Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Karlı ve soğuk hava bu hastaları vuruyor!

        Kar yeniden döndü... Hava sıcaklığının düşmesi ve kar yağışının etkisini göstermesiyle birlikte özellikle şehir içi ulaşımın ilerleyebilmesi için gerekli uyarılar yapılıyor ve önlemler alınıyor. Ancak satır aralarında kalan önemli bir gerçek var ki o da; bu havaların bazı sağlık sorunları olan kişiler için tehlikeli olduğu...

        MUTLAKA DIŞARI ÇIKACAKSANIZ TEDBİR ALIN!

        Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, bacaklarında damar tıkanıklığı olan kişilerin bu havalarda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

        Prof. Dr. Aksoy, “Bacak damarlarında tıkanıklığı olan kişilerin de kendilerine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor bu günlerde. Damarların önemli özelliklerinden biri, sıcakta ve soğukta gevşeyip, kasılabilmeleri. Bu nedenle hamam veya sauna gibi sıcak bir yere girdiğimizde yüzümüz kızarıyor ve soğukta rengimiz soluyor. Soğuk havalarda damarlarımız kasıldığı için ilgili bölgenin kanlanması azalıyor. Kalp-damar hastası olan kişilerdeki soğukta gelişen en önemli sıkıntı da bu aşamada ortaya çıkıyor. Zaten damarları tıkaçlarla daralmış olan hastada bir de soğuğa maruz kalınca damarlar kasılarak iyice daralıyor ve kalbin veya bacakların beslenmesi daha da bozuluyor. Bu nedenle kalp-damar hastası olan kişilerin mümkün ise soğukta dışarı çıkmaması, eğer dışarı çıkmaları mutlak gerekli ise tedbir almaları gerekiyor” dedi.

        SOĞUKTAN KORUYACAK GİYSİLER TERCİH EDİN

        Prof. Dr. Murat Aksoy, soğuk ve karlı havada sokağa çıkma zorunluluğu olan bacak damarları tıkanıklığı olan hastaların mutlaka ayaklarını korumaları gerektiğini ifade ederek şunları söylüyor: “Tedbirlerin başında ilaçlara her zamankinden daha fazla özen göstermek var. Doktorları tarafından yapılan önerilere harfiyen uymalılar. Bunun yanı sıra soğuktan koruyacak giysileri seçmeliler. Kısa süreli seyahatlerde bile kendilerini iyi korumalılar. Bir iki kalın giysi yerine üst üste giyilebilecek bir kaç kat daha yararlıdır. Sıcak bir ortama girildiğinde üzerini hafifletme şansını verir ve terlemeden korur. Bacak damarlarında tıkanıklık olan hastaların da mutlak çıkması gerekli ise özellikle ayaklarını korumaları gereklidir. Ayak dolaşımını daha fazla bozmamak için çok sıkı olmayan ama soğuktan koruyacak çorapları tercih etmeliler. Ayakkabılarının tabanlarının kaygan olmadığından emin olmalılar çünkü düşerek ve burkulma ile ortaya çıkabilecek kırıklar ve çıkıklar ileride tedavisi zor durumlara neden olabilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ