşılama olduğu için her şey yerine tam olarak oturmuş değildir. Bu konuyla ilgili bir takım araştırmalar, denemeler devam etmektedir. Aşı 3 doz olup, 6 aylık periyotta tamamlanır. Aşı yapmak için hastalarda HPV taraması yapılmaz. HPV'ye yönelik taramalar rahim ağzı kanserlerini azaltmak için çok önemli bir adımdır. Rahim ağzı kanserlerini önlemede çok önemli iki unsur vardır. Bunlardan birincisi önlenebilir olmasıdır. Bu da HPV aşılaması sayesinde olmaktadır. İkincisi ise erken tanı konulmasıdır. Bu ise Smear Testi ile gerçekleşmektedir."

        "SMEAR TESTİNE EVLENİR EVLENMEZ BAŞLANMASI GEREKİR"

        Kadınların Smear Testine evlenir evlenmez başlamasının, rahim ağzı kanserlerin önüne geçilmesi açısından önemli olduğunu belirten Dr. Kabukçuoğlu, "Smear Testi rahim ağzı kanserlerini yakalamada birinci kademedir. Sonra gerektikçe diğer evrelere geçilir. Rahim ağzı kanserleri erken hücresel değişikliklerle başlayıp kademe kademe invazif kansere giden bir süreçtir. Erken dönemlerde kansere giden aşamalarda basit yöntemlerle tedavi mümkündür. Tüm hastalıklarda olduğu gibi rahim ağzı kanserlerinin erken dönemde tedavisi kolaydır. Hastalık o aşamada kalır. Rahim ağzı kanserlerinin belli başlı risk faktörleri şöyle sıralanabilir; Düşük sosyaekonomik seviye, birden fazla partneri olanlar, bunlar doğum kontrol hapı kullanıyorsa bu risk daha da artmaktadır, cinsel ilişkiye erken yaşta başlayanlar, sigara içenler, fazla doğum yapanlar.' Tedavide başarı tümörün tipine ve yaygınlığına göre değişir. Cerrahi olabilir, hasta doku lef bezleriyle birlikte temizlenir. Radyoterapiye göre genç cinsel aktif hastalarda daha çok tercih edilmektedir. Radyoterapinin sonuçları ise seçilen hastaya göre başarı sağlamaktadır" ifadelerini kaydetti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ