Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Başkent Kiev Rusya'nın kuşatması altında, şehre füze yağıyor - Ukrayna Rusya savaşı son durum haberleri - 8. GÜN
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sekizinci gününde şiddetini artırarak devam ediyor. Rus güçlerinin Ukrayna'ya saldırısında dünden bugüne yaşanan gelişmeler...

        Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ikinci tur müzakereleri bugün yapıldı. Rusya ve Ukrayna bu turda da nihai anlaşmaya varamadı. İki taraf da 3. tur görüşmelerinde tekrar müzakere edecek. Bugünkü görüşmede ise iki taraf da sivillerin tahliyesi için koridorlar açılmasında mutabık kaldı.

        Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Herashchenko, Rus güçlerinin Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yanındaki Ukrayna'nın Energodar kasabasına tanklarla girdikten sonra ateş açtığını söyledi.

        ALMANYA UÇAKSAVAR FÜZE GÖNDERECEK İDDİASI

        Almanya'nın, Ukrayna'ya 2 bin 700 Strela tipi uçaksavar füze göndereceği iddia edildi.

        Alman Haber Ajansı DPA'nın Ekonomi Bakanlığı çevrelerine dayandırdığı haberine göre, Almanya, Ukrayna'ya 2 bin 700 Strela tipi uçaksavar füze gönderilmesine onay verdi.

        Söz konusu silahların, eski Doğu Almanya'nın Ulusal Halk Ordusu (NVA) envanterinde bulunan Sovyet yapımı uçaksavarlar olduğu belirtildi.

        Almanya daha önce de Ukrayna'ya 1000 tanksavar ile 500 "Stinger" tipi uçaksavar füzesi gönderme kararı almıştı.

        MÜZAKERELER BUGÜN

        Bir Rus müzakereci gündemde ateşkes olduğunu söyledi, ancak Ukrayna Moskova'nın taleplerinin kabul edilemez olduğunu ve Rusya'nın herhangi bir ilerleme beklenmeden önce Ukrayna şehirlerini bombalamayı bırakması gerektiğini söyledi.

        Rusya, Karadeniz'de stratejik öneme sahip güneydeki Herson kentini ele geçirdiğini iddia etti. ABD istihbaratı ve Ukraynalı yetkililer iddiaya itiraz etti. Herson Belediye Başkanı Igor Kolykhaiev, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Belediye meclisinde silahlı kişiler vardı" dedi.

        "YARALILARI SOKAKLARDAN BİLE ALAMIYORUZ"

        Stratejik olarak önemli Azak Denizi liman kenti Mariupol'un Rus birlikleri tarafından kuşatıldığı bildirildi. Belediye başkanı, "Bombardıman durmadığı için yaralıları sokaklardan, apartmanlardan bile alamıyoruz" dedi.

        KIEV BOMBARDIMAN ALTINDA

        Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus kuvvetleri saldırılarını hızlandırırken daha ağır bombardımana maruz kaldı.

        Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu.Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile bir otelin arasına düştüğü bildirildi.

        Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi. İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.Binlerce kişinin savaştan kaçmak için kullandığı Güney Tren İstasyonu, Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

        REKLAM

        Rus güçleri,yoğun bombardıman sonrasında Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da indi. Yetkililer, dört kişinin hayatını kaybettiğini şehrin hala Ukrayna kontrolünde olduğunu söyledi

        RUSYA İLK KEZ KAYIPLARI AÇIKLADI

        Ukrayna Acil Servisine göre, 350'den fazla Ukraynalı sivil öldü ve 2 binden fazla kişi yaralandı. Ulaşım tesisleri, hastaneler, kreşler ve evler de dahil olmak üzere yüzlerce yapı yıkıldı.

        Ukrayna, Moskova'nın işgalinin ilk altı gününde yaklaşık 7 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'da harekatın başlangıcından bu yana 498 Rus askerinin öldüğünü açıkladı. Bu Rusya’nın kayıplarla ilgili ilk resmi açıklaması oldu.

        BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali esefle karşılandı.

        Moskova'da polis, Ukrayna Büyükelçiliği önünde "Savaşa hayır" yazılı bir afiş tutan iki kadın ve beş çocuğu gözaltına aldı. İddiaya göre polis, kadınları çocukların velayetini almakla tehdit etti.

        UKRAYNA: RUS SAVAŞ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK

        Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zaluzhnyi "Irpin üzerinde bir Rus SU-30 savaş uçağını düşürdük" dedi.

        LAVROV: NÜKLEER SAVAŞ OLASILIĞINI BİZ DEMİYORUZ

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelere hazır olduklarını belirterek "Ancak operasyona devam edeceğiz. Rusya'nın güvenliğini tehdit eden Ukrayna'daki altyapının kalmasına izin veremeyiz." dedi.

        Ukrayna’nın NATO’ya üye olma yönünde siyaset izlediğini dile getiren Lavrov, "Ukrayna’da olanların nedeni, ülkenin NATO'ya katılma arzusu ve NATO'nun, kendi güvenliğini başka ülkelerin güvenliği pahasına güçlendirmek istemesi ve bunu yaparken kendi yükümlülüklerini yerine getirmemesidir." dedi.

        Lavrov, "Doğru olanı yaptığımızdan eminim. İnsanların ölmesi çok kötü. Ancak diplomatik fiyaskoyu değil, Batı'nın diplomatik yeteneğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

        PUTIN: RUSYA'NIN OPERASYONU HER ŞARTTA BAŞARIYA ULAŞACAK

        Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Rusya Devlet Başkanı Putin ile 90 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.

        Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ele alındığı görüşmede Putin Macron'a "Rusya'nın operasyonu her şart altında başarıya ulaşacak" açıklamasında bulundu.

        ZELENSKIY: 16 BİN GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI YARDIMA GELİYOR

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, ortaklarından ve gerçek dostlarından günlük olarak silah aldıklarını belirtti.

        Her geçen gün kendilerine daha fazla ve daha güçlü silahların verildiğini bildiren Zelenskiy, "Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçı geliyor. İlk kafileleri artık ülkeye ulaşmak üzere. Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor." dedi.

        "ÇERNİHİV'DE 33 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ"

        Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre Rusya, Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv kentinde yerleşim yerine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda iki okul ve ev bombaların hedefi oldu.

        Çernihiv Valisi Viacheslav Chaus, yaptığı açıklamada Rusya’nın Çernihiv’e yönelik saldırılarında 33 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin de yaralandığını açıkladı.

        BEYAZ SARAY ZELENSKİY'İN ÇAĞRISINA SOĞUK

        Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrısına karşılık olarak, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi.

        Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin bugün düzenlediği basın toplantısında ülkesinin üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısının anımsatılması üzerine Psaki, böyle bir şeyi planlamadıklarını kaydetti.

        Psaki, "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz." dedi.

        RUSYA'NIN BMGK'DEN ÇIKARILMASINI OLASI GÖRMÜYOR

        Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çıkarılması çağrılarına ilişkin Psaki, "Biz şu an bunu olası görmüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

        Psaki, Rusya'nın BMGK'nin 5 daimi üyesinden biri olduğuna işaret ederek "Rusya, BM Sözleşmesi kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmiyor ve konumunu kötüye kullanıyor. Biz Rusya'yı izole etmeye ve yaptıklarından sorumlu tutmaya çalışıyoruz." dedi.

        RUS PETROLÜNE İTHALAT YASAĞINA YANAŞMIYOR

        ABD'nin Rusya'ya ekonomik yaptırımlar kapsamında Rus petrolüne ithalat yasağı getirmesi çağrılarına da yanıt veren Psaki, bunun ABD'deki gaz fiyatlarını artıracağını belirtti.

        Psaki, "Biz Rusya'ya ekonomik baskı uygularken akaryakıt fiyatlarının da artmasını istemiyoruz." ifadesini kullandı.

         Zelenskiy: Ukrayna pes etmeyecek
        Zelenskiy: Ukrayna pes etmeyecek Haberi Görüntüle
         BM: Ukrayna'da en az 227 sivil öldü
        BM: Ukrayna'da en az 227 sivil öldü Haberi Görüntüle
         BM Genel Kurulu'nda Rusya kararı!
        BM Genel Kurulu'nda Rusya kararı! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ