Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... İdlib'deki kilit ilçe rejimin kontrolüne geçti!

        Rusya'nın hava desteği verdiği Esad rejimine bağlı güçler dün İdlib'in kiritik ilçelerinden biri olan Han Şeyhun'a yönelik operasyon başlatmıştı.

        STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP

        Han Şeyhun'daki muhalif güçlerin bugün sabah saatlerinde ilçeden çekilmeye başladıkları belirtildi.

        Gece boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçe 2014'ten bu yana muhalif güçlerin elinde bulunuyordu. Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan M5 otoyolunun geçtiği Han Şeyhun bu özelliğiyle stratejik bir öneme de sahip.

        HAN ŞEYHUN'UN ÖNEMİ

        Söz konusu ilçe, 4 Nisan 2017'de Esad rejiminin düzenlediği kimyasal silah katliamıyla 100 kişiyi öldürmesinin ardından dünya gündemine oturmuştu.

        İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ

        ABD, 7 Nisan'da rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuş, Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini doğrulamıştı.

        Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.

        Ancak Han Şeyhun, Esad rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırılarının hedefi olmaya devam etti.

        SALDIRI ANLARI KAMERADA

        Suriye'de Esed rejimi güçlerinin Han Şeyhun’u ele geçirmek amacıyla pazartesiyi salıya bağlayan gece gerçekleştirdiği hava saldırısının görüntüleri ortaya çıktı.

        Gece boyunca saatlerce süren saldırının kısa bir bölümünü oluşturan görüntüyü rejimle beraber olan Rus ANNA TV kanalı kayıt etti.

        Bu arada rejim güçlerinin Han Şeyhun yerleşim yerinin kuzeyinde bulunan Nimr Tepesini ve M5 otoyolunun doğusunda bulunan Maarzaf Tepesini ele geçirdiği, rejim güçlerinin tam olarak Han Şeyhun yerleşim yerine giriş yapmadığı, bölgeye yönelik top/havan atışlarının devam ettiği öğrenildi.

        Bölgedeki tüm muhalif grupların Han Şeyhun güneyinde bulunan Kafr Zeyta, Morek, Al Lataminah bölgelerinden çekildiği, Han Şeyhun güneydoğusunda bulunan ve bölgede hakimiyetin sağlanması için kritik öneme sahip Han Şeyhun (Hazzanat) depolarının 20.08.2019 saat 11.00 itibarıyla HTŞ ve Ceyşül İzze kontrolünde olduğu, güneyden çekilen muhaliflerin de Hazzanat-Tall Tar’i arasında konuşlanarak yeni savunma hattı oluşturdukları bilgisi edinildi.

        Rejim güçlerinin 20.08.2019 sabah saatlerinde boşaltılan bölgelere giriş yapmadığı, ancak bu durumun uzun sürmeyeceği kaydedildi.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ