Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tüp bebeğe 1 yılda 300 milyon dolar

        Bebek özlemi çeken aileler hiçbir masraftan kaçınmıyor. Bebek sahibi olmak istediği halde bu mutluluğu yakalayamayan aileler, geçen yıl tüp bebek için 300 milyon dolar harcadı. Buna karşılık tedavi gören 3 kişiden sadece biri bebek sahibi olabildi. Yüksek maliyetli bir tedavi olan tüp bebek yöntemine yapılan sosyal güvenlik yardımı da azalacak. 2005'ten bu yana 3 uygulamayı destekleyen devlet, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 2 tüp bebek denemesi için para ödeyecek. En az 900 gün prim ödemeyen çiftlere bu destek de verilmeyecek. Tüp bebek sahibi olmak isteyen sigortalı hastalara devletin ödediği bin 200 YTL'nin yanı sıra vatandaşın cebinden yaklaşık 2 bin 500 YTL çıkıyor. Geçen yıl 35-40 bin uygulama yapılırken toplamda 150 bin çiftin tüp bebek talebi var. Eskiden yaş sınırı yoktu, yeni düzenleme ile 23 yaşına kadar tüp bebek uygulaması yapılamayacak. Uzmanlar, sistemin başarı oranı dikkate alındığında devletin tüp bebeği apandisit, fıtık gibi ameliyatlarla aynı kefeye koymaması gerektiğini savunuyor.

        Tüp bebeğin hâlâ masraflı bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Yaralı, geçen yılın rakamlarına göre 35-40 bin uygulama yapıldığını ve 300-350 milyon dolar harcandığını ifade ediyor. Türkiye'de 150 bin çiftin tüp bebek istediğini kaydeden Yaralı, "Maddi durumu yetersiz olduğu için devlet yardımıyla desteklenmesi gereken anne adayları var. Tıbbî destek ve para yardımı yapılırsa bu kişiler tüp bebek merkezlerine gidebilirler." diyor. Yaralı'ya göre, Avrupa'da tüp bebek yöntemiyle hamile kalma oranı yüzde 50-55 seviyesinde. Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da Türkiye'de her yıl 1 milyon 300 bin doğum gerçekleştiğini hatırlatarak, 40 bin çiftin tüp bebek uygulaması yaptırdığını dile getiriyor. Rakamın olması gerekenin çok altında kaldığını savunan Tıraş, Sosyal Güvenlik Yasası'nın bebek özlemi çeken vatandaş aleyhine hükümler içerdiğini iddia ediyor. Tıraş'a göre sosyal güvenlik desteğinin 2 denemeye indirilmesi ve yaş sınırlaması getirilmesi çiftleri üzecek. Tıraş, "Eskiden alt sınır yoktu. Şimdi 23 yaşına kadar tüp bebek uygulaması yapılamayacak. Bu, 18 yaşında evlenen ve çocuk sahibi olamayan çiftlerin 5 yıl beklemesi demek." Tüp bebek hizmeti veren 100'ün üzerindeki sağlık kuruluşunun yeni reformla mağdur olacağını söyleyen Tıraş, şunları dile getiriyor: "Devletin ödediği para bin 200 YTL. Vatandaştan da yüzde 40-45'ini almamıza izin verecek. Bu durumda tüp bebek yapmak mümkün değil."

        Ankalife Tüp Bebek Merkezi sahibi Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, sivil toplum kuruluşlarının çocuk sahibi olamayan kadınlara el uzatması gerektiğine vurgu yaparken Özel Tüp Bebek Merkezleri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kubilay Vicdan da "Kars'tan gelen hasta 3-4 defa üniversite hastanesine rapor almak için gidiyor. Vatandaş mağduriyetinin bitmesi için raporu özel tüp bebek merkezleri de vermeli." teklifi getiriyor.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ