Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Böbrek naklinde Avrupa rekoru

        Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi, 2008 yılında Avrupa’nın en çok böbrek nakli yapılan organ nakli merkezi oldu. 2008 yılında toplam 360 böbrek nakli yapan merkez, 30 hastaya da karaciğer nakli yapmayı başardı. 2007 yılında 312 böbrek nakliyle Avrupa birincisi olan AÜ Organ Nakli Merkezi, kendi rekorunu kırdı.

        Soner ÖZCAN / ANTALYA / CNA

        ÇITA YÜKSELDİ

        Türkiye’de 2008 yılında gerçekleştirilen organ nakli sayıları belli oldu. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Türkiye’deki 38 organ nakli merkezinde 2008 yılında bin 300 böbrek nakli gerçekleştirildi. AÜ Organ Nakli Merkezi 360 nakille en çok böbrek nakli gerçekleştirilen merkez olurken, AÜ Organ Nakli Merkezi’ni 110 böbrek nakliyle Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi izledi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ise 3’üncü sırada yer aldı.

        KENDİ REKORUNU KIRDI

        İstatistiklere göre, AÜ Organ Nakli Merkezi Avrupa’nın de en çok böbrek nakli yapılan organ nakli merkezi oldu. Ülke genelinde yapılan böbrek nakillerinin yüzde 30’unun gerçekleştirildiği AÜ Organ Nakli Merkezi’nde 2008 yılı içerisinde 32’si kadavradan olmak üzere toplam 360 böbrek, 30 karaciğer, 1 de pankreas nakli yapıldı. 2007 yılında 312 böbrek nakliyle Avrupa birincisi olan AÜ Organ Nakli Merkezi, 2008’de kendi rekorunu kırdı.

        AVRUPA’DA MARKA OLDUK

        AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Akdeniz Üniversitesi’nin organ naklinde artık marka haline geldiğini belirterek, “Akdeniz Üniversitesi artık organ naklinde Avrupa’da ismi geçen merkezler arasına girdi. Kurumsal çalışma adına önemli çalışmalarımız oldu, bütün ara kademe eleman eksiğini tamamladık. Şubat- Mart döneminde 6-7 öğretim üyesi aramıza katılacak. Önemli olan başarının daha da artırılması” dedi.

        ORGAN NAKLİ ENSTİTÜSÜ OLACAK

        Amaçlarının sadece kaliteli sağlık hizmeti vermek olmadığını belirten Prof. Dr. Süleymanlar, Organ Nakli Merkezi’ni ‘organ nakli enstitüsü’ne dönüştüreceklerini açıkladı. Merkezin artık sadece organ nakli yapmayacağını, organ nakli konusunda bilimsel araştırmalara da imza atacağını söyleyen Süleymanlar, “Akdeniz Üniversitesi’nin adını bilimsel araştırmalarda da dünyaya duyurmak için Organ Nakli Merkezi’ni enstitüye dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bu Türkiye’nin ilk organ nakli enstitüsü olacak” diye konuştu.

        BİNLERCE HASTA ORGAN BEKLİYOR

        AÜ Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alihan Gürkan ise, AÜ Organ Nakli Merkezi’nin Türkiye’nin en köklü organ nakli merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, AÜ Organ Nakli Merkezi’nin gelecek yıl dünyanın en kaliteli organ nakli merkezi olacağını söyledi. Türkiye’de binlerce böbrek hastasının organ beklediğini kaydeden Gürkan, “Organ nakli sorunun çözülmesi için hastanelerin çok daha fazla nakil yapması ve kadavra sayısının mutlaka artırılması gerekiyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ