Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Yavaş sezaryen modası

        Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Anne adaylarının tercih yapmakta zorlandığı normal doğum ve sezaryene eklenen “yavaş sezaryen” yöntemi anne adaylarının gözdesi olacak gibi. Doğal doğuma benzer yanları bulunan bu yöntemin; doğumlardaki riskleri azaltıp annenin yaşayacağı olası psikolojik sorunları da engelleyeceği belirtiliyor. Anne karnında ufak bir kısmı keserek açan doktorlar, ilk olarak bebeğin başını dışarıya çıkarıyor. Bu işlemin ardından bebeğin kendi çabasıyla doğması bekleniyor. Doktorlar, bebek kollarını dışarıya çıkardıktan sonra doğumu sonlandırıyor.

        Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde solunum problemleri yaşanabildiğini belirten uzmanlar, gelecek aylarda “uzun sezaryen”in testlerine başlayacak. Testlerde bu yöntemin bebeğin sağlığına nasıl etki ettiği de birinci elden gözlemlemiş olacak. Doğumdaki sürecin uzamasının annenin psikolojisine de etki ettiğini düşünen uzmanlar, uzun sezaryenin doğum sonrası yaşanan depresyonu da engelleyeceği görüşünde. Bu yöntem ilk olarak 10 yıl önce Queen Charlotte’s ve Chelsea kliniklerinde gerçekleştirilmişti. Yaygın bir yöntem olmamasına rağmen İngiltre’deki bazı özel kliniklerde yapılıyor. Söz konusu testler University College Hospital in Central London’da gelecek aylarda yapılacak.

        ‘BEBEK GÜÇLÜ DOĞAR’

        Türk doktorlar yönteme temkinli yaklaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç, “Sezaryen süresinin uzaması hastanın daha fazla anesteziye maruz kalmasını, rahmin kesilmiş bir şekilde beklenmesini, kanama miktarının artmasını ve enfeksiyonu artırabilir” dedi. Yöntemin bebeğin daha güçlü ve akciğer solunum fonksiyonlarının daha iyi olmasını sağlayacağını belirten Olgaç, şunu söyledi:

        “Ama tez aşamasında. Yeni doğan bebek akciğerindeki sıvıyla beraber doğduğu için bunu atması birkaç günlük yoğun bakım ihtiyacını doğurabiliyor. Normal doğumlarda bebekler strese maruz kalıyor. Sezaryen doğumların hepsinde bu sıkıntıyla karşılaşmıyoruz ama normal doğumlara oranla daha sık karşılaşıyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ