Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Galatasaray'ın şampiyonluğu böyle geldi! Tudor kimin üzerine yürüdü? Şampiyonluk hikayesi - Galatasaray Haberleri
        1

        Ter, öfke, hüzün, gözyaşı ve zafer... 21. şampiyonluk filmleri aratmayacak bir öyküyü içinde barındırıyordu... Bu şampiyonluk öyle kolay kazanılmadı. İki hoca, iki başkan değişti; Florya’da sinir patlamaları, tartışmalar, gerilimler yaşandı. Kulübedeki küskünler, yabancılar arasındaki uyum sorunu, İgor Tudor’un ‘dengesiz” çıkışları derken, az daha bir sezon heba ediliyordu.

        2

        Taraftar umutsuzdu, Florya’ya karamsarlık çökmüştü... Fatih Terim’in gelişi her şeyi değiştirdi, efsane teknik adam farkını gösterdi, elden kaymak üzere olan kupa müzeye girdi. Bu öyküde şampiyonluğun bilinmeyenlerini, kapalı kapılar ardında gizli kalan gerçekleri ve kahramanları bulacaksınız...

        3

        2. BÖLÜM -

        1- ÖZBEK YABANCI GÖSTERİP TERİM’LE VURDU

        Igor Tudor’un gönderilmesinin ardından daha önce Fatih Terim’e karşı mesafe koyan ve teklif götürmeyen Özbek yönetiminin, yabancı bir hocayı takımın başına getireceği konuşuluyordu.

        4

        Ancak taraftar baskısının artması üzerine Dursun Özbek bir bir taşla iki kuş vurmak için bir plan yaptı. Kulüp profesyonelleri ve yönetimdeki bazı arkadaşları da dahil olmak üzere herkese adeta sağ gösterip sol vurdu. Bir anda rotayı İmparator’a kırıp teklif götüren Sarı-Kırmızılılar’ın 1 numarası, en yakınındakileri bile şaşkınlığa uğrattı.

        5

        Dursun Özbek’in Fatih Terim’e, “Galatasaray’ın sana ihtiyacı var hocam” demesi İmparator’un görevi kabul etmesi için yeterli bir sebepti... Başkan bu hamleyle hayata geçirmeyi planladığı baskın seçimde Terim kozunu da kullanıp hedefe varacağını düşündü. Ancak kader ağlarını farklı örmüştü.

        6

        2- TARİHE GEÇEN MESAJ: ‘NEREDE KALMIŞTIK?’

        Galatasaray Başkanı’ndan aldığı bu teklifi hiç düşünmeden kabul eden Fatih Terim’in o gece attığı mesaj, Türkiye’de Twitter’da en çok etkileşim alan tweet olarak tarihe geçti.

        7

        Ünal Aysal döneminde kırgın ayrılan İmparator, kızlarının, ‘Eğer bir gün G.Saray’a dönersen, anlaşmayı bu şekilde duyur baba’ sözlerini hatırlayıp çok nadir kullandığı sosyal medya hesabından “Nerede kalmıştık” mesajını attı ve Galatasaray’ı etiketledi.

        8

        Önce kimse inanamadı. Kurt hocanın sosyal medya hesabının çalındığını düşünenler bile oldu. Ancak çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Galatasaraylılar’ın en çok istediği şey, nihayet o gece gerçeğe dönüşmüştü. Takımlarının başında yeniden Fatih Terim’in gelmesiyle birlikte mest olan taraftarların, o gece sevinçten gözlerine uyku girmedi.

        9

        3- ‘YARIN İDMAN KAÇTA’

        Fatih Terim’e teknik direktörlük için teklif götüren Özbek yönetimi, ertesi gün atılacak imza öncesi hocayla maaş konusunu da konuşmak istedi.

        10

        Ancak tecrübeli çalıştırıcı, bu konuyu hemen kapattı. “Ben Galatasaray’la para konuşmam” diyen Fatih Terim “Önümüzde sadece yarım sezon var. Bu süre zarfında para istemiyorum. Ayrıca sezon bittiğinde de devam edip etmeyeceğimi yeniden oturup konuşuruz” diyerek 1974 yılında Galatasaray’a gelirken attığı ilk imzanın hala geçerli olduğunu yöneticilere iletti.

        11

        KAP’a bildirilen 6 aylık rakam daha sonra Terim’in isteğiyle sembolik 1905 TL’ye çevrildi. İlk yarının son maçı olan Göztepe karşılaşmasına 2 gün vardı, Terim’e idareciler “İstersen maçtan sonra takımın başına geç” dedi. Tecrübeli hoca, “Hayır! Galatasaray’ın bana ihtiyacı var, yarınki idmanın saatini söyleyin” diyerek zaman kaybetmeden Florya’nın yolunu tuttu.

        12

        4- GELİŞİNDEN RAHATSIZ OLANLAR VARDI

        Terim’in yeniden Galatasaray’ın başına geçecek olması kulüp bünyesinde görev alan bazı profesyonelleri endişelendirdi. Dursun Özbek’in yabancı bir hocayla anlaşacağını düşünen bu isimler, aldıkları haberle şoke oldu. Çünkü Özbek’in Terim’le anlaşması bu isimlerin işsiz kalması anlamına geliyordu.

        13

        Bu yüzden de tecrübeli teknik adamın G.Saray’ın başına geçmesini istemediler... Florya’ya kendi ekibiyle gelen İmparator, çalışmak istemediği kişileri gönderdi. Bu isimlerin başında da transfer sihirbazı ilan edilen Cenk Ergün geliyordu.

        14

        Terim, Florya’da kontrolü sağladıktan sonra bu isimleri tesislere almadı. Bir süre sonra ise başta Cenk Ergün olmak üzere birçok isimle yollar ayrıldı.

        15

        5- FATİH TERİM - ALBAYRAK GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI

        Süper Lig’de ikinci devrenin ilk maçı olan Kayseri deplasmanına 2 gün kala G.Saray’da başkanlık seçimi yapıldı. Mayısta genel kurul yapmak yerine baskın seçime giden Dursun Özbek, tepki oylarını da alan Mustafa Cengiz’e koltuğunu kaptırdı.

        16

        Bunun Florya’ya en önemli etkisi ise Abdurrahim Albayrak oldu. Cengiz’in Sportif A.Ş. yönetimine aldığı Albayrak, yakın dostu olan Fatih Terim’le yeniden buluştu. Daha önce farklı zamanlarda 4 yıl yöneticilik yapan Albayrak’ın olduğu her dönemde Galatasaray sezon sonu şampiyon olmuştu.

        17

        Futbolcularla her zaman iyi ilişkiler içerisinde olan Albayrak’ı tesislerde gören Fernando Muslera adeta havalara uçtu.

        18

        Yeni yabancılara müjdeyi veren Uruguaylı file bekçisi, “Terim’den sonra baba da geldi. Artık sırtımız yere gelmez. No money problem! (Para sıkıntımız da yok). Ona güvenebilirsiniz” sözleriyle mutluluğunu paylaştı. Muslera, çok sevdiği Albayrak’a Florya’da başkanların fotoğraflarını da gösterip “Seni bir gün burada görmek istiyorum” diye konuştu.

        19

        6- YILDIZLAR CİLALANDI

        Takımındaki yedek oyuncuların yüzüne bile bakmayan Tudor, bu futbolcuları kenara attı. Terim göreve gelir gelmez Ryan Donk ve Hakan Balta’yı affetti. Kadroda performans anlamında en belirgin yükseliş Garry Rodrigues’te yaşandı.

        20

        Ligin ikinci yarısına fırtına gibi başlayan sol kanat, birçok maçta Cimbom’u zafere taşıdı. Yedek kulübesine hapsolan kaptan Selçuk İnan, rotasyona girdi. Eren, Gomis’in olmadığı zorlu Kayseri’de 2 gol atarak yıldızlaştı.

        21

        Sinan Gümüş, Konya ve Alanya maçlarında kritik goller attı. Beşiktaş derbisinde yediği hatalı gollerle eleştirilen Muslera, Taffarrel gelince toparlandı ve şampiyonluğa adını yazdırdı. Küllerinden doğan Ryan Donk kupada çok önemli pay sahibi oldu.

        22

        1. BÖLÜM |

        1- SNEIJDER’A AYIP EDİLDİ

        Bir önceki sezonu 4. sırada tamamlarken yeni sezona umutla başlamak isteyen Galatasaray’da Dursun Özbek yönetimi, mevcut kadroyu baştan aşağı yenileme kararı almıştı. Sneijder ücretinde indirim yapmaya yanaşmasına rağmen önce kadro dışı bırakılmış, daha sonra “Tudor seni istemiyor” diye gönderilmişti.

        23

        Üstelik Galatasaray’a birçok başarı kazandırmış, taraftarın sevgilisi olmuşken, Fenerbahçe derbisinde Volkan’a peş peşe attığı füzeler unutulmazlar arasına girmişken, Şampiyonlar Ligi’nde Juventus zaferinin kahramanı olmuşken kendisine yapılanlar şaşkınlık yarattı.

        24

        Daha yollar ayrılmadan Sneijder’ın 10 numaralı formasının Belhanda’ya verilmesi yürekleri sızlattı. O Belhanda, sezon içinde Sneijder’ı mumla arattı. Sezon başı hazırlığı yaşayamayan Sneijder’ın, Nice macerası kötü bitti, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti.

        25

        2- ÖSTERSUNDS FACİASIYLA HOCA ARAYIŞLARI BAŞLADI

        Mevkilere vakit kaybetmeden takviye yapıp yurt dışı kampına transferleri yetiştirmek isteyen Sarı-Kırmızılılar; önce Gomis, Belhanda ve Maicon’u kadrosuna kattı. Taraftarlar peş peşe yapılan transferlerle havaya girerken, UEFA Avrupa Ligi’nde eşleşilen Östersunds maçı da geldi çattı.

        26

        Kağıt üzerinde herkesin “Çantada keklik” gördüğü İsveç temsilcisi, G.Saray’ı daha ilk turdan kupanın dışına itti. Tudor yönetimindeki G.Saray’ın ortaya koyduğu rezil futbol taraftarı çileden çıkardı. Herkes Tudor’a öfke kustu. Dursun Özbek yönetiminde Hırvat hocanın vakit kaybedilmeden gönderilmesi görüşü hakim oldu ve arayışlar başladı.

        27

        3- LUCESCU OYUN OYNADI

        Galatasaray'ı 6 kez şampiyonluğa taşıyan Fatih Terim, bir hafta önce Alaçatı kavgasının yankılarının ardından Türkiye Futbol Direktörlüğü görevinden alınıp boşa çıkmasına rağmen Dursun Özbek yönetimi rotayı Romanya’ya kırdı.

        28

        Yönetimdeki bazı isimlerin İmparator’u veto etmesi, Florya’yı yöneten Başkan Dursun Özbek’in kardeşi Mehmet Özbek ve transferleri gerçekleştiren Futbol Direktörü Cenk Ergün’ün de bu operasyona soğuk bakması nedeniyle Terim’in G.Saray’a dönmesi için sosyal medyada yapılan kampanyalara rağmen Mircea Lucescu’ya teklif götürüldü.

        29

        İlk plan Tudor takımı çalıştıracak, Lucescu ise Tudor’u hem dizginleyecek hem de taktik konuda yardımcı olacak bir projeydi. Ancak 72 yaşındaki Lucescu’nun Zenit’ten kovulması, ilerleyen yaşı nedeniyle yarışmacı bir ligde nasıl bir performans göstereceği konusunda soru işaretleri oluşmaya başladı. Buna rağmen Lucescu kabul etse Tudor’lu ya da Tudor’suz göreve getirilecekti.

        30

        Daha önce “Gelin görüşelim” diyerek dönemin yöneticisi Can Topsakal’ı Bükreş’e çağıran Lucescu, TFF yönetimi de Milli Takım için devreye girince yan çizdi. Bir anda kararını değiştirip Milli Takım’ın başına geçti. Rumen hoca olmayınca, Terim de A planı olarak görülmeyince, Tudor’la yola devam edildi.

        31

        4- UÇAKLAR İNMEYE BAŞLADI

        Östersunds’a elenilmesi, Dursun Özbek ve Tudor’a yönelik tepkileri daha da artırdı. Bruma ve Podolski’nin satılması, Sneijder gibi maliyeti yüksek bir oyuncunun ayrılmasıyla kaynak yaratan yönetim, kesenin ağzını sonuna kadar açıp transferleri yağdırmaya başladı. G.Saray tarihinin en fazla parasının harcandığı transfer dönemi geride kalmıştı.

        32

        Özbek yönetimi yaptığı 3 transferin üstüne Fernando, Mariano, Denayer, Ndiaye, Feghouli, Carrasso ve Latovlevici’yi de alarak transfere 40 milyon Euro civarında para harcadı. Başkan Dursun Özbek’in bahsettiği ‘Uçaklar’ tek tek inmişti.

        33

        5- FİKSTÜR AVANTAJIYLA GALATASARAY ÖNE ATILDI

        Yenilenen kadrosuna rağmen tartışılan bir teknik adamla Süper Lig’e giriş yapan G.Saray, sezonu erken açmanın da avantajıyla oynadığı futbolla rakiplerinin üzerinden adeta silindir gibi geçiyordu. Tudor oyuncularla iletişimi zayıf olmasına rağmen iyi idman yaptıran bir teknik adamdı.

        34

        Hırvat hocanın oyunculara yüklediği yüksek kondisyonun yanı sıra fikstürün getirdiği avantajını da iyi kullanan Aslan, 9. haftada 0-0 berabere kaldığı Fenerbahçe maçının ardından en yakın rakibine 6, ezeli rakiplerine ise 9’ar puanlık fark atmıştı. Galatasaray erkenden şampiyon ilan edilmeye başlanmıştı, ancak taraftarlar arasında Tudor’a güvenmeyen insanların sayısı da bir hayli fazlaydı...

        35

        6- YEDEKLERİN YÜZÜNE BİLE BAKMIYORDU

        Despot sayılabilecek bir karakteri olan teknik direktör Igor Tudor, takım içindeki dengeyi bir türlü sağlayamıyordu. Kadrosunda sadece 11 oyuncusunun olduğunu düşünen Hırvat hoca, ilk 11’e aldığı isimlerle yakından ilgileniyor, diğerlerin yüzüne bile bakmıyordu.

        36

        Bu durum Florya’daki huzuru iyice kaçırdı. Tudor’dan forma bekleyen yedeklerin mutsuzluğu yüzüne yansıdı. Buna rağmen Hırvat hoca, yedek bıraktığı oyuncularıyla değil konuşmak, yüz yüze bile gelmekten kaçınıyordu.

        37

        7- "BURADA PATRON BENİM, NE DERSEM O OLUR"

        İlk 8 haftada 4-1-4-1 taktiğini başarılı bir şekilde uygulayan Igor Tudor, Türk Telekom Stadı’ndaki Fenerbahçe derbisinde adeta kendi bacağına sıktı. Bir anda 3-5- 2’ye dönerek rakibe sürpriz yapmak isteyen genç antrenörün bu hamlesi ters tepti.

        38

        Rakibi değil, adeta kendi oyuncularını şaşırttı. Sarı-Kırmızılılar alıştığı oyun düzeninden çıkınca ezeli rakiplerine karşı varlık gösteremedi.

        39

        Golsüz biten maçın öncesinde idmanlarda farklı sistem deneyen Tudor’u Ayhan Akman uyarmış, alışılan dizilişle devam edilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak hiç kimseyi dinlemeyen Tudor “Burada patron benim, ben ne dersem o olur” sözleriyle noktayı koydu.

        40

        8- BÜYÜK MAÇLARDA BÜYÜK FİYASKOLAR YAŞANDI!

        Sarı-Kırmızılılar her ne kadar iç sahada rakiplerine aslan kesilse de deplasmanlarda süt dökmüş kediye dönüyordu. Şampiyonluk yarışındaki rakiplere de diş geçiremiyordu. Fenerbahçe beraberliği sonrası Trabzon deplasmanında alınan yenilgiyle büyük maç sendromu başladı.

        41

        Galatasaray dış sahada tarihi skorlarla mağlubiyetler yaşamaya başladı. Başakşehir karşısında alınan 5-1’lik hezimetin ardından Beşiktaş deplasmanındaki berbat oyun ve 3-0’lık yenilgi, zirvede olunmasına rağmen camianın şampiyonluk umutlarına darbe indirdi.

        42

        9- TERİM'İN ÖNCE POSTERLERİ ÇIKTI

        Başakşehir ve Beşiktaş yenilgileri sonrası Florya’da protestolar yaşanırken, duvarlara Fatih Terim posterleri asılmaya başlanmıştı.

        43

        Tudor yaşadığı kabusu daha sonra şu sözlerle özetleyecekti: “Juventus’ta oynamış bir oyuncu olarak, birçok krizin içinden geçtim ve çok sinirli oyuncular gördüm. Ama böyle durumlarda hiçbir zaman hedef sadece bir adam olmazdı. Burada hoca hedefti. Oyunların adı bile geçmiyordu. Taraftarların ellerinde Terim posterini görünce şaşkınlığa uğradım. Tesislere bile yapıştırmışlardı.”

        44

        10- MUSLERA KAVGAYI ÖNLEDİ

        Yeni Malatya maçının devre arasına 2-0 yenik durumda giren Galatasaray’da kötü bir peformans gösteren Maicon ile Tudor arasında soyunma odasında büyük bir kavga patlak verdi. Brezilyalı stopere çok sinirlenen İgor Tudor, “Ne yapmaya çalışıyorsun. Sürekli adam kaçırıyorsun. Golleri de senin hatan yüzünden yedik. Bu takıma, arkadaşlarına ihanet ediyorsun” diyerek Maicon’un üzerine yürüdü. Bu sözler soyunma odasında buz gibi hava estirirken, adeta çılgına dönen Maicon aynı sertlikle karşılık verdi.

        45

        Maicon, “Asıl ihanet sensin. Sürekli sistemle oynuyorsun” diyerek bağırıp çağırmaya başladı. İkili yumruklaşmanın eşiğine gelirken, araya Muslera girdi. Soyunma odasında Tudor’un diğer oyunculara da ağza alınmayacak sözler söylemesi oyuncular ile hocaları arasındaki bağı tamamen kopardı.

        46

        Maicon’un eşi Ursala’nın, Hırvat hocayla yollar ayrılmadan hemen önce “Go home Tudor” (Evine dön Tudor) tweet’ini sosyal medyadan beğenmesi her şeyin özeti gibiydi.

        47

        11- VE BİLETİ KESİLDİ

        Trabzon, Başakşehir ve Beşiktaş’ın ardından Y.Malatya deplasmanından da mağlubiyetle dönülmesinin ardından Dursun Özbek, Tudor’un arkasında duramadı. Aynı gece Hırvat hocanın ipi çekildi. Bu haber, birkaç oyuncu dışında Florya’da sevinçle karşılandı.

        48

        Terim gelince patlama yapan Rodrigues’in, PAOK’ta da hocalığını yapan Tudor için “O adamı unutun” sözleri sorunun kaynağını gösteriyordu. Havaalanında ayrılırken gözleri dolan Tudor, “Başkan bana ‘Burası Türkiye, bunlar olabiliyor’ dedi. Büyük baskı altında yaşadıklarını ve başka seçenekleri olmadığını söyledi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ