Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel FLAŞ KARAR! Son dakika haberi: Kadir Şeker'e tahliye kararı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika haberine göre Konya'da sevgilisi Ayşe Dırla'yı (35) dövdüğü öne sürülen Özgür Duran'ı (32) engel olmak isterken kalbinden bıçaklayıp, öldürdüğü gerekçesiyle 12,5 yıl hapse çarptırılan ve kararı Yargıtay tarafından bozulan Kadir Şeker, yeniden yargılandığı davada cezasının 10 yıl 10 aya düşürülüp, tutukluluk halinin devamına hükmedilmesine avukatları itirazda bulundu. İtiraz 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, Şeker hakkında tahliye kararı verildi.

        DHA'nın haberine göre olay, 5 Şubat 2020'de Selçuklu ilçesindeki Piri Reis Parkı'nda meydana geldi. Kadir Şeker, sevgilisi Ayşe Dırla'yı döven Özgür Duran'ı engellemeye çalıştı. Bu sırada çıkan arbedede Şeker, Duran'ı kalbinden bıçaklayarak öldürdü. Gözaltına alınan Şeker, ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

        Fotoğraf: DHA

        TAHLİYE OLDU, AİLESİYLE KUCAKLAŞTI

        2 yıl 5 ay 1 gün süreyle tutuklu bulunduğu göz önüne alınan Kadir Şeker, tutuklu bulunduğu Akşehir Cezaevi'nden yurt dışı yasağı ve adli kontrol kararıyla tahliye oldu. Cezası onanması için dosyası tekrar Yargıtay'a gönderilecek olan ve bu süreçte tutuksuz yargılaması devam eden Şeker, cezaevinden çıktıktan sonra ailesine sarıldı.

        Fotoğraf: DHA

        Akşehir Cezaevinden tahliye olan Kadir Şeker, ailesiyle birlikte konvoy eşliğinde evine geldi.

        Fotoğraf: DHA

        Kadir Şeker, araçtan indikten sonra kendisini bekleyen yakınları ve arkadaşlarıyla hasret giderdikten sonra evine girdi. Baba Cengiz Şeker gazetecilere, "Biz çok acı çektik. Bu istenmeyen bir olay" dedi.

        Fotoğraf: DHA

        İŞTE DAVA SÜRECİ

        3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kasten öldürme' suçlamasıyla yargılanan Kadir Şeker'e, ömür boyu hapis cezası verildi.

        Mahkeme heyeti, suçun 'haksız tahrik' altında işlendiğine kanaate getirerek cezayı önce 15 yıla ardından Kadir Şeker'in duruşmadaki iyi halini gözeterek 12,5 yıla indirdi. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Şeker'e verilen cezayı yüksek bularak kararı bozdu. Kararda 'haksız tahrik' indiriminin, haksızlık içeriğinin ulaştığı boyut dikkate alınıp, asgari düzeye yakın ceza olması gerektiği vurgulandı.

        İTİRAZ KABUL EDİLDİ

        Yargıtay'ın kararı sonrası tutuklu sanık Kadir Şeker, Konya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yeniden yargılandı. Duruşmada savcı, son mütalaasında, daha önce verdikleri mütalaayı tekrar ettiklerini belirterek, sanığın suçu haksız tahrik altında işlediği için cezasının azami oranda indirilmesini ve Şeker'in cezaevinde bulunduğu süre de göz önüne alınarak tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti ise Kadir Şeker´in cezasını 10 yıl 10 aya indirerek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bunun üzerine avukatları, dün bir üst mahkeme olan 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ni tutukluluk halinin devamına itirazda bulundu. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı kabul edip, Kadir Şeker'in tahliyesine karar verdi.

        REKLAM

        ADLİ KONTROL KARARI VERİLDİ

        Habertürk Ankara'nın haberine göre de Konya 4.Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararında şu ifadeler yer aldı:

        "Sanık Şeker'in 2 yıl 5 ay 1 gün tutuklu kaldığı, sanığa verilen sonuç ceza miktarı, verilen cezanın Yargıtay 1.Ceza Dairesi'nin bozma ilamı sonrası bozmaya uyularak verilmiş olması, 5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun, Açık Ceza İnfaz Kurumu'na Ayrılma Yönetmeliği'nin 6.maddesi dikkate alındığında sanığın tutuklu kaldığı süre itibariyle Açık Ceza İnfaz Kurumu'na ayrılma süresini doldurduğu belirlenmiştir. Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlülerin Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle 31/07/2023 tarihine kadar izinli sayıldıkları, sanığın daha fazla tutuklu kalmasının hakkaniyete uygun olmayacağı, tutuklama tedbirinin devamının artık gereksiz olduğu, CMK'nın 109/3-a maddesi kapsamında yurt dışına çıkışının yasaklanması şeklinde adli kontrol kararı verilerek sanığın tahliyesine karar verilmesi gerektiği kanaatine karılmıştır."

        Kadir Şeker'in annesi Zeliha Şeker
        Kadir Şeker'in annesi Zeliha Şeker

        Fotoğraf: DHA

        KADİR ŞEKER'İN ANNESİ: TAHLİYE OLDUĞU İÇİN MUTLUYUZ

        Kadir Şeker'in tahliye kararının ardından annesi Zeliha Şeker, yakınlarıyla birlikte Akşehir Cezaevi önüne geldi. Zeliha Şeker, "Tahliye olduğu için mutluyuz. Uzun acılı bir süreçti." dedi.

        Fotoğraf: DHA

        "AİLESİ ÇİFTE BAYRAM YAŞIYOR"

        Zafer Samancı'nın haberine göre de Kadir Şeker’in avukatı Yağmur Başak Erzurum, şunları kaydetti: "Şeker ailesi çifte bayram yaşıyor. 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği Kadir'in tutukluluk kararına itiraz etmiştik. 4. Ağır Ceza Mahkemesi itirazımızı yerinde bularak Kadir’in tahliyesine karar verdi. Aileye çifte bayram yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

        KADİR ŞEKER'İN AVUKATI MUSTAFA ALADAĞ: KARAR KAMUOYUNUN VİCDANINI RAHATLATTI

        Yargıtay bozma kararından sonra dosya Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. Savcılık makamı da cezalandırma cezalandırmayla birlikte tahliye talep etmişti. Mahkeme heyeti uzun bir değerlendirmenin ardından 10 yıl 10 ay hapis tutukluluk halinin devamını verdi. Bu karara da itiraz için de bir üst mahkeme Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ni gösterdi. Sayın başsavcılık ve sanık müdafileri karara aynı gün itirazda bulunduk. Mahkeme bugün verdiği tahliye kararı ile bizleri mutlu etti, kamu vicdanını rahatlattı. Olayın gerçekleştiği tarihten bu yana Kadir'e inanan biriyim ben. Kadir'in bilerek, isteyerek kasten bir canlıya zarar veremeyeceğine inandım. Elimizden geldiğince değerli meslektaşlarımızla savunduk. Her iki taraf da kararı temyiz etmiştir. Kadir bu karar kesinleşmiş olsaydı çoktan açık ceza evinde olacak. Önümüzdeki yılın Mayıs Haziran sonuna kadar Kadir dışarıda olacak. Sanırım mahkeme bu noktada değerlendirdi. Karar bitmedi, mevcut 10 yıl 10 ay hapis cezasına göre bizim 44 ay gibi bir infazımız var. Medyayla beraber sayısını bilemediğim yüzbinlerce insan bizler gibi Kadir'e inanmış insanlardı. Sözlü mesaj, telefon ve dualarını hiç eksik etmediler. Biz bir insanın hayatını kaybettiğini asla göz ardı etmedik. Tüm savunmalarımızda ailesine, yakınlarına taziyelerimi ileterek başladım. Olay tarihinde 19 yaşında olan gencecik bir insana tamamen yüklemenin hakkaniyetli olmayacağına şaşırdım. Kim olmadığı bir sesi duyup devam edebilirdi. Bunu bilerek ve isteyerek yapmadı Kadir. Yaklaşık 1 saat oldu tahliye kararı. Prosedür var. Kadir buraya 150 km. uzaklıkta olan Akşehir Kapalı Cezaevi'nde. Malum yazışmalar var. Tahmin ediyorum önümüzdeki saatlerde Kadir Şeker tahliye edilecek.

        REKLAM

        "KAMUOYUNUN BEKLEDİĞİ BİR SONUÇTU"

        Şeker'in tahliyesi ile ilgili Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunan Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen ise şunları kaydetti:

        "Kamuoyunu meşgul eden hadise. Suçun sabit olduğu anlaşılıyordu. Bozma kararı sonrasında ilgili mahkeme uydu, ancak tutukluluk haline devam kararı verdi. Burada avukatın itirazı bir sonraki mahkeme tarafından değerlendirildi. Anladığım kadarıyla yattığı süre dikkate alınarak adli kontrol şartıyla tahliye kararı aldığı görülüyor. Cumhuriyet savcısı itiraz yolunu kullanabilir. Kamuoyunun beklediği bir sonuçtu. 10 yıllık 10 aylık hapis cezası Yargıtay'ın bozma kararına uygun gözüküyor. Bu da temyize gidecek karar olarak gözüküyor. Bugüne kadar karşılaşmadığımız hadiselerden değildir. Böyle kasten öldürmede genellikle mahkemenin tutuklamanın devam etmesini isterler. Muhtemelen ölçülülük ilkesinden yattığı süre dikkate alınarak şahsın tutuksuz yargılaması devam edecek. Karar muhtemelen temyiz edilecektir diye düşünüyorum.

        'ŞU ANDA İNFAZ HÜKÜMLERİ UYGULANMIYOR'

        Bunları kesinlik içerisinde söylemiyorum, dosyayı görmedim. Kasten insan öldürmelerde önemli süresini kapalı infaz kurumunda çekiyor. Kapalı infaz süresi bitmiş olabilir; belki oradan da tahliye süresi çıkmış olabilir. Diyelim ki temyizden vazgeçtiniz, hükümlü hale geldiniz, o zaman açık infaz şartları uygulanır. Bunlardan birisinin olup olmadığını bilmiyorum. Benim tahminim 10 yıllık 10 aylık cezanın artabileceğini düşünmüyorum. Bu saatten sonra takdir, değerlendirme yargıçlara ait. Cezanın azalacağı veya artacağını düşünmüyorum. Dediğim gibi ölçülülük ilkesi gereğince yattığı süre göz önüne alınarak tutukluluk kaldırılmıştır. Şu anda şahsa infaz hükümleri uygulanmıyor. Hala yargılanan konumda. Karar tabii ki ilginç. Konya'da ilgili cumhuriyet savcısının itiraz edip etmeyeceğini bilmiyorum. Şu anda tutuklu yargılanmayacak. Diyelim ki temyize gidilmedi diğer taraf vazgeçti. O zaman hükümlüye dönünce Ceza İnfaz Kanunu'nun ilgili hükümler uygulanabilir. Muhtemelen ev hapsi ve yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla yargılanacaktır. Şahsın üçte 2, aşağı yukarı koşullu salıverilmesi, 1 yıl denetimi var."

        *Haberin görseli DHA tarafından servis edilmiştir

         Yargıtay Başsavcılığı'ndan Kadir Şeker için flaş talep!
        Yargıtay Başsavcılığı'ndan Kadir Şeker için flaş talep! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ