Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi SON DAKİKA! Çavuşoğlu: ABD'nin Türkiye ile yakın çalışma arzusu var - HABERLER
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile önceden devam eden görüş ayrılıkları olan konuların devam ettiğini söyleyerek, "Bir taraftan S-400 meselesi bir yandan ABD’nin Kuzey Suriye’de YPG’ye verdiği destek… FETÖ zaten malummesele. Aynı sorunlar devam ediyor, bu sene yeni yönetimle beraber sözde Ermeni soykırımı açıklaması ilişkilerimizi daha olumsuz etkiledi." dedi.

        Biden yönetiminin Türkiye’yle daha iyi ilişki içinde olma arayışını da gördüklerini belirten Çavuşoğlu, "Daha iyi diyalog, daha iyi iş birliği. Hem NATO çatısı altında hem de ABD ile ikili görüşmeler yapıyoruz. Bugüne kadar iki kere Amerika’dan heyet geldi. Malum bizlerle, askerlerle ve istihbarat güçleriyle görüşmeler oldu. En son Wendy Sherman geldi, Bakan Yardımcısı olarak. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington’a gideceğim ya Blinken buraya gelecek." ifadesini kullandı.

         Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı!
        Türkiye ve Yunanistan aşı sertifikasında anlaştı! Haberi Görüntüle

        “ABD’YE YOL HARİTASI İLETTİK”

        Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

        "Şimdi biz Amerika ile S-400 meselesi dahil bütün meselelerimizi nasıl halledeceğimize dair önerilerimizi Brüksel’deki görüşmemizdeki ilettik. Bin non-paper verdik. Bir yol haritası kapsamında. S-400 konusunda NATO’nun da içinde olduğu hatta NATO’nun başkanlık yapacağı, uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturma teklifimiz önceki hükümet tarafından da yeni hükümet tarafından da kabul görmedi. Biz bunun sebebini biliyoruz, teknik çalışmalarda iddia ettikleri şeyler çıkmayacak. S-400’lerin F-35 sistemine gireceği, NATOsistemine zarar vereceği iddialarında bulundu Amerika. Biz de bu iddialarda ciddiyseniz NATO çatısı altında sizin uzmanlar, bizim uzmanlar, NATO’nun uzmanlar bunu araştırsın dedik. Bu kadar şeffaf davrandık ama onlar bunu kabul etmedi. Şimdi ise teknik konuda teklifimizi kabul etmediniz ama siyasi olarak bir çalışma grubu oluşturalım.

        Tüm ilişkilerimizi etkileyen konularda nasıl çözüm buluruz… Bunu konuşalım biz bunu aldık bundan sonra da ihtiyacımız var nasıl ve kimden sağlayacağız? ABD’ye bu kâğıdı verdikten sonra son telefon görüşmemizde, Blinken’a cevap bekliyoruz diye hatırlattık. ABD’den kağıda cevap gelmedi, çalışıyoruz üzerinde dediler.

        SORU: Son açıklamalarda Türkiye’ye S-400 konularında alternatifler sunulduğu ve kararın artık Türkiye’de olduğu gibi ifadeler kullanıldı. Ne kast ediliyor ?

        ÖNAL: Yok, yeni bir şey yok. Eski söylemi tekrar ediyorlar. Bunlar zaten bilinen şeyler.

        ÇAVUŞOĞLU’NDAN S-400 MESAJI

        Çavuşoğlu, S-400'ün kontrolünün tamamen Türkiye'de olacağını söylerken, "O yüzden pek çok mühendisi, teknisyeni Rusya’ya gönderdik eğitim için ve burada hiç Rus askeri ve uzmanı bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden ‘ kullanmayın’ teklifini kabul etmek mümkün değil." dedi.

        ERDOĞAN –BİDEN GÖRÜŞMESİ

        “Amerika’da bizle yakın çalışma arzusu var. Biden telefonda Cumhurbaşkanımıza ‘Siz de istiyorsanız biz sizinle yakından çalışmak istiyoruz’ dedi ama var olan sorunları aşmamız lazım aynı zamanda. Diplomasi de bunun için lazım.

        RUSYA’NIN SEYAHAT KISITLAMASININ NEDENİ SİYASİ Mİ?

        ÇAVUŞOĞLU: Rusya’nın bize sürekli söylediği bunun siyasi olmadığı. Çünkü bu sektörde de konuşuluyor, komşu ülkelerde de konuşuluyor ama siyasi olmadığı, rakamların 60 bine çıkmasıyla yeni varyantların da ülkeye girme riski olduğu söyleniyor. Sonuçta 1 Haziran’a geldik. Rakamlar da düştü umarım açarlar. Çünkü Rus turist de çok istiyor Türkiye’ye gelmeyi.

        “TÜM DÜNYADAN TALEP VAR”

        ÇAVUŞOĞLU: İnsansız hava araçlarıyla ilgili tüm dünyadan çok talep var. Endonezya ve başka yerlerden ama Romanya ve Polonya konusunda ciddi değişiklik oldu. Bu ülkeler savunma sanayi ürünü satın alırken koydukları “AB ve NATO üyesi olma” kriterini değiştirdi

        MISIR İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

        ÇAVUŞOĞLU: İkili ilişkilerin normalleşmesi ne demek; karşılıklı büyükelçilerin atanması dahil ilişkilerin normal seyrine girmesi demek. Süreç aşama aşama ilerliyor.

        ANKARA’DAN AB’YE MESAJ

        ÇAVUŞOĞLU: Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için vize serbestisi, vs. bu konularda birkaç kelimeye takılıp habire oyalıyor AB. Pekâlâ bunları başarabiliriz. Göç konusu ile ilgili de ilave unsurlar var, yeni gerçekler var. Burada alınacak tedbirler var. Bu sorun başladığı zaman göçmenlerin ihtiyacı farklıydı, şu an farklı, oturup konuşmamız lazım.

        Bu konuda maalesef AB çok yavaş davranıyor. Biz AB’ye göç mutabakatının nasıl güncelleneceği konusunda somut önerilerimizi bir ay içinde bildirdik. Daha o gün bugündür, AB’den somut, yazılı bir geri dönüş gelmedi. Bir belirsizlik var. Sadece Türkiye’ye daha fazla para verelim kaçak göçü durdursun olmaz. Bu kadar basit bir ilişki değil. Belki bu durum, Yunanistan’ın işine gelebilir doğru ama tam anlamıyla Türkiye-AB ilişkisi olmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ