Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kadınlar hala bu yöntemleri kullanıyor

        Türk toplumunda kadınlar, Uygurlardan bugüne kadar çocuk düşürmek için bedeni ovmak, bedene vurmak, yüksek yerlerden atlamak, bedenleri sıkıştırmak gibi ilkel yöntemler uyguluyor.

        İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli uzman doktor Mahmut Gürgan, 1 Uluslararası Tıp Tarihi Kongresi için geldiği Konya’da, eski çağlardan günümüze kadar insan topluluklarında, tüm yasaklara ve engelleme çalışmalarına rağmen istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için çeşitli yöntemlerin uygulandığını söyledi.

        Doğu Türkistan’da bulunan Turfan kenti ve çevresinde Alman arkeologlarınca yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eski Uygur yazmaları arasında bulunan tıp metinlerinde, o dönemde Budizm’in yasaklarına rağmen çocuk düşürmeye ilişkin önerilerin yer aldığını bildirdi.

        Gürgan, söz konusu el yazmalarında yasaklardan ve yasağa uymayanların başına gelecek cezalardan bahsedilmesine rağmen, çocuk düşürmeye yönelik tariflerin ayrıntılarıyla verildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu eylemler genelde mekanik etki niteliğindedir. Bedeni ovmak, bedene vurmak, yüksek yerlerden atlamak, bedenleri sıkıştırmak gibi yöntemlerin sıkça kullanıldığı görülmektedir. Her ne kadar günümüzde doğum kontrol yöntemleri olmasına karşın halk arasında halen ilkel yöntemlere başvurulduğu bilinmektedir. Bu yöntemlerin binlerce yıldır uygulananlarla benzerlikleri dikkat çekiyor.”

        Türkiye’de yapılan araştırmalarda, sağlığa zararlı geleneksel çocuk düşürme yöntemlerinin sıkça kullanıldığını öne süren Gürgan, bir doğu ilinin merkezinde yapılan araştırmada, evli kadınların yüzde 19.7’sinin düşük yapmak amacıyla geleneksel yöntemleri kullandığının ortaya çıktığını bildirdi.

        “ÇOCUK DÜŞÜRMEDE İLKEL YÖNTEMLER”

        Özellikle kırsal alanda düşük için birçok yöntemin halen bilinçli olarak kullanıldığını öne süren Gürgan, şöyle devam etti: “Ağır eşya ya da un torbası kaldırma, halı ve kilim silkeleme, yüksek bir yerden sallanarak atlama, ip atlama, gripin ya da aspirin içme, karnının üzerine taş, kanepe ayağı ya da piknik tüpü koyma, soğan kabuğu kaynatıp içme, belini çektirme gibi yöntemler en bilinen düşük yapma yollarıdır. Bazı araştırmalarda ise kadınların yün boyası içme, yabani çilek kaynatıp içme gibi uygulamalara başvurduğu belirtiliyor.”

        Gürgan, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünün yaptığı bir araştırmada ise evli kadınların düşük yapmak için aspirin ya da gripin içtikleri, yüksekten atladıklarının tespit edildiğini bildirdi.

        Uygurlardan günümüze çocuk düşürme yöntemlerinin devam ettiğini vurgulayan Gürgan, bu durumun Türk toplumunun inanç, gelenek ve değer sistemlerinin kuşaktan kuşağa aktarıldığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ