Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kimler burun estetiği olmalı?

        Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, 18 yaş altı grupta mümkün olduğunca burun estetiği yapılmaması gerektiğini söyledi.

        Burun estetiği operasyonunun plastik cerrahların Türkiye'de en sık yaptığı estetik operasyonlardan biri olduğunu belirten Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Çünkü burun yüzümüzün tam orta yerinde ve muhataplarımıza en yakın organımızdır ve kişiliğimizin, karakterimizin en önemli belirleyicilerindendir. Dikkat edin, karikatürler çizilirken burun ön plana çekilir ince kusurlar abartılır. Karadeniz'den bahsedilirken, Temel'den, Dursun'dan bahsedilirken burun hemen ön plana çıkartılır. Burnu düzgün çizilmiş bir karikatür yok gibidir" dedi.

        BİZİ MUTSUZ EDİYORSA...

        Kimlerin burun estetiği operasyonu olması gerektiği hakkında da bilgi veren Akbaş, "Ameliyata engel sağlık problemi olmayan, burunda şekil bozukluğu olan ve burundaki şekil bozukluğu nedeniyle psikolojik olarak bu durumdan olumsuz yönde etkilenen, beklentisi gerçekçi olan 18 yaş ve üzeri herkes burun estetiği operasyonu için adaydır. Bunlara burun estetiği operasyonu yapılmalıdır. Bunlar yapılmazsa mutsuz olarak hayatlarını sürdüreceklerdir. Burundan şekil bozukluğu denildiğinde büyük burun, küçük burun, eğri burun, uzun burun, kısa burun, ince burun, kalın burun ve de bunların kombinasyonları akla gelir. Bu durumlardan biri ya da birkaçı burnumuzda var ve bu durumda bizi mutsuz ediyorsa, bu mutsuzlukta bizim günlük hayatımızı, evlilik hayatımız, sosyal hayatımızı yada iş hayatımızı olumsuz etkiliyorsa, bu demektir ki bizim burun estetiği operasyonuna ihtiyacımız var. Fakat tek başına bunların olması da burun estetiği için yeterli olmaz. İlaveten ruhsal açıdan normal ve beklenti açısından gerçekçi olmalıyız. Bütün bunlar tamam ise yani burunda problem var ruhsal olarak uygun ve beklenti olarak gerçekçi isek burun estetiği operasyonu olmamızın önünde engel yok demektir. Bundan sonraki aşama bu operasyonu yaptıracağımız bir Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı bulmaktır" diye konuştu.

        "BURUN ESTETİĞİ HERKESE YAPILMAMALI"

        Burun estetiği operasyonunda ideal yaşın 18 olduğunun altını çizen Akbaş, "Ameliyata engel sağlık problemi olanlar mesela genel anestezi ve ameliyat sırasında yüksek hayati risk taşıyan sağlık problemleri olanlar, ruhsal yönden probleme sahip olanlar örneğin akıl hastaları, psikiyatri doktorlarının muayene sonrasında operasyona izin vermediği kimselere burun estetiği operasyonu yapılmamalıdır. Beklentisi gerçekçi olmayanlar, mesela 'burun ameliyatı olacağım ve hayatım değişecek, işim sosyal hayatım ve evlilik hayatım süper olacak beklentisi içinde olanlar. Bir burun ameliyatı olacağım Dünyanın en yakışıklı erkeği ya da en güzel kadını olacağım' tarzı beklentiler uçuk beklentilerdir. Uçuk beklentileri olan kimseler diğer tüm şartlar yerinde olsa bile ameliyat edilmemelidir. Yine 18 yaş altı grup ta mümkün olduğunca burun estetiği yapılmamalı ve fiziksel gelişmenin tamamlandığı bu yaş dönemi beklenmelidir. 16 ya da 17 yaşında olmasına rağmen burun estetiği operasyonunu şiddetle isteyen kimselerde çok özel koşullarda burun estetiği yapılabilir. Örneğin 16 yaşında genç bir kız burundaki yamukluktan dolayı ciddi etkilenim içinde ise, 'okula gitmek istemiyorum çok utanıyorum, kendimi iyi hissetmiyorum, 18 yaşa kadar bekleyemem' diyorsa ve fiziksel gelişimi de çok geri değilse aile ve çocukla detaylı değerlendirme sonrası bu yaşta da olabilir. Ama tekrar ifade edelim ki ideal yaş 18 üzeridir. Yine bir başka durum burun estetiği operasyonunu birey kendisi için istemeli ve başkası için yaptırmamalıdır. Yani doktor normalde 'ben burnumu seviyorum fakat eşim, arkadaşım, patronum her kimse o burnumun şu şekilde olmasını istiyor o nedenle ameliyat olmak istiyorum' diyorsa bu kimsenin burun estetiği operasyonu yapılmamalıdır. Çünkü bu gerçekçi bir istek değildir. İnsan bu operasyonu kendisi için talep etmeli ve yaptırmalıdır. Burun estetiği operasyonu konusunda biz estetik plastik cerrahi doktorlarına önemli bir sorumluluk düşmektedir. Biz estetik burun ameliyatı için bize müracaat eden herkesi ameliyat etmek zorunda ya da durumunda değiliz. Gerektiğinde reddetmeliyiz. 'Hayır, sizin ameliyata ihtiyacınız yok' diyebilmeliyiz. Aksi takdirde hem sağlık hem etik ve ahlaki hem hukuki hem de insani açıdan hatalar yapmış oluruz. Bu hatalarında faturasını bir şekilde, ama maddi ama vicdani ödemek durumunda kalırız. Kısaca burun estetiği operasyonu gerektiği zaman ve şartlar uygun olduğunda mutlaka yapılmalı aksi takdirde ise kesinlikle yapılmamalıdır" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ