Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika DEPREM haberleri Kandilli: Malatya deprem ile sarsıldı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4,7 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem çevre illerden de hissedildi.

        Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve AFAD'dan yapılan açıklamada, Malatya/Pütürge'de 4,7 büyüklüğünde yerin 5 km derinliğinde deprem meydana geldi.

        Deprem Adıyaman, Hatay, Elazığ, Kayseri, Adana, Tunceli gibi çevre illerden de hissedildi.

        Kısa süreli paniğe neden olan depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

        "ŞU ANA KADAR YANSIYAN OLUMSUZLUK YOK"

        Malatya Valisi Aydın Baruş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pütürge merkezli depremin kent genelinde hissedildiğini belirtti. Baruş, tüm Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

        Baruş, "Şu ana kadar herhangi bir olumsuz haber almadık. Jandarma ve AFAD ekipleri mahallelerle iletişim kuruyor. Şu ana kadar yansıyan olumsuzluk yok. Çalışmalarımız devam ediyor, biz de yakından durumu takip ediyoruz." dedi.

        BAŞKAN GÜRKAN'DAN AÇIKLAMA

        Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Tahminim 10 saniye kadar sürdü deprem. Bize ulaşmış olumsuz bir durum yok. Bazı ahşap evlerde hasar var" dedi.

        OCAK'TA SİVRİCE'DE 6,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLMUŞTU

        Malatya'da meydana gelen deprem Elazığ'da da hissedildi. Sivrice depreminin yaralarını yeni yeni sarmaya başlayan ilde Malatya'daki deprem sonrası yeniden korku ve panik yaşandı. Hatırlanacağı gibi 24 Ocak 2020 günü saat 20.55'te Elazığ Sivrice'de 6,7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

        PROF. ERSOY: BÜYÜK DEPREMİN SİNYALİNİ VERİYOR

        Yıldız Teknik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Habertürk TV'de Malatya'da meydana gelen depreme ilişkin şunları söyledi:

        "Sivrice depreminden sonra kırılan fayın ucu Pütürge'de bitmişti. Gerilimin batıya doğru aktarıldığını söylemiştik. Şimdi tekrar bu aktivite kendini gösteriyor. Bu fayların canlı olduğunu gösteriyor. Daha büyük deprem olur demek spekülatif olur.

        REKLAM

        Bu deprem sırasında dışarıya çıkma, balkondan atlama gibi durumlarda sıkıntı yapıyoruz. 5,5'ten sonra tehlikeli durum olabiliyor. Dışarı çıktıklarında binanın önünde olmamaları gerekiyor. Sarsıntılar sırasında balkon, merdiven, asansör gibi yerlere gitmemek gerekiyor.

        Bu 600 km'lik bir fay hattı. Periyodik depremler oluşmaya başladı. Hazar Gölü'nün doğusuna doğru da bir gerilim var. Bunlar daha büyük deprem oluşturma kapasitesine sahip olduğunda bu depremler sürpriz olmuyor.

        6 büyüklüğündeki depremin enerjisini almak için 30 adet 5 büyüklüğünde deprem olması gerek. Büyük depremin enerjisini alsa bile bu çok küçüktür. Bu büyük deprem olabilir sinyali veriyor."

        Harita

        PROF. BARIŞ: ÇOK NORMAL, ÇOK DOĞAL

        Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Şerif Barış ise şunları söyledi:

        "Bölgede etkinlik sürüyor. Elazığ depremi 6,8 büyüklüğündeydi. 50 km bölgedeki 1 yıl içindeki depremleri artçı depremler diye nitelendiririz. Bu da bu mesafeye yakın bir yer. Bunun öncü olabilmesi için bir iki haftaya kadar daha büyük deprem olması gerekiyor. Türkiye'de olan depremlerin yüzde 95'i öncü depremsiz olur. Biz depremleri bir hafta 10 gün konuşuyoruz ama bunu unutuyoruz. Bu depremler, deprem ülkesi olan Türkiye'de çok normal, çok doğal, olması gerekir. Zaten önceden bilecek olsak biz bunu yetkililere, yetkililer de kamuoyuna açıklar. Öyle bir şey yok. İnsanların çök-kapan-tutun davranışını öğrenip hayatlarına devam etmeleri gerekiyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ