Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedef enflasyonda kalıcı düşüş" - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

        Türk özel sektörünün şimal yıldızı DEİK ile sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. 2023/2027 çalışma dönemi için çalışan yönetim kurulunu tebrik ediyorum.

        DEİK, 1985 yılında bu yana dış ticaret, uluslararası hizmetlerde büyük rol üstleniyor. Görev alan iş dünyamızın temsilcilerini anıyorum. İnsanımızın evine ekmek götürmesini sağlayan DEİK üyelerine şükran sunuyorum. Ödüle layık görülen ustalarımızı tebrik ediyorum.

        REKLAM

        DEİK, 5 bin üyesiyle özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. Resmi ziyaretler ve toplantılar vesilesiyle nereye gitsek, siz kardeşlerimizin etkinliklerine muhakkak rastlıyoruz. Az önce DEİK Başkanımız Nail Bey, kurumumuzu detaylıca anlattı. Türkiye ile dünyanın geri kalanı arasında kurduğu köprü nedeniyle DEİK'i tebrik ediyoruz. DEİK ülkemiz iş dünyasını aynı zeminde buluşturan, temsil kabiliyeti en yüksek platformdur.

        Netanyahu yönetimi, Gazze'deki katliamlarını bitirinceye kadar İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz. Ticareti durdurmada iş dünyası ile beraberiz. Önümüzdeki dönemde de DEİK ile çareler üretmeye devam edeceğiz.

        Türkiye için çalışan, yatırımlarını artıran herkesin yanındayız. Siyasi görüşlerimiz, düşünce dünyamız farklı olabilir. Bunların tamamı Türkiye'nin büyüklüğünü gösteren bir işarettir. Tüm farklılıklarımızı kucaklıyoruz. Kalbi Türkiye için çarpan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun gerçekleşmesi için emek veren her bir insanımızla yol yürümekten şeref duyuyoruz. Siz çalıştığınız, ürettiğiniz, yatırım yaptığınız müddetçe biz de sizlerin yanında olacağız. Her bir arkadaşımızın kapısı DEİK üyelerine açıktır. Hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz. Herhangi bir yerde eksiklik görürsek gerekeni yapmaktan geri durmayız. Rabbim yol arkadaşlığımızı daim etsin.

        REKLAM

        Küresel ekonomi 4-5 yıldır fırtınalı seyrediyor. Birçok meydan okuma ile karşı karşıya kaldık. Türkiye büyük bir deprem felaketi yaşadı. Toplam 11 ilimizin ve 14 milyonumuzun etkilendiği felaketin faturası 104 milyar dolardır.

        Son 1 yılda üç seçim geçirdik. Bürokrasiyi yavaşlattığı, ekonomiyi durağan hale getirdiğini biliyoruz. Tüm bunlara rağmen hiçbir alanda hedeflerimizden kopmadık. İhracatımız 255 milyar doları aşarak rekor kırdı. Dünyada ihracat içindeki payımızı yüzde 1,08'e çıkardık. Cari açık 31,2 milyar dolara kadar geriledi. Altın ve enerji hariç cari açık fazla verdi. İyileşmenin süreceğine inanıyorum. Yüzde 4,5 büyüme ile Avrupa'da 1., G20 ülkeleri arasında 4. sıradayız. İşsizlik oranı yüzde 8,6'ya geriledi. Tüm dünya gibi ana sıkıntımız olan enflasyon dışında başarılar yakaladık. Bölgemizdeki krizlere, muhalefetin popülist söylemlerine rağmen vaatlerimize sadık kalıyoruz. Başkaları gibi siyasi ikbal uğruna ülkemizin geleceğini tehlikeye atmadık. Bol keseden vaat dağıtanlar, borç üstüne borç alıyor, zam üstüne zam yapıyorlar. Hükümetimizin nasıl tarihi bir karar verdiğini önümüzdeki dönemde çok daha iyi anlayacağız. Ekonomi programımızın meyvelerini almaya başladık. Rezervlerimiz 140 milyar dolara yükseldi. Aralarında güya ekonomistlerin, profesörlerin olduğu kesim bir furya başlatmıştı. Her seçim öncesi olduğu gibi döviz kuru üzerinden korku saldılar. 1 Nisan'da döviz şöyle uçacak dediler. Peki ne oldu? Çizdikleri karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi. Türk ekonomisi rayında gitmeye devam etti. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüşü amaçlıyoruz. Aylık enflasyon hedeflerimiz doğrultusunda yavaşlamaya devam ediyor. Yıllık enflasyonun mayıstan sonra düşüşe geçmesini beklemekteyiz. Piyasa beklentileri de bizi destekliyor. Maliye politikası üzerinden ilave enflasyon baskısına izin vermeyeceğiz. Yatırımcı güveni de her geçen gün artıyor. Risk primimiz salgın öncesine gerilemeye başladı. Türkiye'ye sermaye girişleri ivme kazandı. Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımına gidiyor. Enerjide Karadeniz ve Gabar'daki keşiflerle kabuğumuzu kırmaya başladık. Turizmcilerimiz yeni rekorlar için hazırlıklarını yapıyor.

        2028 yılına kadar olan 4 yıllık seçimsiz süreci, gereksiz tartışmalara sokmadan ilerleyeceğiz. Biraz sabır ve dirayetle çok daha güzel neticeler alacağız. Tüm dünyanın içinde olduğu bu sancılı durumu inşallah sıçrama tahtasına dönüştüreceğiz. Yeter ki felaket tüccarlarına kulak asmayalım.

        Türkiye'nin ekonomide yazdığı başarı hikayesinde sizin büyük payınız var. Siz çalıştınız, koşturdunuz, ülke ülke dolaştınız, ihracatta bir kapı kapanınca yenisi için yola koyuldunuz. Türk ürünlerini dünyaya sunmak için ter döktünüz. Sizlere yardımcı olabilmek için gövdemizi taşın altına koyduk. Dengeli, kaliteli yüksek büyüme hedefine ulaşmak için gerekli adımları atıyoruz. Eximbank'ın sermayesini güçlendirdik. 42 milyar dolar finansman sağlayan Eximbank'ın bu yılki hedefi 50 milyar dolardır. Yüzde 50 kazanç istisnasını yüzde 80'e çıkardık. Üretimde avantajlarımızı koruyarak üst düzey ürünlere yönelmemiz zaruridir. Yeni bir sanayi politikasını devreye alıyoruz. Kamuda tasarruf paketiyle yaptığımız kesintileri önemli alanlara yönelteceğiz. Yatırım taahhütlü avans kredileri programını, yüksek teknolojili üretime destek amacıyla yapılandırdık. Yeşil ve dijital dönüşümü önemsiyoruz. Asya'ya alternatif olacak üretim merkezi arayışında Türkiye'nin ismi giderek daha fazla ön plana çıkıyor. DEİK'in görev alması, iş dünyasını yönlendirmesini bekliyoruz. Siz hedeflerinize yürümeye devam ettiğiniz sürece biz de yelkenlerinizin ihtiyacı olan rüzgarların esmesi için gerekeni yapacağız. Bölgedeki diğer ülkelere göre üstünlüklerimizi korumaya ve geliştirmekte kararlıyız.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ