Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Son dakika: Bozdağ'dan Sinan Ateş cinayeti açıklaması

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

        Bozdağ, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetinin bütün boyutlarıyla soruşturulduğunu belirterek, "Karanlıkta kalan hiçbir yön olmayacak, her yönüyle aydınlatılacak. Kimsenin şüphesi olmamalı, yargı işliyor." dedi. Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

        SİNAN ATEŞ CİNAYETİ: KARANLIKTA KALAN YÖN OLMAYACAK

        Şu ana kadar on üç kişi hakkında tutuklama kararı verildi ve şu anda tutuklandılar. Üç kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Bir kişi de aranıyor. Ama kimlik bilgileri net ve onunla ilgili kolluk kuvvetleri, Cumhuriyet Başsavcılığı birlikte çalışıyorlar. İnşallah yakın bir zamanda o da kolluk güçlerimiz tarafından yakalanıp adalete teslim edilecek. Bu konu bütün boyutlarıyla soruşturuluyor. Karanlıkta kalan hiçbir yön olmayacaktır. Ve konu her yönüyle aydınlatılacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmamalıdır. Yargı işliyor burada yargının ilk günden beri yaptıklarına bakılırsa, kolluğun yaptıklarına bakılırsa meselenin üzerine ciddiyetle gidildiği çok açık ortada. Ama buna rağmen bu konu üzerinden de bir istismar siyaseti üretiliyor. Önümüzdeki günlerde de inşallah bu tetikçi olduğu iddia edilen kişi de yakalanıp adalete teslim edilecektir.

        REKLAM

        Resmi yollardan yurt dışına çıkması mümkün değil. Zaten tabii hakkında yakalama kararı olduğu için resmi yollardan çıktığına dair hiçbir veri yok. Ama kaçak yollardan çıkmış olabilir mi? Ona ilişkin de bilgi elimizde yok. Yani o yüzden arama, tarama, kolluk tarafından titizlikle yürütülüyor. Ben yakın bir zamanda kolluğun ona da ulaşacağına inanıyorum.

        ERDOĞAN’IN YENİDEN ADAYLIĞI

        Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı Anayasa'ya da, yasalara uygundur. Aday konusunda hukuken herhangi bir şüphe yoktur. Adaylık Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanımızın anayasal hakkıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk başkanı olarak seçilmiştir ve 2023’te ki seçimi ikinci seçimdir. Anayasa çok açık. Hiç yoruma ihtiyaç yok.

        'SİYASİ YASAK' HAKARET SUÇU KAPSAMINDAN ÇIKARILACAK MI?

        Şimdi hakaret suçuyla ilgili müstakil bir çalışmamız yok. Ama cezasızlık algısını ortadan kaldırmak maksadıyla bizim bakanlık olarak yürüttüğümüz bir çalışma var. O yüzden biz batı uygulamalarına da baktık. İngiltere'de, Hollanda'da ve başlıca ülkelerde de benzer uygulamalar var. Bazı suçları ille hapisle karşılamak yerine başka yaptırımlarla karşılamak küçük, cezalı, az cezalı daha doğrusu suçları, başka yaptırımlarla karşılamak ama infazı deliksiz yapmak.

        REKLAM

        İMAMOĞLU HAKKINDAKİ KARAR

        Sadece hakaretle sınırlı değil. Bir yıl ve daha fazla hapis cezası alan herkesle ilgili uygulanan cari bir hüküm sanki bunu özel seçilmiş, özel uygulanmış, özel uygulanıyormuş gibi bir algı yaratmak doğru bir şey değil. Bu herkese uygulanan Türkiye'de bir yıldan fazla hapis cezası almış binlerce vatandaşımız var. Her vatandaşımıza uygulanan genel bir hüküm. Sanki bunu hiç kimseye uygulanmıyor da birine özel uygulanıyormuş gibi takdim etmek de doğru değil ama yeni dönemde şunu söyleyeyim bu cezasızlık algısının ortadan kaldırmak için atacağımız adımın Türkiye'de pek çok tartışmayı sona erdireceğine de ben inanıyorum

        İMAMOĞLU DAVASINA SİYASİ MÜDAHALE İDDİASI

        Hakimi kim değiştirmiş? Adalet Bakanı'nı mı değiştirmiş. Hakimi kurul değiştiriyor. Defalarca söylüyoruz. HSK birinci dairesi değiştiriyor. Bizim bir alakamız yok. Siyasetle irtibatlandı. İki, bu hakimi Sayın İmamoğlu ve avukatları reddettiler. Üç defa reddi hakim talebinde bulundular. Ret kararı reddedilince bir de itiraza götürdüler. Şimdi kendi reddettikleri hakim tarafsız değil dedikleri hakimi şimdi göklere çıkarıyorlar. Ondan sonra yerine gelen hakim karar verdiğinde de ona da yapmadıkları hakareti, yapmadıkları saygısızlığı bırakmıyorlar. Bu hakimi de reddettiler. Ne yapacağız? CHP Genel Merkezi'nden hakim mi bulacağız? Böyle şey mi olur? Yani hakimler bu milletin hakimleridir. Karar verirken bu milletin hakimleri Anayasa'ya, kanuna ve hukuka bağlı vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Burada hukuka uygun davrandı. Kanunları uyguladı diye linç edilen bir hakimi görüyoruz. Yani böyle bir şey olmaz. Bunu biz kabul edemeyiz.

        REKLAM

        BAŞ ÖRTÜSÜ TEKLİFİ

        Şimdi tabii randevu vermemeye ilişkin gerekçelere baktığımızda esasında kamuoyuna yansıyan gerekçelere Anayasa teklifinin içeriğine ilişkin bir ret içermiyor. Komisyon görüşmelere başladığında göreceğiz. Ben şu andaki tutumlarını doğrudan bir ret olarak işin doğrusu görmek istemem. Çünkü bu konu Meclis'ten büyük bir uzlaşmayla geçmesi için tam uygun bir zeminde ve zamanda gelmiş durumda. Gündeme getiren de biz değiliz. Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Yasal güvence istediği bir konuya, Anayasal güvence geliyor diye karşı çıkacaklarsa çıkmak isteyeceklerse onların bileceği iş. Umarım ipe un sermezler. Bu düzenlemelere kökten karşı çıkmayı Türk halkı affetmez.

        ABD VE İSVEÇ’ FETÖ TEPKİSİ

        İsveç de oradaki FETÖ’cüleri iade etmeyeceği şeklinde bir karar verdi. Bizim yaklaşımımız şu. Kim bize nasıl davranıyorsa Türkiye’den de aynı davranışı görecektir. Bize bir adım gelene bir adım gideceğiz. Bize kapıları kapatana biz de kapılarımızı kapatıyoruz. Bizim taleplerimizi iade konusunda yerine getirmeyenler benzer konularda taleplerini yerine getirmemizi bizden beklememelidir.

        Özellikle Amerika ve Avrupa Konseyi ülkeleri AB ülkeleri FETÖ, PKK, DHKP/C ne kadar terör örgütü varsa bunlardan Türkiye’nin iadesini istediği kişilerin bu güne kadar bize bu ülkelerden doğrudan iadesi söz konusu değil. Çok açık söylüyorum. Bunları özel olarak bu ülkeler himaye ediyor. O yüzden de siyasi irade bunu verme taraftarı olmadığı için topu yargıya atıyor. Israrlı bir şekilde Türkiye bu iade taleplerini somuta dönüştürüp, bunların iadesini sağlamaya devam edecektir. Onlar reddetti diye biz vazgeçmedik, vazgeçmeyiz.

        REKLAM

        28 ŞUBAT HÜKÜMLÜSÜ ESKİ ASKERLER: 2 ESKİ ASKER HAKKINDA 'KOCAMA RAPORU' HAZIRLANDI

        Adli tıp raporları adeta Cumhurbaşkanının yetkisini kullanır gibi. Raporda şu ifadeyi kullanıyor. 10. Madde kapsamına girmez. 104. Madde kapsamına girer. Halbuki kanun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi şu anda bu konuda var. Yasalarımız var. Adli Tıp'a sadece bilimsel ve teknik görüş sorulmuş diyor. Ama onlar öyle bir yetki kullanıyorlar ki yüz dördüncü madde kapsamına girip girmeyeceğine karar veriyor. Halbuki bu kararı verme yetkisi Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. O yüzden biz genelgemizi güncelledik. Adli Tıp Kurumu sadece sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali olup olmadığına dair teşhis ve tespit yapacak. Derecesini de yazmayacak. Kocama vardır o kadar. İşte sakatlık vardır, o kadar. Onun dışında geri kalan konu Cumhurbaşkanının takdirine aittir. Onu affeder etmez veyahut cezasını azaltır, azaltmaz onun takdirinde. Şimdi bizim yargıladığımız bu yeni genelge bu konudaki kargaşayı ortadan kaldıracaktır. Adli Tıp Kurumu da kendisi de bu genelge değişikliğini bizden istediler, biz de genelgeyi de değiştirdik. Şimdi bir bahane de bu konuda kalmamış oldu. Bundan sonraki süreçlerle ilgili konu devam edecek. Şu anda iki kişiyle ilgili raporlar çıktı. Kocama haline ilişkin rapor da çıktı. İsimleri de belli, Kenan Deniz'le İlhan Kılıç hakkında Adli Tıp öyle bir rapor verdi. Kocama haline ilişkin raporlar çıkmış durumda. Yani bu süreç devam ediyor.

        HDP HAKKINDAKİ KAPATMA DAVASI

        Adalet Bakanı olarak, görülen davalarda ne tür karar çıkar konuları üzerine bugüne kadar hiç görüşüm olmadı. Bundan sonra da olmayacak. O hakimin işi yargının işi. Benim bir kanaatim var. Ama kamuoyuyla ilgili bir dava hakkındaki kanaatimi açıklamam. Adalet Bakanı olarak kimsenin hoş görmeyeceğini de düşünüyorum. Ben kendim de doğru bulmuyorum. Anayasa'yı ihlal etmiş oluruz.

        DAVUTOĞLU’NUN ORTAK İMZA AÇIKLAMASI

        Yürütme yetkisi ve görevi Anayasa ve kanunlara göre Cumhurbaşkanı tarafından kullanılır diyor. Cumhurbaşkanına ait yetkileri başkalarının kullanmak istemesi ve kullanacağız, imzamız olmadan olmaz demesi bana darbecileri hatırlatıyor. 27 Mayıs Darbesi’nde Milli Birlik Komitesi vardı. 12 Eylül darbesinde Milli Güvenlik Konseyi vardı. 15 Temmuz darbe teşebbüsünde Yurtta Sulh Konseyi vardı. Şimdi bu bunlar darbecilerin 27 Mayıs’ta ve 12 Eylül'de yaptıklarını demokratik bir seçimle eğer mümkün olursa ki öyle bir şey de gözükmüyor.. O yüzden eğer Sayın Davutoğlu'nun dediği olursa dün de Cumhurbaşkanı söyledi. Bu Anayasa’nın yürütmeye ilişkin hükümlerinin, kısmen askıya alınmasıdır ve hükümetin, hükümetin görevinin başkaları tarafından Anayasaya aykırı, fiilen gasp edilmesidir. Ve o Anayasa'yı ihlal olur ve sivil bir darbedir. Bu darbe teşebbüsü değil sivil darbe. Hükümeti etkisiz kılmakla efendim, hükümeti yetkisiz kılmakla hükümeti kenara atmak arasında hiçbir fark yoktur. TCK 312 herkesin okumasını tavsiye ederim. Yani hukuka aykırı bir davranıştır

        SEÇİMİN ÖNE ÇEKİLMESİ TARTIŞMASI

        Şimdi seçim kanunlarının yenilenmesi konusu, siyasi partiler kanununun yenilenmesi konusu bizim hedefimiz. Çünkü hepsi darbe döneminden kalma. Hem siyasi partiler kanunu, hem seçim kanunu ve önemli de bir çalışma yaptık. Ama kaldı o. Yeni dönemde biz bunları birleştireceğiz, tekleştireceğiz. Cumhurbaşkanı da seçimleri yenileme kararı alabilir. Burada Meclis’in feshi söz konusu değil. Meclis kapanmıyor. Yeni Meclis seçilene kadar Meclis görevinin başında. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı yetkisini kullandığı takdirde, seçim takvimi bakımından uygulanacak süre Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu hakkındaki kanuna tayin ettiği süredir. 60’ıncı günü takip eden pazar günü seçim yapılabilir.

        YENİ BİR İNFAZ DÜZENLEMESİ ÇALIŞMAMIZ YOK

        Şu anda yeni infaz düzenlemesi çalışmamız yok. Kovid izniyle ilgili konu onu kalıcı hale getirme gibi bir düşüncemiz de yok. 31 Temmuz'da bakacağız şartlara. Eğer kovidle ilgili durum varsa ona göre bir değerlendirme yapacağız. Ama şu anda bizim öngörümüz bu alanda yeni bir uzatma yönünde değil."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ