Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Putin ile Kim Jong Un bir araya geldi!

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Rusya'da Vladivostok'un Russky Adası'nda bir araya geldi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore liderine ziyaretinin Kuzey Kore'yi, ayrıca iki ülkenin birbirini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

        Putin, "Bu ziyaretin, Kore yarımadasındaki durumu nasıl çözebileceğimizi, birlikte neler yapılabileceğimizi, Rusya'nın şu anda olan süreci desteklemek için neler yapabileceğini daha iyi anlamaya yardımcı olacağına eminim." ifadelerini kullandı.

        Moskova'nın Kuzey Kore'nin Güney Kore ve ABD ile ilişkilerini normalleştirme çabalarından memnuniyet duyduğunu kaydeden Putin, "Elbette, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki diyaloğu ve Kuzey Kore-Amerikan ilişkilerini normalleştirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

        Putin, ayrıca ABD'den gizleyecek herhangi bir şeyleri olmadığını, Kim ile görüşmelerini ABD Başkanı Donald Trump ile paylaşabileceğini söyledi.

        REKLAM

        İLK ZİRVE

        Kuzey Kore lideri Kim ise Putin ile görüşmesinin Kore yarımadasındaki problemin çözümüne ve ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.

        Kim, "Kore yarımadasındaki durum tüm dünya toplumunun ilgisini çekmektedir. Umarım görüşmelerimiz bu durumu birlikte değerlendirmek ve görüş alış verişinde bulunmak için önemli bir etkinlik olacaktır. Umarım anlamlı bir görüş alışverişinde bulunuruz." diye konuştu.

        Tüm ziyaretlerini trenle gerçekleştirdiği için, zirvelerin yeri güvenlik gerekçesiyle kendisine göre belirlenen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da Putin'e Rusya'dan Vladivostok'a kadar uçuş yaptığı için teşekkür etti.

        Kim Jong Un'un treni saldırılara karşı zırhla kaplı. Yabancı istihbarat örgütlerinin, Kore liderinin sağlık durumu hakkında bilgi toplamaması için tuvalet atıkları ve içilen sigaraların izmaritleri dah, ülkesine geri götürülmek üzere trende depolanıyor.

        Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Vladivostok şehrindeki Putin ve Kim arasında yapılan zirve "ilk" olma özelliği taşıyor.

        Vladivostok, Rusya-Kuzey Kore sınırından 129 km uzaklıkta bulunuyor.

        "BUNDAN SONRA DA SÜRMESİNİ UMUYORUM"

        Putin,Kimile Vladivostok şehrinde Uzak Doğu Federal Üniversitesinde baş başa görüşmesinin ardından konuşma yaptı.

        İkili görüşmeyi "oldukça kapsamlı" olarak nitelendirenPutin,Kimile Rusya ve Kuzey Kore ilişkilerinin tarihi ve ikili ilişkilerin gelişmesi konusunda beklentileri konuştuklarını bildirdi.

        Putin, "Elbette Kore Yarımadası'ndaki durum hakkında görüştük. Durumu iyileştirmek için ne yapmak gerektiği hakkında görüş alışverişinde bulunduk." dedi.

        Kuzey Kore lideriKimisePutinile baş başa güncel konularda iki ülkenin çıkarlarına yönelik çok içerikli görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

        Kim, "Görüşmelerin faydalı ve yapıcı şekilde bundan sonra da sürmesini umuyorum." ifadelerini kullandı.

        Konuşmanın ardından her iki liderin başkanlığında heyetler arası görüşmeler yapıldı.

        Toplam 3,5 saat süren zirvenin ardından iki lider yemeğe geçti.

        Putin, Kuzey Kore ile Güney Kore ilişkilerinin düzelmesi için önce uluslararası hukukun güçlendirilmesi gerektiğini belirterek "Güçlünün değil uluslararası hukukun koyduğu kuralların hakim olması gerekir. Bu, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması gibi kompleks bir durumun düzeltilmesi için atılması gereken ilk adımdır" dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılmasını kendilerinin de istediğini Kuzey Kore'nin bunun için egemenliğinin garanti altına alınmasını istediğini söyledi.

        ULUSLARARASI HUKUK HAKİMİYETİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

        Putin bunun yalnızca ABD ile Kuzey Kore arasında yapılan görüşmelerle sağlanamayacağını, güçlünün değil uluslararası hukukun hakimiyetinin önemli olduğunu söyledi. Putin, bunun için uluslararası hukuka üstünlük verilmesini istediğini söyledi.

        Putin, Kuzey ve Güney Kore arasında demiryolları ve petrol boru hattının açılmasını da istediklerini ancak Güney Kore'nin tek başına buna karar veremediğine vurgu yaptı.

        Putin, Kuzey Kore vatandaşlarının Rusya'da çalıştıklarını ve iyi iş yaptıklarını da belirtti. Ukrayna ile ilişkileri yeniden düzeltmek istediklerini bunun tek taraflı olarak yapılamayacağını söyleyen Putin Poroşenko’nun siyasetinin başarısız olduğunu yeni başkanın gördüğünü belirterek yeni başkanın siyasetini de bekleyip göreceklerini belirtti.

        BİRBİRLERİNE AYNI HEDİYEYİ VERDİLER

        Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Vladivostok'taki görüşmeleri çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e geleneksel bir kılıç hediye etti. Rus lider ise Kim'e bir süvari kılıcı ile bir çay takımı hediye etti.

        Kim, Putin'e geleneksel bir kılıç ederken "Modern silahlar yokken, bu kılıçlar kullanılıyordu. Gücü, ruhumun sizi destekleyen halkımın bir temsili" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ