Her 8 gençten 1'inin bel problemi var
Peki ama neden? İşte yanıtı!
GAZETE HABERTÜRK
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 15-25 yaş arası her 8 gençten 1'i bel ve iskelet sistemi problemleri yaşıyor. Aynı zamanda bu gençlerin yüzde 6'sı boyun eklemi rahatsızlıklarından tedavi görüyor.
Bakanlığın hazırladığı raporda son dönemde kullanımı artan bilgisayar ve akıllı telefonlara dikkat çekilirken, bel ve boyun eklemi rahatsızlıklarının teknolojiyi yanlış kullanımla birlikte arttığı vurgulandı. Ayrıca yanlış oturma şeklinin hastalığı tetiklediği belirtildi.
KADINLARDA DAHA YÜKSEK
Artan şikayetler üzerine harekete geçen Bakanlık hastalığın görülme sıklığını da ortaya çıkardı. Buna göre gençlerin yüzde 12.8'i bel ve iskelet sistemi hastalıkları şikayeti ile doktora başvuruyor.
Başvuruların yüzde 17.1'ini kadınlar, yüzde 8.5'ini ise erkekler oluşturuyor. Kırsal kesimden gelen şikayetlerin oranı 16.2 olurken, şehirlerde bu oran 11.3'e düşüyor.
Duruş bozukluğunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:
"Çocuklara küçük yaşlardan itibaren, ideal duruş öğretilmeli. Yaşa uygun spor yapması sağlanarak, kas ve eklem yapısı güçlendirilmeli. Sırt, bel ve boyun kaslarını güçlendiren sporların, duruş bozukluğunu önlediği anlatılmalı. Yaz aylarına uygun yüzme gibi sporlar yapmaları sağlanmalı. Bütün gün masa başında çalışan kişiler ofis ortamlarını kendilerine göre düzenlemeli."