Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sel baskını sırasında neler yapmalıyız? Son dakika hayat kurtaran bilgiler
        1

        Ülkemizde yaşanan su baskını ve sel hadisesinde su birikintileri içinde aracı ile kalan onlarca vatandaş zor anlar yaşadı. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, su birikintisi içinde kalan araçların içindekilerin belli bir seviyeye kadar araç içinde daha güvende olacaklarını söyleyerek panikle araç dışına çıkılması durumunda farklı tehlikelerle karşılaşılacağı konusunda uyarıyor.

        2

        “ÇALIŞTIĞI SÜRECE ARACA ZARAR GELMEZ”

        Sel suyu ve su birikintisine giren bir araçta iki tehlike olduğunu belirten İntepe, bunlardan ilkinin suyun arabanın içine doluyor olması diğerinin ise aracın motoruna ulaşarak motoru durdurması olduğunu söylüyor.

        3

        Araç çalıştığı sürece araca zarar gelmeyeceğini aktaran İntepe; “Ama su girmesinden dolayı araba stop ederse suyun içinde arabanın marşına basmaya çalışmayın. Çok daha büyük zarar verebilirsiniz” diyor.

        4

        Aşırı bir su birikintisinin içinde amfibik bir araç dışında hareket etmenin mümkün olmadığını da aktaran İntepe, bu gibi şartların acil durum araçlarının müdahil olması gereken yol şartları olduğunu vurguluyor.

        “ARABADAN İNİYORLAR VE BOĞULMA TEHLİKESİ İLE KARŞILAŞIYORLAR”

        Su birikintisinde ve akıntıda hareket ederken tekerlekler yere değebildiği sürece kapı filtrelerinden su girmeyeceğini aktaran İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı şöyle devam ediyor:

        5

        “Kapı filtreleri buna göre yapılmıştır. Fakat aracınızla hareket edemez konuma geldiğinizde sizin için, aileniz için, aracın içindekiler için tehlike başlıyor. Çünkü yavaş yavaş su içeri girmeye başlayacak. O andan itibaren bir noktada sürüklenmeye başlıyorsanız arabada kalmak biraz emniyetli gibi görünebilir, eğer denize ulaşmıyorsa… Arabadan iniyor olduğunuzda boğulma tehlikesi çok daha yüksektir. İnsanlar arabalarından iniyorlar ve boğulma tehlikesi ile karşılaşıyorlar.”

        6

        KORKUP ARABADAN ATLAMAK ÖLÜMCÜL SONUÇLARA YOL AÇABİLİR

        Araç içindeyken su seviyesinin ağız – burun hizasına ulaştığı durumlarda yapacak çok bir şey olmadığını belirten uzman isim, suyun ayak seviyesinde olduğu durumlarda ise korkup arabadan atlamanın daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapıyor. Su birikintisine ya da sel sularına girildiğinde öncelikle su seviyesindeki yükselmenin takip edilmesi gerektiğini belirten İntepe şöyle devam ediyor:

        7

        “Su arabanın içinde ne kadar yükseliyor? Çünkü bir dönem sonra suyun içinde oturmak çok zor bir iş. İnsanoğlu üşümeye başladığında, ayak bilekleriniz ıslanmaya başladığında düşünme, konsantrasyon ve reaksiyonunuz değişir. Başka bir şey yapmak istersiniz. O yüzden kendinizi dışarı atmak ihtiyacınız olacak. Belki koltuğa ayaklarınızı toplamak, su koltuk seviyesine gelene kadar arabada beklemek emniyetli bir durumdur. Nereye ineceğinizi bilmiyorsanız hala arabada beklemeniz koltuk seviyesine kadar yeterlidir.”

        8

        “ARAÇTAN ATLAYIP YÜZMEYE ÇALIŞMAK ÇOK TEHLİKELİ”

        Sel suyunda araç denize doğru gitmiyorsa, sürücüler sokak arasında ise, su araç içindekileri boğma seviyesine gelmemişse önerisinin araçta kalmak olduğunu belirten Mert İntepe; “Bu araba denize doğru gitmiyorsa, sitelerin arasındaki evlerde sokaklardaysa, su seni boğma seviyesine getirmiyorsa çoluk çocukla beraber arabadan atlayıp yüzmeye çalışmak çok tehlikeli…

        9

        Çünkü kirli bir su içindesiniz. Zehirlenme oranı çok yüksek. Dere taşmışsa muhtemelen hastalanma oranı çok yüksek. İnsan vücudunun kaldıramayacağı o suda yaşama ihtimali soğuk ile çok zor. Siz 7-8 dakika ancak dayanıyorsunuz. Heyecan ve panik duygusu soğuk ile bunu yönetemiyor” diyor.

        10

        Sel suyunda sürüklenen bir aracın içindekilerin emniyet kemerini çıkarmaması gerekliliğinden de söz eden İntepe; “Sürükleniyor musun? Emniyet kemerini çıkarma. Bu sana araç içinde savrulma yaratmasın. Kafanı bir yere çarpıp bayılma yaşama” ifadelerini kullanıyor.

        11

        “AÇIK OLAN YOLLARA YÖNELİLMELİ”

        Sel ve benzeri afet durumlarında sürücülerin trafiğin açık olduğu yerlere yönelmesi gerektiğinden de söz eden İntepe; “Trafiğin açık olduğu yöne gitmekte fayda var. Açık olan ve su baskını olmayan noktaları radyo gibi aygıtlardan dinleyip o tarafa doğru yönelmekte fayda var. Çünkü dünyanın her yerinde insanlar kasırga olan, sel olan bölgeden başka bir noktaya doğru hareket etmeye çalışır” diyor.

        12

        METROYA DÜŞÜNCE NE YAPMALI, DÜŞEN ASANSÖRDEN NASIL KURTULMALI?

        Gündelik hayatta asansöre ya da metroya binildiğinde çoğu zaman akıldan bu sorular geçer: Metroya düşünce ne yapmalı, düşen asansörden nasıl kurtulmalı? İşte merak edilen bu soruların yanıtları

        Düşen asansörden sağ kurtulmak için de birçok yöntem iddia edilir.

        19

        İskelet sisteminde kemiklerin içinde korunan yumuşak dokulu organların düşüş şiddetinden darbe almasını engellemek için en önemlisi duruş pozisyonunu doğru seçmek.

        20

        Bunun için en doğrusu, ne ayakta durmak ne de zemine çakılmadan hemen önce zıplamak!

        21

        Düşüş anından az hasarla kurtulmak için zemine cenin pozisyonunda yatmalısınız.

        25

        Bu pozisyon olabildiğince yara alma ihtimalinizi azaltacaktır.

        26

        Diyelim metroya bir şekilde düştünüz ya da inmek zorunda kaldınız. Böyle bir durum karşısında izlemeniz gereken birkaç yol var. Örneğin, tırmanarak kurtulmaya çalışmayın, trenin ilk duracağı vagona ilerleyin. Ve işte diğer öneriler...

        27

        Tırmanarak kurtulmaya uğraşmayın. Şeridin altındaki platforma dokunmayın, çünkü ölümcül elektrik çarpması verebilecek bir ray bulunur ve bu sizi çarpabilir.

        28

        Eğer karşıdan gelen treni göremiyorsanız, trenin duracağı ilk vagona doğru ilerlemelisiniz. Bu süreçte metro çalışanlarından yardım isteyin.

        29

        Tren size doğru geliyor ve zamanınız yoksa, raylar arasındaki boşluğa yatın ve başınızı ellerinizle örtün. Bu boşluğun alt kısmı ile trenin ekipmanları arasındaki mesafe yaklaşık 0.5 metredir. Dolayısıyla, boşluğa yatarsanız size hiçbir şey olmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ