Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Son dakika! İBB Başkanı İmamoğlu'ndan sel açıklaması: "Tümüyle İstanbul'un alt yapısını gözden geçir

        İstanbul'daki selden bir gün önce izne ayrılan ve dünkü felaket sırasında İstanbul'da olmaması tepkilere neden olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sabah döndüğü İstanbul'da ayağının tozuyla ilk açıklamasını yaptı. İstanbul'da dün etkili olan ve 1 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardındanİmamoğlu, yağmur felaketi yaşayan İstanbul’un en fazla hasar gören bölgelerinde incelemelerde bulundu.

        Yaşanan felaket hakkında konuşan İmamoğlu,“Pansumanla çalışmanın bir anlamı yok İstanbul’da. İstanbul, pansuman kaldıracak bir şehir değil. Varsa bir eksiklik, orada kalıcı tedbirlerin alınması konusunda kesin adımlar atmak zorundayız. Bu anlayışla önümüzdeki hafta, bütün arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecek. Elde ettiğimiz bilgilerle de sizi bilgilendireceğiz” dedi.

        İmamoğlu şunları söyledi:

        "İstanbul’un altyapısı ile ilgili pis su, yağmur suyu ve özellikle kıyıya yakın bölümlerdeki yapılaşma düzeni, alt geçitler buraların bu tür su baskıları ile ilgili, risklerinin ölçümü tümüyle ele alınması gerekiyor. Biz işimizi şansa bırakmak niyetinde asla değiliz. İş, rastgele yönetilmez. Bazı şeyler vardır ki, fiziken bunu aşarsınız. Yapılarınızın düzensizliğini ortadan kaldırıp, atarsınız. Bazılarında da teknik altyapıyı güçlendirirsiniz ve o şekilde aşarsınız.

        REKLAM

        Bu, sadece Türkiye’ye has değil. Dünya bunu tartışıyor. Fazla değil, 20-30 yıl sonra yaz sıcaklığının en az 3,5-4 derece artacağından bahsediliyor. Ve bu, iklim değişikliklerinden doğan yağışla ilgili süreçlerle ilgili ciddi sorunlar var. Biz, İstanbul’la ilgili seferberlik kelimesini kullanırken sadece deprem, trafik değil, birçok konu var. İşte bu da altyapı ile ilgili bir seferberlik. İstanbul’un yapılaşması ile ilgili ciddi sıkıntılar oluşmuş durumda. Bazı semtlerde, beklentinin çok üstünde bir takım yapı yığını oluşturulmuş durumda. Ne yazık ki bu yapı yığının büyümesi ile ilgili tehditler devam ediyor."

        "METEOROLOJİ, AKOM’A GEÇ BİLGİLENDİRME YAPTI"

        Aşırı yağışla ilgili meteorolojiden AKOM’a geç bilgilendirme yapıldığına dikkat çeken İmamoğlu, “AKOM’daki bilgileri, özellikle bir daha kontrol ettirdim. Bize meteorolojiden yağışla ilgili uyarı 12.30’da gelmiş. Yani o saatte İstanbul’da yağış başlamıştı ve 15-20 dakika sonra da o baş edilmez, saatte 114 kilogramı bulan yağış miktarına erişilmişti. Dolayısıyla çok geç geç bir uyarı işlemiş meteoroloji tarafından. Hatta orta şiddette bir yağış denmiş. Yani yaklaşık 40 kilogramın altında rapor edilmiş ama büyük bir fark var arada. Özellikle Fatih bölgesi için konuşuyorum. Tabii tarihi yarımadanın ciddi sorunları da var. Bu hususta zorluklar da var. Tümüyle ele alınması gereken hususlar bunlar” dedi.

        AKOM'A ZİYARET

        Daha sonra Afet Koordinasyon Merkezi'ne (AKOM) giden İmamoğlu, burada yetkililerden son bilgileri alarak basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. İmamoğlu, gelen ihbarla ilgili gazetecileri bilgilendirerek şunları söyledi:

        "Ekiplerin tamamı sahada. Bu bir ara uyarıydı. Yıllardır bu uyarı yapılıyor şehrimize. Ama biz, şimdi yolda genel sekreterimizle görüştük. Hızlıca özellikle alt yapı dahil ilgili tüm birimleri toplayarak bir çalışma yapın, dedim. Talimatımız şöyle olacak. İstanbul´da son 20 -25 yılda yaşanan bu tür afetlerde riskli alanlar nereler, bunların tamamını göz önüne bulundurularak alınması gereken kısa, orta ve uzun vadedeli tedbirlerle ilgili bir çalışma yapılacak. Bu konuyla ilgili önümüzdeki hafta basını da bilgilendireceğiz. Bu çalışma bütüncül bir çalışma olacak. Pansuman ile uğraşmanın bir anlamı yok İstanbul'da. İstanbul pansuman kaldıracak bir şehir değil. Varsa bir eksilik orada kalıcı tedbirlerin alınması konusunda kesin adımları atmak zorundayız. Önümüzdeki hafta tüm arkadaşlarımız çalışmalarını yürütecek."

        "NEREDESİNİZ BAŞKANIM"

        Bir esnaf İmamoğlu'na sitem etti. Esnaf, "Başkanım dün kimseye neden ulaşamadık" dedi. Aynı esnaf, "Bir tane zabıta gelsin de bizimle ilgilensin. Şuranın elektriğini bile kestiremedik. Neredesiniz başkanım. Gerekirse bir sandalye atıp burada oturun" dedi.

        İmamoğlu da "Herkes burada. Her zaman irtibat halinde olacaksınız" diye konuştu. Ekrem İmamoğlu, meteorolojiden yağmur uyarısının geç geldiğini söyledi.

        "MADDİ MANEVİ YANINIZDAYIZ"

        İmamoğlu tek tek esnafın sorunlarını dinlerken yaraların en kısa sürede sarılacağının sözünü verdi. İmamoğlu, " Şimdi arkadaşlara talimat verdim, her iki çarşıda da bizim bir ekibimiz burada olacak, tespit ve esnafla bir gözlem yapacak. Yani maddi manevi yanınızdayız" şeklinde konuştu. Yağmurda zarar gören her iki alt geçit çarşısını da gezen İmamoğlu daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Kapalıçarşı'yı da gezerek incelemelerde bulundu.

        ÜSKÜDAR'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, selin vurduğu Üsküdar Bosna Bulvarı Göktürk sokağı ziyaret etti.Ekrem İmamoğlu, sel nedeniyle çöken sokaktaki çalışmaları inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

        Gazetecilerin yağmur öncesi yolda toprak bulunduğun yönündeki sorusu üzerine Ekrem İmamoğlu, "Burada kullanılan stabilize yapılmış" dedi.

        Kendisine eşlik eden İBB yetkilileri de, İmamoğlu'na yol yapım çalışması nedeniyle sokağa bayramdan önce stabilize işlemi yapıldığını aktardı. Ekrem İmamoğlu daha sonra çalışmaları sürdüren görevlilerle bir süre sohbet etti.

        İZNE AYRILMIŞTI

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 16 Ağustos ile 21 Ağustos tarihleri arasında 6 günlük izne ayrılıp, görevini İBB Meclis Üyesi Hüseyin Aksu'ya devretmişti.

        İstanbul'da sel felaketi üzerine Twitter'dan açıklama yapan Ekrem İmamoğlu, "İstanbul mevsim normallerinin üzerinde yağış aldı ve uzun yıllardır olduğu gibi bugün de bazı ilçeler ciddi sorunlar yaşadı. Ekiplerimiz seferberlik halinde çalışıyor, mağdur vatandaşlarımızın yanında olacağız. Yaşamını yitiren hemşehrime de Allah’tan rahmet diliyorum" demişti.

        "BİZİM TATİLİMİZ DE ŞEFFAF"

        İmamoğlu, tatilde olmasıyla ilgili yapılan eleştirilere de gazetecilerin, “Bugün de erkenden buraya geldiniz. Bununla ilgili bir şeyler söyler misiniz” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

        "Gün boyu sokaklarda söyleyeceğim. Bu konunun en basit kısmı. Nedir bu? Birisi onu demiş bunu demiş. Milletvekiliymiş, belediye başkanıymış. Boş konuşan, boş konuşuyor zaten. Makamı ne olursa olsun. İmamoğlu niye tatildeymiş? Bak sen! Bizim tatilimiz de şeffaf. Ailemi siyasetin dışında, tutacağımı her yerde söyledim. Dolayısıyla siyasetin dışında bir alanda 7 yaşındaki kızıma şefkatimi, baba sevgimi gösterme lazım. 14 yaşındaki oğlumu kucaklayıp, onu geleceğe hazırlamam lazım. 21-22 yaşındaki oğlumun da meslek hayatında güçlü olması için kendi kişisel gelişimini güçlendirmesi için, onun yanında olmam lazım. Hayatın görev tarafı ayrı, aile tarafı ayrı. Ben aile tarafını, yoğun bir 8-9 aylık Türkiye gündeminden sonra desteklemeye çalışıyorum. Zaten 2 gün Hacıbektaş’taydım. Ziyaretlerimizi yapmıştık. 2-3 gün de ailemizle birlikte olmak istedik. O ana afetin denk gelmesi, elbette koşup geleceğiz. Gece 12 olur, 3 olur 5 olur. Türkiye’nin neresinde olursak olalım, dünyanın neresinde olursak olalım koşup geçeğiz. Bu benim insani tarafımdır. Bunu kimseyle paylaşmam, tartışmam. Benim tatilim de şeffaftır. Ailemle tatil yapıyorum. Gizli tatil yapmam. Gizli tatil yapmaya ihtiyaç durmam. Çünkü bu benim ihtiyacım, bu benim güzel ailem. Bazen oluyor ki annemi 1-1,5 ay görmüyorum. Bu kadar yoğun bir gündemde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Sorumluluklarımızın büyük olduğunu biliyorum."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ