Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA | İsrail Savunma Bakanı duyurdu! Ordu Gazze'nin merkezine girdi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İsrail Savunma Bakanı: Ordu Gazze şehir merkezine girdi... İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant "İsrail Ordusu Gazze şehrinin merkezine girdi. İnsani ara verilmesi için rehineler İsrail'e geri dönmeli" açıklaması yaptı

        PENTAGON: YARDIM YAPTIĞIMIZ SİLAHLAR İNSANCIL HUKUKA UYGUN KULLANILMALI

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Washington'un İsrail'e yaptığı askeri yardımlarla ilgili olarak "Bu yardımları alan her ülkenin bunları uluslararası insancıl hukukla uyumlu şekilde kullanması gerekmektedir." açıklamasını yaptı.

        Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında bir gazetecinin "İsrail'e verilen silahların savaş suçlarında veya sivillere karşı kullanılıp kullanılmadığını takip ediyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine "ABD'den herhangi bir silah ve askeri yardım alan herhangi bir ülkenin bunları uluslararası insancıl hukukla uyumlu şekilde kullanması gerekmektedir." diyerek, bu maddenin her silah anlaşmasında yer aldığının altını çizdi.

        Singh, endişe yaratan bir durum görülmesi halinde, bunu karşı tarafa doğrudan iletmekten çekinmeyeceklerini de belirterek, bu hususu, İsrailli makamlar ile yaptıkları açık ve gizli görüşmelerde ele aldıklarını kaydetti.

        BEYAZ SARAY: BIDEN-NETANYAHU HER ZAMAN AYNI NOKTADA DEĞİL

        Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, "ABD ile İsrail dost ama her bir kelime üzerinde anlaşmamamız gerekmiyor. Biden ve Netanyahu her konuda her zaman aynı noktada değil" ifadelerini kullandı

        "GAZZE'YE GİRİŞİN NE ÖLÇÜDE GERÇEKLEŞTİĞİNİ SÖYLEMEK ZOR"

        AA'nın Gazze-Kudüs muhabiri Mücahit Aydemir Habertürk'e konuştu.

        Aydemir son tabloyu şöyle özetledi:

        Biraz önce sınırın sıfır noktasındaydık. 'Şu an Gazze'nin merkezindeyiz' açıklamasına bakacak olursak. 1 haftadır Gazze'nin en kuzey doğusu, en kuzey batısı, Gazze vadisinin İsrail sınırı bölgesinde çatışmaların olduğunu biliyoruz. İsrail'in hava bombardımanının yine bu bölgelerde yoğun şekilde devam ettiğini biliyoruz. Bu çatışma noktalarına özellikle Beyt Hanun ve Gazze vadisinin en doğusu İsrail sınırında çatışmalar durmaksızın devam etti. Bu da şunu gösteriyor, Hamas'ın kara operasyonunun devam ettiği yerlerde İsrail'e karşılık verdiğini gördük. İsrail saflarında bazı kayıplar da vardı. Gazze merkezindeki girişin ne ölçüde gerçekleştiğini şu an için söylemek zor. Çatışmaların kara harekatının başladığı noktalarda müşahade edebiliyorduk. İsrail ordusunda kuzey doğu ve Gazze vadisinde girdiği alanlar kırsal alanlardı. 2005'te tamamen Gazze'den çekildiği zaman, sınıra yakın bölgeleri tarım arazileri ve kırsal alanlardan oluşuyordu. İsrail Ordusu'nun ilk günlerde buralarda bulunduğunu gördük. Beyt Hanun gibi yerleşim bölgelerinde oluğunu biliyoruz.

        "GAZZE, BİR ASKERİ İLERLEMENİN HEMEN AKABİNDE GELEN BİR ŞEHİR DEĞİL"

        Deniz kenarındaki Reşit Caddesi boyunca ilerlediğini gördük. Bu ilerlemelenin El Kerame mahallerinde, yani en kuzeydeki yerleşimler. Beyt Lahya bölgeleri de var. Buraları tamamen bombardımanlardan sonra insansızlaştırılmış bölgeler. İsrail kara operasyonuna başlamadan önce Gazze'ye başlattığı bombardımanda yaptığı en önemli tekrar eden şey Gazze'deki sivillerin güneye göç etmesiydi. Bu gerçekleşmedi. Bu taktiğin ısrarlı şekilde kullanılmasından anlıyoruz ki, oradaki insanların hala orada yaşadığını, nüfusun yarısının kuzey olduğunu biliyoruz. Güneyde de bombalanan yoğun saldırılara maruz kalan yerler olduğunu, oradaki hastanelerin de hedef aldığını biliyoruz. En yoğun yerleşimin olduğu Han Yunus'ta defalarca katliamlar yapıldı. Her bombalamanın ardından çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Güneye geçme Gazzelilerin geneli için mümkün olan bir plan olarak görünmüyor. İsrail ordusu sürekli bildiriler atıyor. Ancak tam karşılığını görmedik. Gazze'nin merkezine eğer İsrail askerleri girdiyse, kuzeyde çok rahat girebildiği yerde kayıplar verilmiş iken Gazze'nin şehir merkezinde Selahaddin yolu boyunca çok sayıda irili ufaklı yerleşimler var. Gazze şehri bir askeri ilerlemenin hemen akabinde gelen bir şehir değil. Nüfusu yoğun bölge. Buraya hangi iddiayla girmiş olabilir düşündüğümüzde şu aklımıza gelebilir; belki sahil yolu tarafından biraz daha ilerlemiş olabilir. Orada sahil, kumsal sözkonusu. Orası da Gazze şeridinin bir nevi yumuşak karnı olarak değerlendiriliyor. Oradan daha fazla ilerlediğini biliyoruz. Belki oradan biraz daha güneye gelip, Gazze'ye biraz daha yaklaşmış olabilirler. Bunun üzerinden Savunma Bakanının açıklamasını duymuş olabiliriz.

        REKLAM

        "HASTANELERİN ALTINDA TÜNEL OLDUĞUNA DAİR HİÇBİR KANIT GÖREMEDİK"

        Hamas'ın tamamen kontrolünde olan bölgelerde tamamen gizlilik sözkonusu. Tünellerin varlığı konusunda. İsrail'in bilgilerinin ne kadar sınırlı olduğunu savaş boyunca gördük. Defalarca hastanelerde tüneller olduğuğuna dair açıklama yaptılar. Ancak hiçbir kanıt göremedik. Burada gördüğümüz şey, illüstrasyon, bilgisayar üzerinden çizilmiş tahmin üzerinden yürütülen hayal ürünü olarak yorumlanabilir. Şifa hastanesinin krokisini çizip, altında bir tünel olduğuna yönelik, komuta merkezi olduğuna yönelik çok iddialı kelimeler kullanıldı. İsrail'in iddialarının tamamı, özellikle hastanelerine yönelik bombardımanı gerekçelendirmek olduğunu söyleyebiliriz. İsrail'in amacı insanları kovmak ve operasyonu kayıp vermeden yürütebilmek. Netanyahu ülkede adeta istenmeyen adam duruma gelmişti, ordu ile karşı karşıya gelmişti. Bu savaşla bir entegrasyon sözkonusu. Bunun propoganda olduğunu düşünebiliriz. 16 hastane kullanılamaz durumda. Aynı zamanda İsrail sadece Şifa değil, Kudüs, Endonozya hastanesinin Hamas tarafından kullanıldığını ileri sürmüştü. İstihbarat anlamında, askeri plan anlamında ne kadar mantıklı geliyor açıkçası soru işareti.

        "GAZZELİLER 'BU KEZ BURADAN TEHCİR EDİLMEYECEĞİZ' DİYOR"

        REKLAM

        Bugün bir grup Filistinlinin ellerinde beyaz bayraklarla Selahaddin Caddesi üzerinden güneye doğru giderken görüntülerini yayınladı İsrail televizyonu. Bir grup insan gitmiş olabilir. Buna karşı Gazze'deki hükümetten açıklama yaptı. İsrail, bombalanan evden ayrılan insanların görüntülerini çekip tamamen tahliye ediliyormuş gibi bir haber vermek istiyor, dendi. İki ay boyunca çok yoğun bombardımana hepimiz şahit olduk. Hiçbir zaman kitlesel göçe hiç şahit olduk. Kara harekatı başlayalı 1 hafta oldu. Bu giden kitlenin mevcut bulundukları pozisyonda beyaz bayrak taşıma ihtiyacı duymuş olabilirler. Gazze vadisi kırsal bölge, oradan geçmek istedilerse beyaz bayrak kaldırmışlardır. İsrail onları vurmak yerine videosunu çekip yayınlamış olabilir. Gazze'nin merkezinin şu ana kadar boşaltılmadığını iyi biliyoruz. Gazzelilerle yapılan röportajlarda, bizim görüştüğümüz Gazzeli 'Biz 48'de Yafa'dan bir kere tehcir edildik, bu kez buradan tehcir edilmeyeceğiz' demişti. Gazzelilerde böyle bir duygu var. Bu toplu göç konusunda şu ana kadar böyle bir şey yok.İsrail ilk günden itibaren her gün yüz binlerce broşür ve kağıt bildiriler attı havadan. 'Güvenliğiniz için güneye gidin' dendi. Ancak biz bunun karşılığını görmedik. İnsani nedenlerle küçük bir hareketlilik olabilri. Ama bunun Gazze'nin geneli için geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

        DSÖ'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze için ateşkes çağrısında bulundu.

        Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'ye ilişkin paylaşımda bulundu.

        Gazze'de bir aydır yoğun bombardımanın sürdüğünü belirten Ghebreyesus, "Gazze'de 10 bin kişi öldü. Bunların 4 binden fazlası çocuktu. Bu insani felaket ne kadar sürecek? Tüm tarafları insani ateşkes konusunda anlaşmaya ve kalıcı barış için çalışmaya çağırıyoruz. Rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Tarih, hepimizi bu trajediye son vermek için yaptıklarımıza göre yargılayacak." ifadelerini kullandı.

        HAMAS: 15 İSRAİL ARACINI KULLANILMAZ HALE GETİRDİK

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, son 24 saatte Gazze Şeridi'nin kuzeyinde meydana gelen çatışmalarda 15 İsrail askeri aracını hedef aldıklarını duyurdu.

        Kassam Tugayları’nın Telegram hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

        Açıklamada, Kassam mensuplarının son 24 saatte Eş-Şati Mülteci Kampı yakınlarında ve Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesinde 15 İsrail askeri aracını kullanılmaz hale getirdikleri ifade edildi.

        İsrail güçleriyle çatışmalar yaşandığı kaydedilen açıklamada, Gazze Şeridi'ne giren İsrail güçlerinin onlarca havan topuyla hedef alındığı belirtildi.

        GAZZE'DEN 12 KANSER HASTASI ÇOCUK MISIR'A GETİRİLDİ

        Mısır Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nden kanser hastası 12 Filistinli çocuğun tedavi edilmek üzere Mısır'a getirildiğini duyurdu.

        Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Abdulgaffar, kanser hastası Filistinli çocukların tedavi edilmek için Gazze'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı üzerinden ülkeye getirilmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talimatları kapsamında Gazze Şeridi’ndeki halka her türlü sağlık desteğinin verildiğini kaydeden Abdulgaffar, “Çocuk onkolojisi alanında uzmanlaşmış Mısır hastanelerinde tedavi edilmek üzere 12 Filistinli çocuk Refah Sınır Kapısı üzerinden karşılandı.” ifadelerini kullandı.

        Abdulgaffar, Filistinli çocukların burada gerekli sağlık kontrollerinin yapıldığını, ardından Mısır hastanelerine sevk edildikleri bilgisini paylaştı.

        ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMİTESİ: İNSNAİ YARDIM KONVOYUMUZA ATEŞ AÇILDI

        Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoya ateş açıldığını bildirdi.

        ICRC'nin X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde insani yardım alanında çalışanlara saygı duyulması çağrısında bulunuldu.

        Gazze'de tüm tarafların, uluslararası insancıl hukuk gereği insani yardım faaliyetlerinde bulunanları koruması istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Gazze'de insani yardım konvoyuna ateş açılmasını kınamakta ve esefle karşılamaktadır. Bugün Gazze'de insani yardım konvoyumuza ateş açılmasından derin kaygı duyuyoruz."

        Saldırının kimler tarafından yapıldığına dair bilgi verilmedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ