Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Son dakika! Trump'tan Macron'a NATO tepkisi

        ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamasına tepki olarak, "Çok aşağılayıcı" ifadelerini kullandı.

        NATO zirvesi için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Trump, "NATO harika bir amaca hizmet ediyor. NATO'ya en çok Fransa'nın ihtiyacı var. Bu tarz açıklamalar çok tehlikeli" ifadelerini kullandı.

        'TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM'

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir arayagelen Başkan Trump açıklamasında Türk-Amerikan ilişkilerine de değindi.

        "Türkiye'yi çok seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok iyi anlaşıyorum" diyen Trump, Erdoğan'ın NATO'nun iyi bir üyesi olduğunu ve öyle kalmaya devam edeceğini vurguladı.

        REKLAM

        Türkiye'nin DEAŞ'ın eski lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyonda kendilerine son derece yardımcı olduğunu kaydeden Trump, "Türkiye daha iyi, daha destekleyici olmazdı" ifadelerini kullandı.

        'OBAMA SATMADI'

        Trump, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın almasına ilişkin sorulan soruya, "Aldılar, bizim sistemlerimizi de almaya çalıştılar. Obama yönetimi, ‘Alamazsınız. Size satmayacağız’ dedi. Bunu birkaç kez söylediler ve Türkiye de Rus sistemini aldı. Neler olacağını göreceğiz, hala iletişimimizi sürdürüyoruz. Ama Patriotları almak istediler, almaya çalıştılar. Birçoğunuz bunu biliyorsunuz. Ama Türkiye’ye izin verilmedi. ‘Alamazsınız’ dediler” yanıtını verdi.

        KİM ÇIKIŞI

        Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a taktığı lakapla ilgili olarak, "Ona roket adam diyorum çünkü roket fırlatmayı seviyor" diye konuştu.

        Trump, Suudi Arabistan'daki Amerikan askerleriyle ilgili ise, "Suudi Arabistan saldırıya uğradı, yardıma ihtiyaçları vardı, biz de asker gönderdik. Onlar da şu an bize ödeme yapıyor" dedi.

        İran'da son haftalarda yaşanan benzin zammı protestolarına da değinen Trump, "Orada yaşananlar korkunç, çok sayıda ölü olduğu söyleniyor. Medyanın oraya gidip ne olduğunu göstermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

        'TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR NATO MÜTTEFİKİ'

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Sadece haritaya bakmanız yeterli. Türkiye, Irak ve Suriye’ye sınırı olan tek müttefik. Türkiye, DEAŞ ile ortak mücadelemizde çok önemliydi. DEAŞ’ın birkaç ay önce kontrol ettiği tüm bölgeleri özgürleştirdik. 8 milyondan fazla insan DEAŞ kontrolündeydi. Bu mücadeleyi, Türkiye’deki üsleri kullanarak yaptık. Türkiye çok önemli bir rol oynadı” dedi.

        'BAZILARI PROBLEM ÇIKARIYOR'

        Stoltenberg “Rus sistemi NATO havadan füze savunma sistemlerine entegre edilmeyecek, çünkü bu Rus sistemleri diğer NATO sistemleriyle birlikte çalışamıyor. Ayrıca, Türkiye ve ABD arasındaki iletişimin sürmesinden memnuniyet duyuyorum. Bu sorunu ele aldık ve çözüm arıyoruz, çünkü bazı NATO içerisinde bazı problemler çıkarıyor” diye konuştu.

        F-35 VURGUSU

        Stoltenberg’in ardından yeniden söz alan Trump, “Bildiğiniz gibi Türkiye, dünyanın en iyi savaş uçağı F-35 için en fazla siparişi veren ülkeydi. Şu anda tek yapabilecekleri başka bir ülkeye gitmek, bu Rusya da olabilir, Çin’de. Ama bunu yapmak istemiyorlar, en iyi uçağı istiyorlar. Ancak kendilerini de Washington’ı da zor duruma sokuyorlar” dedi.

        MACRON'A GÖNDERME

        Stoltenberg konuşmasında, 'NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiği' şeklindeki sözleriyle tepki çeken Fransa lideri Emmanuel Macron'a gönderme yapmayı ihmal etmedi.

        Stoltenberg, "NATO'nun kolektifsavunma sözünü hiç bir zaman kamuoyunun önünde sorgulamamalıyız" diye konuştu.

        'YPG SORUNU ÇÖZÜLMEYEBİLİR'

        NATO'nun Suriye'de YPG'yi nasıl sınıflandıracağı konusunda Ankara ile sorun yaşadığını hatırlatan Stoltenberg, "Türkiye ile yaşadığımız sorunu Londra zirvesinin sonunda çözme sözü veremiyorum" dedi.

        'ABD AVRUPA'YI TERK ETMİYOR'

        ABD'nin Avrupa'yı terk etmediğini de savunan Stoltenberg, "Avrupa'da daha fazla Amerikan askeri bulunuyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ