Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son dakika haberi: İstanbul Valiliği duyurdu! İstanbul'da riskli 93 okuldaki öğrenciler nakledilecek (İstanbul tahliye edilen okullar listesi)
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul Valiliği, 20 Şubat Pazartesi itibarıyla kentte riskli bulunan 93 okulun öğrencilerinin depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerini bildirdi.

        Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve İstanbul'u da derinden etkileyen Marmara Depremi sonrası, olası depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için 2006 yılında İstanbul Proje Koordinasyon Birimi'nin (İPKB) kurulduğu hatırlatıldı.

        Açıklamada, bu birimin yürüttüğü İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında, kentte 1999 öncesinde inşa edilen 1418 okulun etütleri yapıldığında 67'sinin depreme dayanıklı, 1351'inin de riskli olduğu tespit edildiği aktarıldı.

        REKLAM

        Riskli bulunan 1351 okulun 769'unun güçlendirildiği, 367'sinin yıkılıp yeniden yapıldığı belirtilerek, 87 okulun da başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarca güçlendirildiği, yıkılıp yeniden inşa edildiği ifade edildi.

        RİSKLİ BULUNAN 93 OKULDAKİ ÖĞRENCİLER BAŞKA OKULLARA NAKLEDİLECEK

        Deprem etüt ve analizleri sonrasında geriye kalan 128 riskli okuldan 109'unun yıkılıp yeniden yapılması, 19'unun güçlendirilmesinin kararlaştırıldığı bildirilerek, geçen sene bu 128 riskli okuldan 35'indeki öğrencilerin başka okullara nakledilerek okullardaki güçlendirme ve yeniden yapım proje çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

        Açıklamada, şöyle devam edildi:

        "Bugün itibarıyla geriye kalan 93 riskli okulumuzun etüt çalışmaları neticesinde, 76 okulumuzun yıkılıp yeniden yapılması, 17'sinin de güçlendirilmesi kararlaştırıldı. 20 Şubat 2023 Pazartesi Günü itibarıyla, bu riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz ilçe kaymakamlıklarımız, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin koordinasyonuyla depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edecekler. Bu okullarımız, ihtiyaca göre taşımalı eğitim kapsamına alınacak. İSMEP ile yenilenen okullarımız sayesinde ilimizdeki öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz depreme karşı güvenli okullarda eğitim ve öğretimlerine devam ediyor. Böylelikle 93 riskli okulumuzdaki 51 bin 995 öğrencimiz ve 2 bin 765 öğretmenimiz de depreme karşı güvenli okullarda eğitimlerine devam edecek."

        Açıklamada, bu süreçte öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin sabır ile anlayışına teşekkür edilerek, "Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 2. Yarıyıl dönemi hayırlı olsun" ifadelerine yer verildi.

        BEYLİKDÜZÜ'NDE EYLEM

        Bu arada Beylikdüzü'nde, okulları için yıkım kararı çıkan veliler, okulla aynı bahçede bulunan ilçe milli eğitim müdürlüğü önünde toplanarak eylem yaptı.

        Beylikdüzü Cumhuriyet Mahallesi'nde bin 98 öğrencinin eğitim gördüğü Bizimkent İlköğretim Okulu yönetimi, önceki gün velilere toplu mesaj atarak okulun depreme dayanıklı olmadığını ve bu sebeple yıkılacağını, pazartesi gününe kadar öğrencilerin Haldun Taner İlköğretim Okulu'na nakillerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

        Mesajın ardından okuldaki öğrencilerin velileri okulla aynı bahçede olan ilçe milli eğitim müdürlüğü önünde toplanarak kararı protesto etti. Veliler kendilerine herhangi bir rapor gösterilmeden okulların açılmasına kısa bir süre kala bu kararın kendilerine tebliğ edilmesini doğru bulmadıklarını belirterek tepkilerini dile getirdi. Bizimkent İlköğretim Okulu velilerine, öğrencilerin taşınması planlanan Haldun Taner İlköğretim okulunun velileri de destek verdi.

        “BİR JEOLOJİ MÜHENDİSİ OLARAK RAPORLARI GÖRMEK İSTİYORUM"

        Aynı zamanda bir jeoloji mühendisi olduğunu belirten veli Zeynep Cansu, “Dün akşam bize veli gruplarından bilgi geldi, okulumuz hakkında yıkım kararı varmış diye. Biz burada tam gün eğitim alıyorduk. Eğitim yarım güne indirilerek bütün öğrencilerin karşıdaki okula transfer edileceğini söylediler. Binanın yıkım kararı var ama bir çürük raporu yok bildiğimiz kadarıyla. Ben bu okulun olduğu sitede oturuyorum. Beylikdüzü'nün en iyi zemini olduğunu biliyoruz. Ben bir jeoloji mühendisi olarak da raporları görmek için milli eğitim müdürlüğüne geldim. Onlarda olmadığını söylediler, kaymakamlığa gittim. Oraya dilekçe bıraktım. Tam emin değilim ama galiba raporda sağlam bina ancak güçlendirilebilir yazılmış. Eğer aciliyeti yoksa bunun ertelenmesi için bir dilekçe verdik. Buradaki tek iki katlı bina burası. Teknik raporları görmek istiyoruz eğer bir hasar durumu varsa kimse buraya çocuğunu sokmak istemez. Pazartesi gününe kadar biz bu okula nasıl gidelim? Bütün gün çalışan veliler var. Tam gün eğitimden yarım güne düşecek. Bina hasarlı değilse yıkmanın da bir mantığı yok, eğitim ve öğretimin bitmesine 3 ay var zaten" dedi.

        AVCILAR'DAKİ DURUM

        Öte yandan Avcılar'daki 3 okul ve bir eğitim merkezinin yıktırılarak yenisinin yapılmasına, 2 okulun da güçlendirilmesine karar verildi.

        Olası depreme karşı zayıf oldukları değerlendirilen okullardan Tahsin Gerekli İmam Hatip Ortaokulu ile Murat Kocatürk İmam Hatip Lisesi'nin güçlendirilmesi için çalışma yapılırken diğer 3 okul ve 1 eğitim merkezinin ise yıktırılarak yenisinin yapılacağı açıklandı.

        İKİLİ EĞİTİMDEN TEKLİ EĞİTİME

        Avcılar'daki Güngör Tekiner Ortaokulu'ndaki bin 122 öğrencinin Denizköşkler İlkokulu, Gümüşpala İlkokulu'ndaki bin 445 öğrencinin Borusan Ortaokulu ile Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'ne, Ramazan Sarıkaya İmam Hatip Lisesi'ndeki 324 öğrencinin Ambarlı İlkokulu'na, Tahsin Gerekli İmam Hatip Ortaokulu'ndaki 399 öğrencinin- Avcılar Kız İmam Hatip Lisesi'ne ve Murat Kocatürk İmam Hatip Lisesi'ndeki 273 öğrencinin- Filibeli Ahmet Hilmi İmam Hatip Ortaokulu'nda pazartesi gününden itibaren eğitim göreceği belirtildi. Daha önce tekli eğitim verilen bu okullarda ikili eğitim sistemine geçilecek. Bunun yanı sıra mülkiyeti Avcılar Belediyesi'ne ait Avcılar Meslek Eğitim Merkezi'nin eğitimini Saide Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitime devam etmesi kararlaştırıldı.

        ÖĞRETMENLER BİLDİRDİ

        Kararın kesinleşmesi ardından boşaltılmasına karar verilen okullardaki öğrencilerin velilerine SMS veya Whatsapp grupları üzerinden bilgilendirme yapılmaya başlandı. Veliler bu karardan endişe duyduklarını belirtirken, ilkokul öğrencilerinin lise öğrencileri için düzenlenen tuvaletleri kullanmada zorlanacaklarını, ikili eğitimden tekli eğitime geçmenin de iyi olmayacağını dile getirdi. Servis firmaları da bu konuda bilgilendirilerek yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı.

        İŞTE OKULLARIN LİSTESİ

        Habertürk nakledilecek okulların listesine ulaştı. 31 ilçede, 93 okul naklediecek. İşte o okullar...

        NAKLEDİELECEK OKULLARIN LİSTESİ NAKLEDİELECEK OKULLARIN LİSTESİ

        SIRA NO İLÇE ADI OKUL ADI

        1 Arnavutköy Boyalık Örfi Çetinkaya İlkokulu/Ortaokulu

        2 Arnavutköy Suatlar Anaokulu

        3 Arnavutköy Deliklikaya İlkokulu

        4 Arnavutköy Hadımköy Örfi Çetinkaya Ortaokulu

        5 Ataşehir Yeditepe Özel Eğitim Meslek Lisesi

        6 Ataşehir Akşemsettin Anaokulu

        7 Ataşehir Esatpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (A Blok)

        8 Avcılar Gümüşpala İlkokulu

        9 Avcılar Güngör Tekiner Ortaokulu

        10 Avcılar Şehit Ramazan Sarıkaya İmam Hatip Ortaokulu

        11 Avcılar Avcılar Mesleki Eğitim Merkezi

        12 Avcılar Şehit Tahsin Gerekli İmam Hatip Ortaokulu

        13 Bağcılar Münir Nurettin Selçuk Ortaokulu

        14 Bağcılar Kazım Karabekir Ortaokulu

        15 Bağcılar Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (4 Adet Atölye)

        16 Bağcılar Zübeyde Hanım Anaokulu

        17 Bağcılar Massit Mesleki Eğitim Merkezi

        18 Bahçelievler Kazım Beyaz Özel Eğitim Meslek Okulu

        19 Bahçelievler Mustafa Kemal İlkokulu

        20 Bahçelievler Hürriyet İlkokulu

        21 Bahçelievler 1. Akşam Sanat Okulu, Depo ve Lojmanları

        22 Beşiktaş Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi

        23 Beşiktaş Lütfü Banat İlkokulu/Yıldız Ertem Anaokulu

        24 Beşiktaş Lütfi Banat Ortaokulu

        25 Beykoz Yavuz Selim İlkokulu

        26 Beykoz İshaklı İlkokulu

        27 Beykoz Ayetullah Keser Özel Eğitim Uygulama Merkezi

        28 Beykoz Anadolukavağı Mesadet Taylan İlkokulu/Ortaokulu

        29 Beykoz Kaynarca Anaokulu

        30 Beykoz Beykoz Anadolu Lisesi - Çavuşbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi

        31 Beykoz Çavuşbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        32 Beykoz Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi

        33 Beykoz Beykoz HEM ve ASO ve Mesleki Eğitim Merkezi

        34 Beykoz Kemaletin Tuğcu İlkokulu

        35 Beylikdüzü Yakuplu İlkokulu/Ortaokulu

        36 Beylikdüzü Bizimkent İlkokulu ve Spor Salonu

        37 Beyoğlu Ayşe Ege Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (B Blok)

        38 Büyükçekmece Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Uygulama Oteli

        39 Büyükçekmece Sudi Özkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        40 Çatalca Muratbey Ersin Ovacık İlkokulu

        41 Çatalca 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu

        42 Çatalca Binkılıç İmam Hatip Ortaokulu

        43 Çatalca Karacaköy İlkokulu

        44 Esenyurt Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi

        45 Eyüpsultan Eyüpsultan Halk Eğitim Merkezi

        46 Fatih Pertevniyal Lisesi (B Blok ve Spor Salonu)

        47 Fatih Yedikule İlkokulu/Ortaokulu

        48 Fatih Vefa Lisesi (B Blok)

        49 Fatih Fatih Mert Karahan Özel Eğitim Uygulama Okulu

        50 Fatih Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

        51 Gaziosmanpaşa Gaziosmanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        52 Gaziosmanpaşa Prof. Dr. Gazi Yaşargil İmam Hatip Ortaokulu

        53 Güngören Ergenekon İlkokulu

        54 Kadıköy Erenköy Şehit Orhun Göytan İlkokulu

        55 Kadıköy Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama Okulu

        56 Kağıthane Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atölyeleri

        57 Kağıthane Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        58 Kartal Yıldız İşçimenler İlkokulu

        59 Kartal Kartal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        60 Küçükçekmece Atakent Özel Eğitim Anaokulu

        61 Küçükçekmece Papatya Anaokulu

        62 Küçükçekmece Gelincik Anaokulu

        63 Küçükçekmece Kanarya Ortaokulu

        64 Küçükçekmece Çiğdem Anaokulu

        65 Küçükçekmece Menekşe Özel Eğitim Anaokulu

        66 Küçükçekmece Nene Hatun Anaokulu

        67 Küçükçekmece Yasemin Anaokulu

        68 Küçükçekmece Zübeyde Hanım Anaokulu

        69 Maltepe Şehit Murat Mertel Özel Eğitim Meslek Okulu

        70 Pendik Fatih İmam Hatip Ortaokulu

        71 Pendik Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        72 Sancaktepe Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        73 Sancaktepe Sarıgazi İmam Hatip Ortaokulu

        74 Sarıyer Şükrü Nailpaşa İlkokulu

        75 Sarıyer Rumeli Feneri İlkokulu

        76 Şile Şile İMKB 50. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi

        77 Silivri Alipaşa Fethi Erkoç İlkokulu

        78 Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

        79 Silivri Silivri Anadolu Lisesi

        80 Silivri Büyükçavuşlu Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

        81 Silivri Değirmenköy Fevzipaşa İlkokulu

        82 Şişli Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu

        83 Sultangazi Ergun Baylav Özel Uygulama Eğtim Merkezi

        84 Sultangazi 75 Yıl İlkokulu/Ortaokulu

        85 Sultangazi Mehmetçik İlkokulu

        86 Ümraniye Ümraniye İmam Hatip Lisesi

        87 Ümraniye Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        88 Ümraniye Şehit Erol İnce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

        89 Üsküdar Üsküdar Haydarpaşa Anadolu Lisesi Pansiyonu

        90 Üsküdar Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ve Anasınıfı

        91 Üsküdar Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (A Blok)

        92 Zeytinburnu Trisad Triko Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

        93 Zeytinburnu Saniye Sezgin Elmas İlkokulu/Ortaokulu

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Demet Demirkır
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ