Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: ABD ile Rusya arasında kritik takas
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Uzun müzakerelerin sonucunda 27 Nisan 2022'de Rusya'da hüküm giyen ABD vatandaşı Trevor Reed ile 2010'da ABD mahkemesi tarafından 20 yıl hapse mahkum edilen Rus vatandaşı Konstantin Yaroşenko takas edildi" ifadelerini kullandı.

        Rus vatandaşı pilot Konstantin Yaroşenko, 2011'de ülkeye 100 milyon doların üzerinde bir değerde kokain sokmaktan 20 yıl hapse mahkum edilmişti. ABD vatandaşı Trevor Reed ise 2019 yılında Moskova'da polise saldırdığı iddiasıyla tutuklanmış ve mahkeme tarafından 9 yıl hapse çarptırılmıştı.

        BIDEN TAKASI DOĞRULADI

        ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'da tutuklu bulunan eski deniz piyadesi Trevor Reed'in serbest bırakıldığını ve bugün ailesinin yanına ABD'ye döneceğini açıkladı.

        REKLAM

        Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Trevor Reed'i evine tekrar kabul ediyor ve onu çok özleyen ailesine dönüşünü kutluyoruz." ifadesini kullandı.

        Eski bir ABD deniz piyadesi olan Reed'in Rusya'da serbest bırakıldığını ve onun için endişelenen ailesine iyi haberi bizzat kendisinin verdiğini belirten Biden, Reed'in serbest bırakılması için çalışan ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Roger Carstens, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan ve diğer hükümet yetkililerine teşekkür etti.

        Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takasının ülkesinde yapılmasına izin verdiği için Türkiye'ye minnettar olduklarını açıkladı.

        Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, takastaki katkıları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Sullivan, "Türkiye'ye Reed'in güvenli dönüşünü mümkün kılmadaki rolünden dolayı minnettarız. Bu önemli konuda Türk ortaklarımızın yardımlarını takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

        "ZOR KARARLAR ALMAMIZ GEREKTİ"

        Biden, "Trevor'un evine dönmesini sağlayan müzakereler hafife alamayacağım zor kararlar almamızı gerektirdi. Trevor'un evine güvenli bir şekilde dönmesi yönetimimin önceliği." ifadesini kullanarak, yurt dışında haksız yere tutulan ABD vatandaşlarının ailelerine kavuşması için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

        TAKAS TÜRKİYE'DE

        ABD ile Rusya, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko’yu Ankara ile iş birliği içinde Türkiye’de takas etti.

        Amerikan CNN televizyonuna bağlanan Reed’in babası Joey Reed, kendisini ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Başkanı Joe Biden’ın aradığını ve oğlu ile ilgili bilgi verdiğini söyledi.

        "FİLM GİBİ"

        Serbest bırakılan Reed ile görüştüklerini ve oğullarının duygulandığını anlatan baba Reed, “Bu hafta onu Moskova’daki bir hapishaneye nakletmişlerdi. Onu oradan da Türkiye’ye getirdiler. Trevor bize havaalanında tıpkı filmlerde olduğu gibi ABD uçağının Rus uçağının yanına yanaştığını ve iki tutukluyu değiş-tokuş ettiklerini anlattı.” diye konuştu.

        Amerikan basınına açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili ise takas ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

        “Takas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin iş birliğiyle, Biden yönetimi yetkilileri ve Kremlin yetkilileri tarafından önceden kararlaştırılan dikkatli bir şekilde düzenlenmiş bir dizi hareketle Türkiye'de gerçekleşti. Reed ve Yaroshenko, Türkiye'ye neredeyse aynı zamanda geldiler. Her iki taraftaki ekipler, diğer ülkenin teklif ettiği kişinin kimliğini doğruladı, ardından Yaroshenko ve Reed pistte uçaklara doğru yürüdü.”

        Konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan bir ABD’li üst düzey yetkili, takasın aylar süren müzakerenin sonucunda gerçekleştiğini söyledi.

        Yetkili, müzakerenin sadece bu takas merkezinde gerçekleştiğini, iki ülkenin daha geniş çerçevedeki ilişkilerini kapsamadığını ve Washington ile Moskova arasındaki gerilimin düştüğü anlamına gelmediğini kaydetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ