Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Konsolosluklarını kapama kararı alan 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

        Türkiye'de konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı açıklandı.

        BAKANLIK: BEKLENTİMİZ İŞBİRLİĞİ

        Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

        “Ülkemize yönelik olarak güvenlik uyarısı yayınlayan ve/veya bu çerçevede ülkemizdeki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri bugün bakanlığımıza çağırılmıştır.

        Konuya ilişkin tepkimiz aktarılmıştır. Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır. Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir."

        KONSOLOSLUKLAR PEŞ PEŞE KAPANMA KARARI ALMIŞTI

        Avrupa ülkelerinin İstanbul'da bulunan başkonsoloslukları art arda geçici süre kapanma kararı aldıklarını açıklamıştı.

         Konsolosluklardan peş peşe kapanma kararı
        Konsolosluklardan peş peşe kapanma kararı Haberi Görüntüle

        Almanya, İngiltere, Hollanda, İtalya, Belçika ve Fransa'nın ardından son olarak İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu güvenlik sebebiyle ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacağını duyurmuştu.

        Hollanda, 31 Ocak günü İstanbul Başkonsolosluğu'nun geçici süre kapatıldığını açıkladı. İngiltere de güncellediği Türkiye'ye seyahat uyarısı metninde, konsolosluğun geçici bir süre halka kapatıldığını duyurmuştu. 1 Şubat günü, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri de konsolosluğun güvenlik sebebiyle geçici süreliğine kapatıldığını aktarmıştı. Almanya'nın ardından Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu da geçici bir süreliğine kapatıldığını belirtmişti.

        REKLAM
         Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu kapatılıyor
        Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu kapatılıyor Haberi Görüntüle

        Sonrasında İtalya, Belçika ve İsviçre'nin de İstanbul Başkonsoloslukları güvenlik gerekçesiyle geçici olarak halka kapatıldığını açıklamıştı.

        SOYLU "PSİKOLOJİK HARP" DEMİŞTİ

        İçişleri Bakanı Soylu konsoloslukların kapatılmasına ilişkin, "Türkiye'ye karşı psikolojik harp yürütülmektedir. Çok net ve açıktır her şey. İstikrarlı bir Türkiye olmasın da ne olursa olsun anlayışıyla hareket edilmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

         Konsoloslukların kapatılmasına ilişkin açıklama
        Konsoloslukların kapatılmasına ilişkin açıklama Haberi Görüntüle

        TBMM Başkanı Şentop da bazı ülkelerin Türkiye için yaptığı güvenlik uyarılarına yönelik "Türkiye'yi yıpratma, itibarsızlaştırma yönünde bir hamle olduğunu açık bir şekilde görüyoruz" demişti.

        * Haberin görseli Anadolu Ajansı'ndan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ