Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA HATAY'DA DEPREM: Hatay Defne-Samandağ'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem! - Hatay depremi son durum
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre saat 20.04'te Hatay, Samandağ merkezli 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

        Çevre illerde de hissedilen 6,4 büyüklüğündeki deprem, 16,7 kilometre derinlikte oldu. Bölgede artçı depremler sürüyor. 20.14 sularında 4.5 büyüklüğünde Samandağ'da bir sarsıntı daha gerçekleşti.

        Saat 20.19 ve 20.24'te 5.2 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi.

        Hatay Valisi Lütfü Savaş bağlandığı televizyon kanalına "Yıkılan binalarımız var samandağ, Antakya, Defne de… Maalesef bina altında kalan insanlar olduğuna dair mesajlar geliyor. Bir kısmı ev sağlam diye girmiş bir kısmı eşya taşımak için.Enkaz altında kalanlar olduğuna dair ihbarlar geliyor. Sahada arkadaşlarımız çalışıyor. İnşallan en zaiyatla atlatırız" ifadelerini kullandı.

        DEPREM ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

        Deprem anı güvenlik kameralarına böyle yansıdı.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        AFAD sosyal medya hesabı üzerinden yapılan duyuruda şu ifadelere yer verdi:

        Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki #depremler sonrasında, ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

        AFAD: SAHİL ŞERİDİNDEN UZAK DURUN

        AFAD'dan yapılan açıklamada sahil şeridinde suyun yükselebileceğine dair bir uyarı yapıldı. Açıklamada şöyle dendi: Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.

        32 ARTÇI MEYDANA GELDİ

        İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5,8 olan 32 artçı sarsıntı yaşandığını bildirdi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, "Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04'te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır." denildi.

        Bölgede, Hatay, Afyonkarahisar, İzmir, İstanbul, Sakarya, Erzurum, Samsun, Diyarbakır, Adana, Van, Kayseri, Denizli, Balıkesir, Artvin, Bartın, Uşak İl AFAD ekipleri, 112 Acil, itfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK ekiplerince enkaz altında kalanlara yönelik çalışma yapıldığı belirtildi.

        Açıklamada, "112 Acil'e 42 ihbar geldiği bilgisi alınmıştır. İhbarlar neticesinde 213 vatandaşımız çevredeki çeşitli hastanelere nakledilmiştir. Bölgede arama tarama çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

        AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILDI

        Depremde hasarlı binaların yıkıldığı belirtildi.

        Deprem sırasında Habertürk TV canlı yayınını Hatay'dan yapan Mehmet Akif Ersoy, Faruk Aksoy ve Fevzi Çakır da depremi hissetti ve Hatay'da yaşananları aktarıyor.

        Depremin etkisiyle Hatay'da enkaz bölgesinde toz bulutu oluştu ve ambulans sesleri duyuldu. Aktarılanlara göre bazı binalar yıkıldı.

        REKLAM

        AFAD, 20.07'de Hatay, Samandağ merkezli 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandığını bildirdi. Bölgede en son 20.13'te 3.9 büyüklüğünde Hatay Samandağ'da deprem meydana gelmişti.

        DEPREMİN SESİ KAYITLARA YANSIDI

        Hatay'da meydana gelen depremin sesi kayıtlara böyle yansıdı.

        ÇEVRE İL VE İLÇELERDEN DE HİSSEDİLDİ

        Depremler Hatay ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerden de şiddetli hissedildi. 15 gündür deprem fırtınasının yaşandığı bölgede son sarsıntılardan sonra ekipleri, sahada inceleme başlattı. Ağır hasarlı binaların yıkıldığı yönünde ihbarlar alınırken, devriye görevinde bulunan ekipler, vatandaşları binaların çevresinden uzaklaşmaları konusunda sürekli uyarılarda bulundu.

        ŞANLIURFA'DA KÖYLERE DÖNÜŞ

        Depremin hissedildiği çevre illerden biri de Şanlıurfa oldu. Hasarlı olmayan evlere giren vatandaşlar depremin ardından yeniden dışarı çıktıkları ve büyük çoğunluğunun köylere doğru yola koyulduğu öğrenildi.

        SAMANDAĞ POLİS KARAKOLU YIKILDI

        Daha önceki depremden hasar gördüğü için tahliye edilen Samandağ polis karakolu, son artçı sarsıntı ile tamamen yıkıldığı belirtildi.

        "DEPREMLER DEVAM EDECEK" UYARISI

        Bazı bölgelerden ambulans sesleri duyulurken, vatandaşların tedirgin olduğu gözlendi. Uzmanlar ise daha önceki depremlerin bu depremleri tetiklediği yönünde görüş belirtti. Depremlerin bölgede devam edeceği uyarısında da bulunuldu.

        OKTAY: HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMASINI RİCA EDİYORUZ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz."

        SAVAŞ: HASARLI BİNALAR YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALAN VATANDAŞ İHBARI ALDIK

        Habertürk'e konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş şunları anlattı:

        3 tane deprem yaşadık. 6.4 bayağı sürdü, bayağı salladı. Ondan sonra Samandağ'da, Defne'nin, Antakya'nın belli mahallelerinde yıkılan binaların olduğu, bazı binaların altında insanların olduğu ihbarları geldi AFAD'a. Bir köprünün zarar gördüğü konuşuluyor. Hasar görmüş binalarda yıkım ihbarları vardı. Evleri taşıyıcı şirketr elemanların bina altında kaldığı ifade ediliyor. Özellikle Defne'de daha önce zarar gören birkaç binanın yıkıldığı ihbarları geliyor. AFAD 'deniz sahilinden uzaklaşın, 50 cm.lik deniz yükselmesi olabilir' diye uyarı yaptı. Ama bize gelen şu ana kadar deniz yüksekliğiyle ilgili bilgi yok. Enkazlarda bir şey yok. Enkazların yanındaki bazı apartmanlar yıkıldı. Enkazı bekleyen kişilerle ilgili bilgi gelmedi. Demek ki onlarla ilgili negatif durum yok. Ağır hasarlı ve hasarlı binalardan yıkım haberi geldi.

        ERYILMAZ: İNSANLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ, ENKAZ ALTINDA VATANDAŞLAR VAR HABERLERİ GELİYOR

        Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Habertürk'e şu değerlendirmede bulundu:

        Şu anda artçı sarsıntılar devam ediyor. Samandağ'ın tamamında elektrikler kesildi. Şiddetli bir şekilde depremi hissettik. Ağır hasalı olan binaların bir kısmının yıkıldığını gördük. İletişim hatlarında sıkıntı var. Bazı binalarda enkaz altında vatandaşlarımızın da olabileceği yönünde bilgiler aldık. İnsanlar sokaklara döküldü. Arabayla bir yerden bir yere geçmeye çalışıyorlar. Sahilin sıfır noktasındaydım, herhangi hareketlilik olmadı, ama bundan sonra böyle bir şey olup, olmayacağını bilemiyorum.

        GÜZEL: İKİ DEPREMDEN DAHA BÜYÜK SARSINTI YAŞADIK

        Habertürk'e bağlanan Hatay'ın Defne ilçesi belediye başkanı İbrahim Güzel şöyle konuştu: Daha önceki depremden daha büyük sarsıntı hissettik. Şu anda yıkılan binalar var. Karanlık var, insanlar çığlık çığlığa bağırıyorlar. Şu an karanlık, elektrikler kesik. Şu an bir sayı veremeyiz. Ciddi depremler yaşıyoruz. 166 bin 450 nüfusumuz var. Yarısı göçmüş vaziyette. Gerçek sayı veremiyorum. Ulaşımda sorun yaşıyoruz. Burası bir metropol ilçe değil. İnsanlar tarımla, hayvancılıkla uğraşıyork. Çadırkentle uğraşmak yerine vatandaşlarımızın evlerin önüne çadır kurulmasının çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Çadır yardımını acilen istiyoruz. Şu an her yer karanlık, bilmeniz mümkün değil. Burada 27 mahalle var. Nasıl tespit edeceğiz? Bunu tespit edebilecek merciler bile depremzede. Benim 5 personelim vefat etti. Personelimizin çoğu dayısını, amcasını enkazdan toplamaya çalışıyor. Zor durumdayız.

        SURİYE GENELİNDE DE HİSSEDİLDİ

        Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler Suriye'nin çeşitli bölgelerinde de hissedildi.

        Sahadaki AA muhabirlerinin aktardığı bilgiye göre, Suriye'de, Hatay merkezli depremlerin ardından halk sokaklara döküldü.

        Depremler, İdlib, Halep, Hama, Afrin, Azez, Cerablus, Bab ve Tel Abyad yerleşimleri başta olmak üzere ülke genelinde hissedildi.

        Bazı binaların yıkıldığı ifade edildi.

        HATAY VALİSİ DOĞAN: İHBARLAR ALDIK, TARAMALARIMIZ SÜRÜYOR

        Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor." dedi.

        HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

        Antakya'da depremin ardından ayakta kalan Mustafa Kemal Araştırma Hastanesi'nde hastaların tahliye edildiği belirtildi. Hastanenin bahçesine kurulan sahra hastanesine yaralıların devam ettiği belirtildi. Şehirde bazı yollarda çökme yaşandığı belirtildi.

        GSM HATLARI KİLİTLENDİ, İNTERNET YAVAŞLADI

        Hatay'da internet yavaşlarken GSM hatlarının kilitlendiği bildirildi.

        ANTALYA VALİLİĞİ'DEN DENİZ KIYISINDAN UZAK DURMA UYARISI

        Antalya Valilği sosyal medya üzerinden yaptığı uyarıda "Vatandaşlarımızın deniz kıyısından uzak durması önemle rica olunur" ifadelerine yer verdi.

        BÖCEK: ŞU ANDA SAHİLDEYİM HERHANGİ BİR SIKINTI YOK

        Habertürk'e konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek şöyle konuştu: "Sayın valimiz ne şekilde attığını bilmiyorum. Şu anda herhangi sıkıntı yok. Ben Antalya sahile yakın bir yerdeyim, şu anda sahilde tsunami veya ona benzer bir sorunumuz yoktu. Belki uyarmak için söylemiş olabilir sayın valim. Birazdan kendisiyle görüşeceğim.

        İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "6.4 büyüklüğünde müstakil bir deprem oldu. Müstakil bir deprem oldu. Alanın taraması neticesinde 1'i Antakya, 1'i Defne, 1'i Samandağ olmak üzere 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini öğrendik. 213 kişi hastaneye kaldırıldı. Şu anada kadar 42 ihbar geldi. 39 ihbarda herhangi bir durum söz konusu değil. Ufak müdahalelerle enkazlardan çıkarıldı. Antakya'da fayın bir bölümünün daha kırıldığı değerlendirilmesi var. 3 enkazda arama-kurtarma çalışması devam ediyor" ifadelerini kullandı.

        AFAD DENİZ SEVİYESİ UYARISINI KALDIRDI

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hatay'daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, değerlendirmeler sonucunda kaldırıldığını açıkladı.

        AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA: 3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

        AFAD'dan yapılan yeni açıklamada şu ifardelere yer verildi:

        Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle üç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır. Bölgede Hatay, Afyonkarahisar, İzmir, İstanbul, Sakarya, Erzurum, Samsun, Diyarbakır, Adana, Van, Kayseri, Denizli, Balıkesir, Artvin, Bartın, Uşak İl AFAD ekipleri, 112 Acil, İtfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK’lar ile enkaz altında kalan vatandaşlarımıza müdahale etmektedir.

        112 Acil’e 42 ihbar geldiği bilgisi alınmıştır. İhbarlar neticesinde 213 vatandaşımız çevredeki çeşitli hastanelere nakledilmiştir. Bölgede arama tarama çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri takip ediyoruz.

        BAKAN KİRİŞCİ'DEN AÇIKLAMA: BARAJ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN BİR DURUM BULUNMUYOR

        Tarım ve Orman Bakanlığı Vahit Kirişci sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

        Hatay merkezli iki depremin ardından DSİ ekiplerimiz bölgedeki barajlarımızı yerinde inceliyor. İlk tespitlerimize göre Hatay’daki Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarımızda, baraj güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyor.

        BELEDİYE BAŞKANI GÜZEL ÇAĞRI YAPTI

        Defne Belediyesi Başkanı İbrahim Güzel, Habertürk'te yaptığı açıklamada bölgenin ihtiyaçlarıyla ilgili çağrı yaptı.

        Güzel şöyle konuştu:

        İnanın Maraş depreminde hissettiğimizden birkaç katını hissettik. Elektrikler kesik. Binalar yıkık mı, değil mi, içinde insan var mı bilmeniz mümkün değil. Çok ciddi anlamda etkilendik. Gıdaya ve çadıra ihtiyacımız var. Buraya çok kısıtlı çadır geldi. Burası taşra olduğu için, hayvancılıkla uğraştığı için çadırkentte olmak istemiyor. Evinin önünde çadır istiyor. Eşofman, iç çamaşırı ve kaın pedi ihtiyacımız vardır. Kahramanmaraş depreminde birçok binamız yıkıldı. Birçok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yarın sabah belli olacak. Özellikle vince ihtiyacımız var.

        CAN KAYBI 4'E YÜKSELDİ

        Hatay'ın merkez ilçesi Antakya Gazi Mahallesi'ndeki 4 katlı hasarlı apartmandaki dairelerinden eşyalarını almaya çalışırken, Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremde yıkılan binanın enkazında kalan 3 kişi için başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, 10 saat sonra enkazdan 1 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

        Hatay merkezli 2 depremde can kaybı 4'e yükselirken, ekiplerin enkazda mahsur kalanları kurtarmak için başlattığı çalışmalar sürüyor.

         Hatay'daki depremlerde can kaybı 6'ya yükseldi
        Hatay'daki depremlerde can kaybı 6'ya yükseldi Haberi Görüntüle
         Hatay'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem
        Hatay'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem Haberi Görüntüle
         İTÜ'lü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz açıkladı! Hatay depremleri ne anlatıyor?
        İTÜ'lü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz açıkladı! Hatay depremleri ne anlatıyor? Haberi Görüntüle
         Antakya'dan yeni görüntüler! Yetkililerden uyarı!
        Antakya'dan yeni görüntüler! Yetkililerden uyarı! Haberi Görüntüle
         Hatay Valilik binası ağır hasarlı
        Hatay Valilik binası ağır hasarlı Haberi Görüntüle
         Yeni depremlerde yaralananlar hastanelere sevk edildi
        Yeni depremlerde yaralananlar hastanelere sevk edildi Haberi Görüntüle
         Hatay'daki yeni deprem anı kamerada!
        Hatay'daki yeni deprem anı kamerada! Haberi Görüntüle
         Habertürk ekibi canlı yayında depreme yakalandı
        Habertürk ekibi canlı yayında depreme yakalandı Haberi Görüntüle
         İlk çöken yine GSM hatları
        İlk çöken yine GSM hatları Haberi Görüntüle
         Depremin merkezinden bildirdiler
        Depremin merkezinden bildirdiler Haberi Görüntüle
         İskenderun ve Antakya'da hastanelerde tahliyeler
        İskenderun ve Antakya'da hastanelerde tahliyeler Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ