Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Balıkesirspor Balıkesirpor Başkanı Tuna Aktürk'e rekor ceza yolda - Futbol Haberleri

        HTSPOR.COM ÖZEL | Ahmet Hamdi GİRGİN

        Dün oynanan Balıkesirspor - Gençlerbirliği maçında yaşananlar spor gündemine bomba gibi düştü. Balıkesirspor Başkanı Tuna Aktürk, hakem Tolga Özkalfa'nın kendisinin eline vurduğunu söyledi ve hakemlerin sahaya alkollü çıktıklarını iddia etti. Tolga Özkalfa, Tuna Aktürk'ün yaptığı suç duyurusu üzerine soyunma odasında ifade verdi. Maçın bitiminden yaklaşık 2.5 saat sonra stattan ayrılabildi.

        Konuyla ilgili MHK'nin eski başkanı ve HTSPOR yazarı Bülent Yavuz'un görüşünü aldık. Olayla ilgili bilgiler de veren Bülent Yavuz'un açıklaması şöyle:

        "Balıkesir-Gençlerbirliği maçından sonra ev sahibi takım başkanı, sözüm ona hakem beni darp etti diye şikayetçi olmuş. Hatta daha ileriye giderek "hakemler alkollü, sarhoş" benzetmesi yaparak bütün milleti ayağa kaldırmış. Öncelikle hiçbir başkan veya yöneticinin koridorlarda hakem bekleme, hakem için pusuya yatma, hakemden hesap sorma gibi yetkileri yok. Bu resmen hakemlere karşı yapılmış illegal bir davranıştır.

        Çok önemli olan bir konu da şu; hakemlerin kamu görevlisi olduğunun bu yöneticiler farkında bile değil. Hiçbir kamu görevlisini, siz elinden kolundan veya polis marifetiyle herhangi bir yere götüremezsiniz. Burası hukuk devleti. Varsa şikayetiniz müracaatınızı yaparsınız. Devletin savcısı, hakimi, görevlisi bu işi takip eder. Siz hukuk devletinde hukukun üstünde misiniz? Kim oluyorsunuz da "Hakemi alın, götürün" diyebiliyorsunuz. Karşınızdaki hakem kim? Önce o bir hekim. Devletin yeminli doktoru. İnsan sağlığıyla uğraşıyor. Türk hakemliği gibi saygın ve güven duyulan bir mesleği de icra ediyor.

        Siz yatın kalkın dua edin. Hakemler sizin maçlarınıza çıkıyor. Ben hakemlerin yerinde olsam Balıkesir maçlarını boykot ederim. Hadi kendine oynayacak takım bul, takım bulduysan da maçı yönetecek hakem bul bakalım ey başkan! Kolay mı bu işler! Hakemler sessiz kaldı diye, siz kendinizi kabadayı mı zannediyorsunuz! Olmadı, olmadı başkan yakışmadı. "Darp etti diyorsunuz", hiçbir hakem, başkan veya başka bir yöneticinin eline de vurmaz ayağına da vurmaz kafasına da vurmaz. Hakemi ne kadar taciz ettiniz ki hakem, size bir karşılık vermiş. Bu da centilmenlik sınırları içerisinde. Ama siz ne yapmışsınız kapıya dayanmışsınız.

        "Çık dışarı, sarhoşsun sen" deyip hemşire getirmişsiniz kapının önüne, ambulans getirmişsiniz stadın önüne. Ayıp ayıp çok büyük ayıp. Madem bir sıkıntınız var, şikayetiniz var. Açarsınız federasyon başkanına, "Böyle böyle oldu, bilginize" dersin. Davacı olursan da gidersin devletin resmi görevlilerine dava dilekçeni verirsin.

        Bu kadar milleti ayağa kaldıracak, futbol kamuoyunu yönlendirelecek, televizyonlara bağlanacak, kıyameti koparacaksınız... Ne oldu, hakemi bir yere götürebildiniz mi?

        Bu arada maçın temsilcisi avukat kardeşimi de tebrik ediyorum. Hakemlerin yanına kimseyi yaklaştırmamış, aslanlar gibi de savunmuş. Sevgili MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, olayın başından sonuna kadar takip etmiş, hakeme uygulayacağı prosedürleri bir bir anlatmış ve selametle de oradan ayrılmalarını sağlamış. Öyle yöneticilerin "Bizden özür diledi, kusura bakmayın dedi" açıklamaları var, bunların hepsi yalan. Ne hakem, ne MHK Başkanı ne de TFF Başkanı bu konuda hiç kimseden inayet beklememişler, özür hiç dilememişler. Tamamen hayal mahsulü, yöneticlerin uydurduğu senaryolardır bunlar. Şimdi top TFF'de. Başkan ve yönetim kurulu, bu konudaki disiplin talimatlarını en sert şekilde uygulayacaklarına ve ibret-i alem için de herkesin gönlünü ferahlatacak büyük cezayı vereceklerine inanıyorum."

        EN AZ 1 YIL MEN CEZASI GELİYOR

        Balıkesirspor Başkanı Tuna Aktürk'e resmi müsabakalardan 1 yıl men cezası ve en az 100.000 TL para cezası gelmesi bekleniyor. Öte yandan TFF, futbol disiplin talimanıtında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın "Gerekirse hakem odası basarım" sözleri üzerine değişiklik yapmıştı.

        MADDE 39 | HAKEM SOYUNMA ODASININ VE KORİDORLARININ GÜVENLİĞİ

        (2) Kulüp yöneticileri hakem soyunma odası veya koridorlarında sportmenliğe aykırı harekette, kişilik haklarına saldırıda, hakarette ve tehditte bulunmaları ile tükürmeleri halinde en az 1 yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

        (3) 2. fıkra hükmünü ihlal eden kişilere ayrıca Süper Lig kulübü yöneticileri için 100.000 TL’den 300.000. TL’ye kadar para cezası verilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ