Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika! Münbiç'te koalisyon askerlerinin yakınında patlama! Çok sayıda ölü var...

        Münbiç'te ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona ait devriye güçlerinin yakınında bir patlama gerçekleşti.

        ABD'li bir yetkilinin yaptığı son dakika açıklamasına göre, saldırıda 4 Amerikan askeri öldü, 3 asker yaralandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, saldırıda ölenlerin sayısının 20'ye yükseldiğini açıkladı. Olayın ardından bir Amerikan helikopterinin olay yerine iniş yaptığı ve yaralıları tahliye ettiği belirtildi.

        Sputnik'e konuşan görgü tanıkları, patlamanın koalisyon askerleri ile YPG mensuplarının bulunduğu bir kafenin yakınında gerçekleştiğini söyledi.

        Suriye İnsan Hakları Gözlemevi olayın bir intihar saldırısı olduğunu duyururken, saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

        REKLAM

        Halep'inMünbiçilçesi, Ağustos 2016'dan bu yana YPG/PKK'nın işgalinde bulunuyor. ABD, ilçenin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'lıların ilçeyi terk edeceğini sözünü vermişti. Taahhütün yerine getirilmediği uzun sürenin ardından Türkiye ve ABD, 2018'in Haziran ayındaMünbiçyol haritasında uzlaşmıştı. Plan çerçevesinde Türkiye ve ABD, ilçede ortak devriyelerini sürdürüyor.

        GENELKURMAY BAŞKANI GÜLER DUNFORD'A BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, ABD'li mevkidaşına Münbiç'te ölen Amerikan askerleri nedeniyle Milli Savunma Bakanı Akar'ın taziyelerini de iletti.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'a Münbiç'te yaşamını yitiren Amerikan askerleri nedeniyle başsağlığı diledi ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da taziyelerini iletti.

        Edinilen bilgiye göre, Güler ve Dunford arasında Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleşen basına kapalı görüşmede, bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra Suriye'deki iş birliği konuları ele alındı.

        Görüşmede Münbiç'te ölen ABD askerleri nedeniyle mevkidaşına başsağlığı dileyen Orgeneral Güler'in, Milli Savunma Bakanı Akar'ın taziye dileklerini ilettiği de öğrenildi.

        Hulusi Akar'ın "Her türlü yardıma hazır olunduğu" mesajının da Orgeneral Güler tarafından ABD'li komutana aktarıldığı kaydedildi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Münbiç'teki ölü sayısı ile ilgili şöyle konuştu:

        ''Bendeki bilgilerde 5 ABD askeri ve toplamda 20 kişiyi bulduğu bilgi. Bu olayı DEAŞ üstlendi. Anlaşılan o ki buradaki ABD'nin ve sayın Trump'ın almış olduğu kararı etkileme anlamında olabilir. Biz DEAŞ'ı ve diğer terör örgütlerini o topraklarda bitireceğiz. Suriye halkı bu teröristlerle iç içe yaşayamaz. 20 mil meselesi artık güvenli bölge olarak önümüzdedir. Türkiye buralarda önemli adım atacaktır. Hatay sınırı önemlidir. Hedefimiz bir an önce oradaki hüzuru, sükunu ve Suriye'nin bütünlüğünü sağlayabilmektir.''

        PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELDİ

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Münbiç saldırısında ikisi asker, biri sivil Savunma Bakanlığı personeli, biri sözleşmeli güvenlik personeli olmak üzere 4 Amerikalının öldüğünü açıkladı.

        CENTCOM'dan yapılacan yazılı açıklamada, "Münbiç'te 16 Ocak 2019'da yerel bir toplantı yaparken 2 ABD askeri, bir Savunma Bakanlığı sivil personeli ve bir sözleşmeli personel öldü, 3 asker yaralandı." ifadesi kullanıldı.

        Ayrıca açıklamada, "İlk raporlar kayıpların bir patlamadan kaynaklandığını gösteriyor. Olay soruşturma altında." ifadesine yer verildi.

        Konu ile ilgiliaçıklama yapan bir Pentagon yetkilisi söz konusu sözleşmeli personelin tercüman olduğunu ifade etti.

        Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya ile ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) bir araya gelen ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, basına yaptığı açıklamada, Münbiç'te Amerikan askerlerinin de öldüğü patlamaya ilişkin, "Savunma Bakanlığı adına duamız bugün Münbiç'teki saldırıda ölen ve yaralalan askerlerin aileleri ve takım arkadaşlarıyladır. Terörle mücadelemiz devam ediyor." ifadesini kullandı.

        ABD'nin terörü bitirme konusunda kararlılığını yineleyen Shanahan "Münbiç saldırısı Suriye'den çekilmeyi etkileyecek mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ