Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dans ederken bedende neler oluyor?
        1

        Dans etmekten keyif almak için kalçanızı Shakira gibi sallamak ya da Beyonce gibi kıvrak olmak şart değil!

        2

        Beyinde olanlar;

        Müzik, beynin ses ve duyguları işleyen bölgelerini uyarır. Favori şarkınız, kafanızdaki ödül sistemini tıpkı çikolata yedikten ya da seks yaptıktan sonra da olduğu gibi, mutluluk hormonu dopamin salgılaması için teşvik eder.

        3

        Beyninizin ön lobu ve birincil motor (hareket) korteksi, kaslarınıza çömelmeniz, sallanmanız ve hoplamanız için emir verir (ya da her ne yapmak istiyorsanız).

        4

        Çılgınca dans etmek, beynin çok çeşitli bölgeleriyle-fiziksel, duygusal, sosyal bağlantılı olduğundan, tüm bu sinir ağları tek bir seferde harekete geçer. Bu zihinsel egzersiz sayesinde, sık dans eden insanlar çok ileri yaşlara kadar zeki, dinamik kalır.

        5

        Kalp ve akciğerler;

        Kan damarlarınız fazla oksijenli kanı, diğer bir deyişle enerjiyi kaslarınıza pompalamak üzere genişler. Kalp atışlarınız ve solunum hızınız giderek artar; bir mutluluk dalgası tetiklenir ve sürekli endorfin salgılanır. Yani bütün gece dans etme isteğinin nedeni: Sizi mutlu etmesi!

        6

        Metabolizma;

        Hızlı devinimler metabolizmanızı hızlandırır ve göbeğinizi eritir! 30 dakikalık bir dans seansı, günlük kardiyoya eşittir. Bir saatten fazla dans etmek ise (her türlü dans olabilir) 400 ila 500 kalori yakmanızı sağlayabilir.

        7

        Denge;

        Bisiklete binme ya da koşma gibi sporların aksine, dans bütün vücudunuzu çalıştırır. Sürekli pozisyon değiştirmek denge ve uzun süreli koordinasyonu sağlamanıza ve postürünüzü düzeltmenize yardımcı olur.

        8

        Ruh hali;

        Tam olarak: Salla gitsin! Araştırmalar, dans etmenin stres hormonu kortizolün seviyesini düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca dansın depresyon ve anksiyeteyi azalttığı biliniyor.

        9

        Dans pistindeki fiziksel temaslar-yabancılarla ya da dostlarla-testesteron seviyeni yükselterek öz güvenin artmasını sağlar. Fakat bunda şüphesiz, kendinden geçerek dans etmenin de etkisi var. Bir çalışma, her tür form ve kilodaki kadının kendi kendine zıplayıp dans ettikten sonra daha öz güvenli hissettiğini gösteriyor.