Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: AB'den iki ülkeye 'aday ülke' statüsü kararı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından değişen siyasi dengelerin ardından, NATO ve Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen Zelenskiy yönetimine AB'den yeşil ışık geldi.

        AB, Ukrayna ve Moskova'yı 'aday ülke' statüsüne yükseltirken, karar AB liderlerinin Brüksel'deki zirve toplantısı devam ederken açıklandı.

        Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Avrupa Birliği'nin ülkesini aday üye olarak statüsüne yükseltmesini memnuniyetle karşılayarak, "Bu benzersiz ve tarihi bir an. Ukrayna'nın geleceği AB'de" dedi.

        Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, "Tarihi bir an. Bu, AB'ye giden yolda çok önemli bir adım. Geleceğimiz birlikte" dedi.

        AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu tebrik ederek "Ülkeleriniz Avrupa ailesinin parçası. Liderlerin bugünkü tarihi kararları da bunun teyidi." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Ukrayna'nın AB Büyükelçisi Chentsov Vsevolod , AB'nin bu adımının "Ukrayna'nın ve eski Sovyetler Birliği'nden diğer ülkelerin Rusya'nın etki alanlarına ait olamayacağının Moskova'ya bir işareti olduğunu" söyledi.

        Rusya daha önceki açıklamasında Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı olmadıklarını açıklamıştı.

        BAŞVURU SÜRECİ

        Ukrayna, AB'ye adaylık başvurusunu Rusya'nın saldırısının başlamasından 4 gün sonra 28 Şubat 2022'de, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022'de yapmıştı. AB Konseyi, 7 Mart'ta AB Komisyonunu görüşünü sunmaya davet etmişti.

        AB Komisyonu, 17 Haziran'da Ukrayna ve Moldova'ya adaylık statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi. Komisyon, Gürcistan için ise Avrupa perspektifi sunulması ve kriterleri karşılaması kaydıyla durumunun daha sonra yeniden değerlendirilmesini tavsiye etti.

        Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar sürecek AB'ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor. Katılım müzakerelerinin başlaması yıllar alabilir.

        AB'nin Ukrayna ve Moldova'ya adaylık statüsü vermesi, birliğin Soğuk Savaş'tan beri en iddialı adımlarından biri olarak gösteriliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ