Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Erdoğan son dakika seçim açıklaması

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde gelenekselleşmiş olan balkon konuşmasında vatandaşlara hitap ederek seçim sonuçlarını değerlendiriyor:

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması şöyle:

        Aziz milletim. Sevgili Ankaralılar, değerli kardeşlerim. Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Sevginiz, muhabbetiniz, desteğiniz, kardeşliğiniz için, her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyoum. Rabbime bana sizler gibi yol arkadaşları dava arkadaşları, mücadele arkadaşları verdiği için hamdediyorum.

        "MİLLİ İRADE ÜZERİNDE HİÇBİR ŞEY TANIMADIK"

        Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Biz sadece ve sadece Rabbimin huzurunda, rükuda ve secdede eğiliriz. Başka bir yerde asla. Siyasi hayatımız boyunca davamıza ve milletimize hizmet dışında bir gaye taşımadık. Milli iradenin üzerinde bir güç tanımadık. Milletimiz, 1994 yılındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdan beri girdiğimiz her mücadelede yanımızda oldu.

        "TOPLAM 778 BELEDİYE BAŞKANLIĞINI KAZANDIK"

        Kardeşlerim AK Parti olarak 3 Kasım 2002 seçimlerinden bugüne kadar milletvekili, Cumhurbaşkanlığı, mahalli idare, halkoylamalarından bizi hep birinci olarak çıkartan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Milletimiz bugün bizi 15. defa sandıkta birinci yaptı. AK Parti olarak tek başımıza ve Cumhur İttifakı ile birlikte seçime girdiğimiz yerlerde şu an itibarıyla 16 büyükşehir, 24 il, 538 ilçe, 200 belde olmak üzere toplamda 778 belediye başkanlığı kazandık.

        "MİLLETİME BİR KEZ DAHA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

        Bu da ülkemizdeki belediyelerin yaklaşık yüzde 56'sının AK Parti tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bazıları kendini darı ambarında sanıyor. Şunu bilmeleri lazım; 4,5 yıl bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı mı, AK Parti iktadar mı? Dolayısıyla Cumhur İttifakı olarak Parlementoda da mıyız? 24 Haziran seçimlerine yakın bir seviyede bulunmaktadır. Cumhur İttifakı olarak bizi sandıkta birinci yapan milletime bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

        "KÜRT KARDEŞLERİME ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

        MHP Genel Başkanı sayın Bahçeli'ye ve bu partiye gönül vermiş tüm kardeşlerime Cumhur İttifakı'na sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Çok önemli bir konuyu özellikle ifade etmek istiyorum. Beka meselesi konusundaki hassasiyetimize sahip çıkan tüm vatandaşlarıma, özellikle de Kürt kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Güneydoğu Anadolu bölgemizin seçim sonuçlarını Kürt kardeşlerimizin kendi iradelerini pazarlık masasısına sürenlere verdiği çok önemli bir derstir.

        "MİLLETE YETERİNCE KENDİMİZİ ANLATAMAMIŞ OLABİLİRİZ"

        Tüm belediye başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, il genel meclis üyelerimize çalışmalarında başarılar diliyorum. Muhtarlarımızı da ayrıca tebrik ediyorum. Bu seçimde arzu ettiğimiz neticileri alamadığımız yerlerdeki sonucun tek sebebini milletimize kendimizi yeterince anlatamamış, gönüllere yeterince giriememiş olmamız gerektiğini görüyorum. 59 il ve 43 ilçe mitingi, 9 televizyon ve sosyal medya programıyla milletimize kendimizi ifade etmenin gayreti içerisinde olduk. Buna rağmen eksiklerimiz varsa düzeltmek boynumuzun borcudur. Bunu halkımızda değil kendimizde arayacağız.

        "SONUÇLARIN ÜZERİNDE DURACAĞIZ, ÇALIŞACAĞIZ"

        Yarın sabahtan itibaren eksiklerimizi tespit ve telafi etmenin çalışmalarına başlıyoruz. Şu anda YSK neticeleri açıklayacak. Açıkladığı andan sonra itirazlarımız varsa yapacağız. Netice alırız veya almayız. Her olanda hayır vardır. Demokrasi mücadelesi budur. Şu anda Ankara'da ilçelerin çoğu AK Parti'de, Cumhur İttifakı'nda. Şu anda İstanbul'da buraya hareket ettiğim ana kadar mevcut ilçe sayısından daha fazlası Cumhur İttifakı'nda veya başabaş. Gene halkımız büyükşehiri belediye başkanı olarak verse dahi ilçeleri ne yapmış yine AK Parti'ye vermiş. Bunların üzerinde duracağız, iyi çalışacağız.

        "ŞAHSIM DAHİL HİÇ KİMSE TÜRKİYE'DEN ÖNCELİKLİ DEĞİL"

        Biz siyaseti milletle inatlaşma, küçümseme, tahkir etme değil sadece ve sadece ülkeye ve millete en iyi hizmetleri getirme amacı olarak görüyoruz. İçinde milletin olmadığı bir siyasetin sonu faşizme, diktatörlüğe, zulme çıkar. Milletimizin rızasını ve desteğini hep aradık. Bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz. Sizlerle beraber devam edeceğiz. Şahsım dahil hiç kimse davamızdan daha büyük değil. Türkiye'den daha öncelikli değildir, partimizden daha önemli de değildir. Buna dikkat edeceğiz.

        "DEĞİŞİMİN SÜREKLİLİĞİNİ KENDİ İÇİMİZDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

        Hayatın bir gerçeği olan değişimin sürekliliğini öncelikle kendi içimizde gerçekleştirmeden ülkemizi aynı istikamete yönlendiremeyiz. Önümüzdeki süreç değişim yılı olacaktır. 4,5 yıl seçim yok. Ne yapacağız, hem ulusal hem uluslararası bazda çalışmalarımıza odaklanacağız kilitleleneceğiz ve ülkemizi inşallah muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız.

        "EKONOMİDE DAHA DAYANIKLI MİMARİYİ İNŞA EDECEĞİZ"

        Ülkemizin çözüm bekleyen tüm meselelerini reformcu anlayışla hal yoluna koymanın mücadelesini vereceğiz. Allahımıza hamdolsun, sizler gibi dava arkadaşlarım olduktan sonra bize boyun bükmek yok. Ekonomide ülkemizi ve milletimizi teslim alma çabaların önünü önemli ölçüde kestik. Ekonomide daha dayanıklı mimariyi mutlaka inşa edeceğiz. İstihdam seferberliğini kararlıkla sürdürerek milletimizin aşına, ekmeğine göz koyanların önlerini keseceğiz. Vaatte bulunanlar bakalım nasıl yönetecek, göreceğiz.

        "YENİ REFORMLARLA SİSTEMİ TAHKİM EDECEĞİZ"

        Milli güvenliğimizle ilgili çalışmalarımızı da inşallah başarıya ulaştıracağımız döneme giriyoruz. Suriye sınırı boyunca ülkemize kurulan tuzağı kısmen bozmuştuk. Şimdi hedefimiz Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki tehlikeyi ortadan kaldırarak ülkemizdeki sığınmacıların yurtlarına dönebilmelerini sağlamaktır. Yeni yönetim sistemimiz 9 aydır yürürlükte. Bu uygulama döneminden elde ettiğimiz neticelerin ışığında eksikleri tamamlayacak, yeni reformlarla sistemi tahkim etmeyi özellikle sürdüreceğiz.

        "GEREKLİ HER TÜRLÜ ADIMLARI ATACAĞIZ"

        Sistemin o dinamik yapısına uygun şekilde Bakanlıklarımızda, kurumlarımızda her türlü gerekli adımları atacağız. Hep bazı provokatif ifadelerle bir şey söylüyoruz, nedir o, durmak yok yola devam. İşte bu uzun ince yoldaki mücadelemizi gündüz gece sürdüreceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Seçim sonuçlarının ülkemize ve şehirlerimize bir kez daha haylırlı olmasını diliyorum.

        "EKSİKLİKLERİMİZİ TELAFİ EDECEĞİZ"

        Sakın ha küsmek, kırılmak, işte biz bu neticeyi beklemiyorduk, sakın böyle bir şeye gerek yok. Yüzde 52 oy almış partimiz var. Bu seçimin birinci partisi AK Parti. Diğerleri düşünsün. Bizim düşünmeye herhangi bir şeyimiz yok. Biz daha ileri diyoruz. Bunun için de bu seçimde nerede ne tür eksiğimiz var, bunları telafi ederek çalışma esaslarıyla inşallah yolumuza devam edeceğiz.

        "HEPİNİZE AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDİYORUM"

        Bu soğuk gece vaktinde bizi sevgiyle, muhabbetle, kadirşinaslıkla, ahde vefayla bağrımıza bastığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ya Rab! Bana böyle yol arkadaşları lütfettiğin için sana ne kadar hamdetsem azdır. Sağolun, varolun, Allah'a emanet olun...

        FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu geceki balkon konuşmasında İstanbul ile alakalı sayın Binali Yıldırım’ın açıklamasıyla çelişen herhangi bir ifadesi olmamıştır. Kamuoyunun bilgisine..." dedi.

        AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        AK Parti İstanbul İl Başkanı Şenocak yaptığı açıklamadda, "Arkadaşlarımız itirazlarını yapacaktır. İstanbul'da yaklaşık 3 bin 870 oy farkıyla seçimi kazandık. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN İSTANBUL'DAKİ KONUŞMASI

        31 Mart yerel seçimleri sonrasında bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Huber Köşkü'nde kameraların karşısına çıktı. Erdoğan "Artık uzun zaman seçimlerle iç içe yaşamayacağız" dedi. Erdoğan konuşmasında, gündemlerinde köklü bir reformun olduğunun altını çizdi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

        "Türkiye demokratik bir olgunluk içinde tamamlamıştır. Milletimiz bir kez daha iradesini yüksek katılımla sandığa yansıtmıştır. Seçim sonuçlarımızın şehirlerimize, mahallelerimize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. Şehirlerimizi yönetme sorumluluğunu üstlenecek olan büyükşehir, il, ilçe tüm belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimizi, mahalle ve köylerimizde göreve gelen muhtarlarımız görevlerini üstlenecekler. Hepsini tebrik ediyorum.

        "HER KAZANÇ VE HER KAYIP MİLLETİMİZİN TAKDİRİDİR"

        REKLAM

        Biraz sonra Ankara'ya hareket edeceğim ve genel merkezimizde artık geleneksel hale gelmiş olan balkon konuşması yaparak seçim sonuçlarını Ankara'da değerlendireceğim. 2002 seçimlerinden bu yana AK Parti hep olduğu gibi açık ara birinci parti çıktı. MHP ile ittifaklar bazında da birinci olduk. AK Parti ve Cumhur İttifakı açısından kazanılan ve kaybedilen belediye başkanlıkları elbette olmuştur. Her kazanç ve her kayıpmilletimizin takdiridir. Kazandığımız yerlerde milletimizin gönlüne girdiğimizi, kaybettiğimiz yerlerde yeteri kadar başarılı olamadığımızı kabul edecek buna göre harekettarzımızı belirleyeceğiz.

        "KÜRT KARDEŞLERİM İRADELERİNİ TESLİM ETMEMİŞTİR"

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sonuçları çok önemli görüyorum. Birilerin vatandaşlarımızın iradelerine pranga vurma çabalarına hep d dikkatçekmişizdir. Bunlara çok açık net vurgu yaptım. Bu sonuçlar Kürt kardeşlerimizin iradelerini ne terör örgütüne ne de terör örgütünü arkaya alanlara iradesini teslim etmeyeceğini göstermiştir.

        "ÜLKEMİZE DİZ ÇÖKTÜRMEYE ÇALIŞANLAR HÜSRANA UĞRAMIŞTIR"

        Genel hatları itibarıyla sonuçlar bu çabaların amacına ulaşamadığına işaret ediyor. Beka meselesi konusunda verdiğimiz mesajın milletimiz tarafından da gayet iyi algılandığını görüyorum. Güneydoğu, Doğu ve diğer illerimizde megabordlarda bunları görüntülü olarak hep yayınladık. Ülkemize diz çöktürmeye çalışanlar bir kez daha hüsrana uğramıştır. 81 vilayetimizdeki her bir vatandaşımıza ben teşekkür ediyorum.

        "GÜNDEMİMİZDE ÇOK ÖNEMLİ EKONOMİK REFORMLAR VAR"

        Artık sık sık seçimlerle iççiceolmayacağız. Ekonomisiyle, siyasetiyle, özellikle savunma sanayiyle yatırımlarla üretimlerle nasıl meşgul olacağız, buna odaklanacağız. Cumhurbaşkanı olarak şahsım yürütme görevinde, meclisteki milletvekillerimiz yasama görevinde işbirliği içerisinde gece gündüz çalışacağız. Seçilen belediye başkanlarımız şehirlerini 5 yıl idare edeceği gibi görev süremizce ülkemizi yönetmeyi sürdüreceğiz. Gündemimizde çok önemli reformlar var.

        "ÜLKEMİZİ VE BÖLGEMİZİ HUZUR ADASI HALİNE GETİRECEĞİZ"

        Güçlü ekonomi programını dikkatle hayata geçireceğiz. Bizim için ekonomide reformların hayata geçirileceğibüyük ve güçlü Türkiye hedefine tavizsiz bir şekilde odaklanacağız. Bölgemizde oluşan tehditleri diplomasi kanalları ve askeri gücümüzü kullanarak ortadan kaldırmayı sürdüreceğiz. Ülkemizi ve bölgemizi huzur adası haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

        "SAYIN BAHÇELİ VE MESAİ ARKADAŞLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

        Ülkemizin 2023 hedeflerine doğru adım adım ilerlemesi için gece gündüz çalışacağız. Seçim sonuçlarının bir kez daha ülkemize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak çıktığımız bu yolda sayın Bahçeli'ye ve mesai arkadaşlarına, benim mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Partimin bütün ilgili birimlerinde genel merkez, il, ilçe, belde bütün teşkilatlarında çalışan, çalışmaları yürüten şahsım partim ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Yorucu maratonda hakikaten arkadaşlarım gece, gündüz demeden bu çalışmaları yürüttüler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yürüyecek çok yol bu millete dökeceğimiz çok alın teri var. Tüm milletime kalbi kalbi şükranlarımı arz ediyorum. Geceniz hayır olsun diliyorum. Balkon konuşmamızı yapmak üzere Ankara'ya yola çıkıyorum. Sizlere de teşekkür ediyorum.

        BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA

        MHP lideri Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        "Bekamızı hafife alanlar yanıldıkları gibi yanlışa düştüklerini anlamak zorunda kalacaklardır. Seçim geride kalmıştır. Türkiye umutlarını tazelemiştir. Ülke ve millet olarak dikkatle önümüze bakmak, gelişen uluslararası gelişmelerine titizlikle odaklanmak durumundadır. Siyaset kurumu ve siyasi aktörler açısından sağduyunun, ortak aklın milli birliği güçlendirecek siyasi üslubun öne çıkması başlıca gündem olmalıdır. Cumhuriyetin 100. yıldönümüne müreffeh, muasır ve güçlenmiş bir ülke olarak girmek milli bir hedeftir. 2023'ün lider ülke Türkiye'sinin inşa ve ihyasında herkese düşen ertelenemez ve mühim düzeyde sorumluluklar bulunmaktadır. Aziz milletimiz bekası üzerinde ne kadar hassas olduğunu göstermiştir. Yeni Hükümet sistemine müzahir yerel yönetimlerin tezahürü ise büyük bir kazanımdır. Merkezi yönetimle yerel yönetimler arasında herhangi bir çelişme ve çatışma yeşermeyecek olması ülkemizin ufkunu aydınlatmıştır.

        "TÜRK MİLLETİ KRİZ SİYASETİNE SON VERMİŞTİR"

        CHP ittifak ortaklarından seçilen belediye başkanlarının yeni sistemin doğasına uygun çalışmaları siyasi temennimdir. Küresel ve bölgesel sorunların çok ciddi boyutlara tırmandığı zaman diliminde birlik ve kardeşlik hukukunun kökleşmesi ülkemizin geleceğine muhteşem bir birliktelik olacaktır. Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri de 2023 yılının Haziran ayında yapılacaktır. Ülke gündeminde seçim konusu tamamen kalkmıştır. İstikrar temellenmiş, Türkiye'nin önü açılmıştır. Parti olarak milletimizin verdiği mesajları enine boyuna analiz edip yorumlayacağımız aşikardır. Türk milleti kriz siyasetine, kaos diline müsaade etmemiştir. 31 Mart seçimlerine katılan her siyasi parti kendi payına düşen hisseyi alacaktır. Cumhur İttifakı ve partimizin muhterem adaylarına oy veren aziz vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. İstismar ve yalanlara sırt dönen Kürt kökenli kardeşlerimize onurlu duruşlarından ötürü teşekkür ediyorum. Gece gündüz çalışan sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Parti'ye gönül vermiş kardeşlerime teşekkür ediyorum.

        "CUMHUR İTTİFAKI KARARLI BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDECEK"

        Cumhur İttifakı'ın ve 3 hilalin onurlu bayrağını taşıyan aziz dava arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Seçilen belediye başkanlarını, meclis üyelerini, il genel meclis üyelerini kutluyor başarılar diliyorum. Seçim sonuçlarını kim nasıl yorumlarsa yorumlasın, Yenikapı ruhunun ve Cumhur ittifakının kararlı ve yürekli, inançlı şekilde yoluna devam edeceğini herkes bilmelidir. Her şey Türkiye içindir. 31 Mart seçimleri demokrasimizin zaferidir, cumhurun zafer tacıdır. Tehditler ne kadar fazla olursa olsun büyük Türkiye ülküsünün önünde kimse duramayacaktır. Gelecek Türk Milleti'nin olacaktır. Seçimlerin ülkemize, devletimize, milletimize, milli bekamıza hayırlı olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ