Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Rahim ağzı kanserinin belirtileri...

        En merak edilen soruların cevaplarını Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Jinekolog Doç. Dr. Murat Api'den aldık.

        Rahim ağzı kanserinden korunabilmek için ne yapılabilir?

        Rahim ağzındaki hücreler, kanserleşmeden önce mikroskop altında görülebilecek bazı değişiklikler gösterdikleri için kanser öncesi dönemde yakalayabiliyoruz. Pap-smear ve HPV testleriyle erken tanı ve etkin tedavi mümkün.

        Belirtiler gösteriyor mu?

        Rahim ağzı kanser öncesi dönemde pek bir belirti vermediği için şüphe edecek bulgu az. Cinsel ilişki sonrası leke şeklinde kanama erken belirti olabilir. Belli aralıklarla smear testi yaptırmak şart.

        Kansere yakalananların tedavi edilebilme oranı nedir?

        Hem kanser öncesi dönemde hem de kanser geliştikten sonra hastalığın tedavisi mümkün. Erken tanı hayat kurtarıyor. Eğer hastalık kanserleşme aşamasından önce yakalanırsa, yüzde 100 tedavi edilebilir ki düzenli smear ve HPV testi yaptıran kadınlarda erken tanı söz konusu.

        Tanı ve tedavisi nasıl oluyor?

        Tanı ancak dokudan parça alınarak ve patolojik inceleme ile konuluyor. Tanı konulduktan sonra hastalığın ne ölçüde yayıldığını anlamak için muayene, ultrasonografi, tomografi veya MR görüntüleme ve gerekli hallerde PET testi yapılabilir. Tedavi tamamen hastalığın yaygınlık derecesine ve hastanın çocuk istemi olup olmamasına göre şekillenebilir.

        Peki, sebepleri neler?

        HPV virüsü rahim ağzı kanserine yakalanan hastaların neredeyse tamamında bulunan ve cinsel yolla bulaşan bir mikrop. Bilgilerimize göre rahim ağzı kanseri ile HPV virüsü birlikteliği bilinen bir gerçek. Genetik yatkınlık, kötü hijyen, birden fazla cinsel partner, risk faktörleri arasında. Ancak HPV virüsü taşıyan kadınların sadece çok küçük bir bölümü kansere yakalanıyor.

        Cosmopolitan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ