Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Koşu öncesinde germe egzersizleri yapın

        Sağlık için en çok önerilen spor türü yürüyüş ve koşu. Üstelik gençyaşlı herkesiçin yararlı. Ancak bu sporlara başlamadan önce yapılması gerekenler var. Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, yürüyüşe başlamadan önce yapılması gereken en önemli şeyin kişinin vücut ağırlık endeksinin doğru hesaplanması olduğunu belirtiyor. Kişinin kilosu ve vücudundaki yağın dağılım şekli ne kadar yürüyebileceğinin belirlenmesinde en önemli etken olarak görülüyor. Zayıflama amaçlı yürüyüş yapan kişilere yürüyüşe 20 dakikayla başlanması öneriliyor. Kişi kilo verdikçe yağ endeksi normalleşiyor, kas gücü arttıkça 45 dakikaya kadar uzayan yürüyüşler yapabiliyor.

        AYAKKABI SEÇIMI ÖNEMLI

        Yürüyüş yapılırken en önemli şeyin doğru ayakkabı seçimi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu seçimin yapılabilmesi için konunun uzmanının ayak yapınızı doğru belirlemesigerekiyor. Hastanın ideal ayakkabıyı seçmesi halinde ayağıyla ilgili sorun yaşaması imkânsız hale geliyor. Hastalarda oluşan sağlık sorunlarının tümü uygun ayakkabı seçilmemesi kaynaklı oluyor.

        ZEMIN BELIRLENMELI

        Çok uzun zamandır spor yapmayan bir kişinin düzenli yürüyüşe başlayacağı zaman mutlaka germe egzersizleri yapması gerekiyor. Aşil germe egzersizi olarak adlandırılan egzersizlerin koşudan önce düzgün şekilde yapılması koşu açısından kritik önem taşıyor. Yaklaşık 7-8 dakika alan bu egzersizlerin her koşudan önce yapılması öneriliyor. Bunun dışında hastaların ayak bölgesi dışında diz ya da omurga problemleri olduğunda, yapacakları yürüyüş zeminini ve sıklığını belirlemek için bir ortopedi uzmanıyla görüşüp genel bilgi almaları gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ