Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Beşiktaş'ın şampiyonluk hikayesi - Beşiktaş Haberleri
        1

        HTSPOR.COM | AHMET HAMDİ GİRGİN
        2014/2015 sezonunun son 5 maçında bocalayarak zirveden uzaklaşan Beşiktaş, Slaven Bilic ile yollarını ayırdıktan sonra koltuğu Şenol Güneş’e emanet etti.

        2

        Güneş ilk basın toplantısında, Bilic'in de hakkını verdi, "Giden hocanın da başarılı olduğunu düşünüyorum. Benim de lig şampiyonluğuna aşkım var. Kariyerimde şampiyonluk yok, Beşiktaş ile şampiyonluk yaşayacağım." diyerek taraftardan destek istedi.

        3

        İnönü Stadı'nın yıkılmasının ardından son 2 sezonda iç saha maçlarını farklı statlarda oynayan Beşiktaş, sezona yine statsız girdi.

        4

        Kara Kartal yeni sezona birçok değişiklikle girdi. Uğur Boral, Sivok, Atınç, Cenk Gönen ve takımın gol yükünü çeken Demba Ba takımdan ayrıldı.

        5

        Siyah-beyazlılarda attığı gollerle taraftarın sevgilisi haline gelen, adına şarkılar yazılan Demba Ba 13 milyon Euro karşılığında Çin’in yolunu tuttu.

        6

        Beşiktaş transfere Gençlerbirliği ile sözleşmesi sona eren Tosic’i alarak başladı. Hilbert’ten sonra bir türlü çözülemeyen sağ bek sıkıntısını gidermek için bu bölgeye yine bir Alman getirildi: Andreas Beck.

        7

        Geçtiğimiz sezonu kiralık olarak Beşiktaş’ta geçiren Jose Sosa’nın bonservisi 2 milyon Euro gibi düşük bir meblağa alındı. Daha sonra transfer döneminin en büyük sürprizlerinden biri gerçekleşti. 2012/13 sezonunda Beşiktaş'la problemli bir ayrılık süreci yaşayarak giden Quaresma tekrar Kartal oldu. Transferi için uzun süre uğraşılan Gremiolu Rhodolfo savunma bölgesine kazandırıldı.

        8

        Taraftarların en çok merak ettiği konu ise Demba Ba’nın yerinin kimle doldurulacağıydı. Van Persie, Cisse, Remy, Mitroglou ve N’Doye gibi birçok golcünün adı Beşiktaş’la anıldı.

        9

        Beşiktaş, bu bölge için Fiorentina’da kendi klasına göre oldukça kötü dönemler geçiren Mario Gomez’i kiralayarak belki de büyük bir kumar oynadı.

        10

        HAZIRLIK DÖNEMİ
        Şenol Güneş’li Beşiktaş hazırlık maçlarına 1 mağlubiyet ve 2 beraberlikle başladı. Zavrc ve Zadar maçlarında alınan farklı galibiyetler moralleri biraz yerine getirdi. Siyah-beyazlı takım son provayı Yunan devi Olympiakos’la yaptı. Gomez'in ilk kez siyah-beyazlı formayı giydiği maçta Beşiktaş rakibine 2-1 mağlup olmaktan kurtulamadı.

        11

        5 GOLLÜ AÇILIŞ
        Beşiktaş, geçtiğimiz sezonun şampiyonu Galatasaray ve transferde büyük paralar harcayarak 4. yıldıza kilitlenen Fenerbahçe’nin gölgesinde lige başladı.

        12

        Ancak siyah-beyazlı takım, henüz ilk maçında şampiyonluk için ne kadar iddialı olduğunu gösterdi. Mersin İdman Yurdu ile deplasmanda oynadıkları maçı 5-2 gibi farklı bir skorla kazandılar. Hat-trick yapan Cenk, Gomez’e formayı almanın kolay olmadığını gösterdi. Geçen sezonlarda bir türlü potansiyeline yaklaşamayan Oğuzhan Özyakup ise 3 asist ve oynadığı klas futbolla sezona damga vuracağını ortaya koydu.

        13

        QUARESMA DEĞİŞMEDİ Mİ?
        5 gollü muhteşem açılışın ardından 2. haftada rakip Trabzonpor’du. Olimpiyat Stadı’nda oynanan maçta Trabzonspor Yusuf ile öne geçti. Quaresma attığı ilginç golle skoru eşitledi. Bu golden 4 dakika sonra ise gördüğü ikinci sarı kartla oyundan atıldı. Trabzonspor maçın son bölümünde bulduğu golle maçı 2-1 kazandı. Karşılaşmanın ardından bütün eleştiri okları Quaresma’ya döndü. Artık tecrübeli bir futbolcu olan Portekizli’nin disiplinsiz hareketlerinin değişmediği, yanlış bir transfer olduğu gibi görüşler basında geniş bir şekilde yer buldu.

        14

        YİNE FARKLI TARİFE
        Beşiktaş, ligin 3. haftasında Gaziantepspor’a konuk oldu. Uzun sure 0-0 giden maçta kilidi 76. Dakikada Oğuzhan Özyakup açtı. Cenk, Olcay ve Kerim’in attığı gollerle yine farklı galibiyet geldi. Ligde ilk kez 11’de sahaya çıkan Gomez, golle tanışamadı.

        15

        VE GOMEZ SAHNEDE
        Milli maçlar nedeniyle lige verilen aranın ardından Beşiktaş, Başakşehir’le karşılaştı. Olimpiyat Stadı’nda oynanan maçta Mario Gomez, ‘Ben daha ölmedim’ mesajı verdi. Beşiktaş Alman golcünün 2 golüyle sahadan 2-0 galip ayrıldı.

        16

        DEPLASMANDA İLK PUAN KAYBI
        İlk 2 deplasman maçında farklı galibiyetler alan Beşiktaş, 5. haftada Gençlerbirliği’ne takıldı. Tosic, eski takımı adına kendi kalesine gol atarken, Gökhan Töre Kartal’a 1 puanı getiren isim oldu.

        17

        GOMEZ KANARYA’YI DEVİRDİ
        Bilic döneminde bir türlü derbilerden 3 puan çıkaramayan Beşiktaş, ligin 6. haftasında Fenerbahçe ile Olimpiyat’ta karşı karşıya geldi. Kartal, 2-0 öne geçti; Fenerbahçe beraberliği buldu. Çekişmeli geçen maçta sonucu belirleyen Gomez oldu. Alman futbolcu attığı 2 golle 3-2’lik galibiyette anahtar isim oldu. Bu galibiyet Şenol Güneş için de farklı bir anlam taşıyordu. Güneş, ilk kez derbi galibiyeti yaşadı.

        18

        Tecrübeli hoca maç sonunda yaptığı açıklamada, "Şu an lideriz, lider gibi devam etmemiz lazım. Lider olamadığınız zaman şerefli ikincilik üçüncülük konuşuluyor ama biz artık şerefli birinci olmak istiyoruz" diye konuşarak hedeflerini bir kez daha gösterdi.

        19

        ESKİŞEHİR’DE YİNE PANZER
        Fenerbahçe derbisinin ardından Eskişehir deplasmanına gidildi. Maçın kahramanı yine Gomez’di. Beşiktaş’ın süperstarı Eskişehir ağlarına 2 gol yollayıp takımının 2-1 galip gelmesini sağladı.

        20

        QUARESMA’DAN ALTIN VURUŞ
        Ligin 8. haftasında rakip Çaykur Rizespor’du. Zorlu geçen maçta Quaresma'nın ceza sahası dışından attığı golle Beşiktaş 1-0 kazandı. Medya ve taraftarlar tarafından ön yargı ile bakılan Quaresma, 3 puanı takımının hanesine yazdırdı.

        21

        DEPLASMAN UÇUŞU SÜRÜYOR
        Kara Kartal, 9. haftada Antalyaspor deplasmanına gitti. Dışarıda yine farklı galibiyet geldi. Necip, Quaresma, Gomez, Olcay ve Cenk’in birer golüyle sahadan 5-1 galip geldiler. Ligde üst üste 4. kez 3 puan sevinci yaşandı.

        22

        PAŞA DUR DEDİ
        Ligin 10. haftası Beşiktaş için sıkıntılı geçti. Başakşehir’de Kasımpaşa’yı ağırlayan Kartal, son dakikalarına 3-2 yenik girdiği maçta tartışmalı bir penaltıyla bir puanı kurtardı. Goller; Rhodolfo, Gomez ve Oğuzhan’dan geldi.

        23

        OĞUZHAN İPTEN ALDI
        11. haftada Şenol Güneş'in geçen sezon çalıştırdığı Bursaspor'a konuk oldular. Zorlu geçen maçta Oğuzhan Özyakup, 89’da ağları sarstı. Kartal Atatürk Stadı’ndan 3 puanla dönmeyi başardı. Güneş, maçın ardından, "Bursaspor iyi oynadı. Kazanmaya daha yakın takım onlardı. Bizim sezon başından beri ilk defa şans yüzümüze güldü" diyerek eski takımının hakkını verdi, futbolcularını da uyardı.

        24

        GOMEZ AÇTI, OZZY KAPATTI
        Beşiktaş, 12. Haftada Sivasspor’u Başakşehir’de ağırladı. Mario Gomez, 43’te penaltıdan attığı golle takımını öne geçirdi. Bursa maçının son anlarında golünü atan Oğuzhan bu kez 90’da kaleciyi avladı.

        25

        AKHİSAR KABUSU
        13. haftada Akhisar’ı ağırlayan Beşiktaş, sahadan 2-0 mağlup ayrıldı. Kartal 10 hafta sonra mağlubiyetle tanıştı. Akhisar'ın ilk golünde hata yapan kaleci Tolga Zengin taraftarlar tarafından ıslıklandı.

        26

        KAYSERİ’DE SOSA RESİTALİ
        Beşiktaş, Akhisar mağlubiyetinin yaralarını Kayseri deplasmanında sardı. Gomez’in golüne asisti yapan Sosa, serbest vuruştan attığı harika golle galibiyeti getiren isim oldu.

        27

        2011’DEN SONRA BİR İLK
        Kara Kartal, 15. Haftada Olimpiyat Stadı’nda Galatasay’ı konuk etti. 2011’den beri Cimbom’u yenemeyen Beşiktaş, Sneijder’ın golüyle geriye düştü. Gomez skoru eşitledi, 74’te Gökhan Töre 3 puanı getirdi. Son yıllarda derbilerde sıkıntı yaşayan Kartal, ilk yarıdaki 2 derbiden 6 puan çıkarmasını bildi.

        28

        Hafta içi oynanan Sporting maçında yediği hatalı goller sonrası kadro dışı kalan Tolga Zengin'in yerine kalede Günay Güvenç vardı. Sneijder'ın golünde hata yapan Günay, gözyaşlarına hakim olamadı. Genç kaleci, Gökhan Töre'nin golü sonrasında büyük sevinç yaşadı.

        29

        ANKARA’DA SOSA’NIN GECESİ
        Beşiktaş, 16. Haftada Osmanlıspor karşısında çok zorlandı. İki kez geriye düştüler. Gomez ve Sosa ile skoru eşitlediler. 90’da yine Sosa sahne aldı. Kartal Ankara’dan 3 puanla döndü. Zaferin mimarı Sosa, "Son dakikaya kadar mücadele ettik, acı çektik. İkinci yarıda gerçek futbolumuzla kazandık" diyerek maçı özetledi.

        30

        FARKLI SON
        İlk yarının son maçında rakip ligin en az gol yiyen takımlarından Konyaspor’du. Beşiktaş, zor geçmesi beklenen maçı 4-0 kazandı. Oğuzhan, Gomez, Gökhan ve Kerim ile skoru bulan Kartal, ilk yarıyı en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 1 puan önünde lider tamamladı.

        31

        Karşılaşmanın 56. dakikasında Ali Turan'la tartışma yaşadıktan 5 dakika sonra oyundan alınan Quaresma, bilekliklerini, montunu ve kramponlarını fırlatarak öfke saçtı. Gomez'in golünden sonra sevinmeyen Q17 ile ilgili Güneş, "Çocuk gibi küsmeler olabiliyor. Bunları aşacağız. Ben seyirciye karşı Quaresma'yı korurum. Ama o seyirciyle gelirse kimse koruyamaz" diyerek oyuncusuna gözdağı verdi.

        32

        Şenol Güneş, ilk yarıyı da şu sözlerle değerlendirdi: "Türkiye liginde en iyi futbolu oynayan biziz. Ama daha hiçbir şey bitmedi. Eksiklikleri gidermeye çalışacağız."

        33

        DEVRE ARASINDA TRANSFER HAREKETLİLİĞİ
        Ilk yarıyı lider bitiren Beşiktaş, devre arasında yoğun bir transfer dönemi geçirdi. Motta, Franco, Milasovic ve Ersan’la yollar ayrıldı.

        34

        Sıkıntı yaşanan kaleye Dniprolu Boyko getirildi. Defans bölgesinde doğan boşluk için de Getafe’den Alexis ve Hannover’den Marcelo takıma kazandırıldı.

        35

        MERSİN MAÇINA KAR ENGELİ
        Beşiktaş, 2. yarının perdesini Mersin maçı ile açtı. Ancak kar yağışı maçın oynanmasına izin vermedi. Karşılaşma 6. Dakikada ertelendi.

        36

        BİR ERTELEME DAHA
        Mersin maçının ardından Trabzonspor’la karşılaşacak olan Beşiktaş’ı yine kar vurdu. Trabzonspor maçı da ileri bir tarihe ertelendi.

        37

        BİTİRDİĞİ GİBİ BAŞLADI
        İlk yarıdaki son maçını 27 Aralık’ta oynayan Beşiktaş, ikinci yarının ilk 90 dakikasını ancak 7 Şubat’ta oynayabildi. Yeşil sahayı özleyen Beşiktaş, Gaziantepspor maçını 4-0 kazandı. Gökhan, Oğuzhan ve Gomez (2) galibiyeti getiren isimler oldu.

        38

        Bu maçta Beşiktaş adına büyük bir talihsizlik yaşandı. İlk yarının ortalarında sakatlanan Rhodolfo sezonu kapattı. Sezona Ersan-Rhodolfo tandemiyle başlayan Kartal iki stoperini de kaybetmiş oldu.

        39

        BAŞAKŞEHİR’DE ÖLDÜ ÖLDÜ DİRİLDİ
        21. hafta maçında Başakşehir’e konuk olan Beşiktaş kabus gördü. 78. Dakikaya 2-0 geride giren Kartal’ı Cenk ve Atiba kurtardı. Beşiktaş 5 dakikada bulduğu 2 golle 1 puanı aldı. Maç sonunda Şenol Güneş'ten hakem isyanı geldi: "Eğer Mahmut Tekdemir, Doka, Mehmet Batdal sahada kalıp, Delgado kart görüyorsa, burada bir yanlışlık var. Bir hafta önce Fenerbahçe kaybetti diye mi, bundan rahatsızlık var. Dört dakikalık uzatma mı var maçta? Biz hakeme, her şeye rağmen maçı kazanmalıyız."

        40

        SOSA’DAN BİR 3 PUAN DAHA
        Erteleme maçında Mersin’i ağırlayan Beşiktaş’ta çilingir yine Sosa oldu. 74’te mükemmel bir frikik golü atan Arjantinli, takımına 1-0’lık galibiyeti getirdi.

        41

        Karşılaşmanın 2. yarısında oyundan alınan Gomez, Şenol Güneş'e tepki gösterdi. Güneş, "Gomez’in bir tepkisi olmadı. Tokalaştık, geçti. Eğer duygularını kontrol edemiyorlarsa sıradan oyuncu olurlar. Öyle olmak istiyorlarsa, buyursun olsunlar. Şansı kaçırırsanız, bir başkası alır onu. Bu herkes için geçerli" diyerek Quaresma'dan sonra Gomez'e de "Burada patron benim" mesajını verdi.

        42

        GOMEZ'İN DÖNÜŞÜ!
        22. haftada Beşiktaş yine 1-0’lık sonuçla sahadan ayrıldı. Gençlerbirliği karşısında 3 puanı getiren isim Mario Gomez oldu. Son 2 maçta ağları sarsamayan Gomez, Ankara'da zaferi getirdi. Karşılaşma sonrası Beşiktaş şampiyonluk havasına girdi. Taraftarlar başkan Fikret Orman'ın yolunu kesti. Orman, minibüsten inip taraftarlara üçlü çektirdi.

        43

        SARACOĞLU’NDAN ÇIKAMADILAR
        8 maçtır kaybetmeyen Beşiktaş, 23. haftada takipçisi Fenerbahçe’ye konuk oldu. 12 maçtır Kadıköy’de gülemeyen Kartal, sahadan yine boynu bükük ayrıldı. Kanarya maç fazlasıyla liderlik koltuğuna oturdu.

        44

        Beşiktaş taraftarları mağlubiyete rağmen Nevzat Demir tesislerinden takımlarını karşıladı. 200'e yakın taraftar, 'Şampiyon' tezahüratlarıyla futbolculara destek verdi. Şenol Güneş de derbinin ardından, "Biz iyi bir takımız. Yeniden liderliği alacağımızı ve şampiyon olacağımızı düşünüyorum" diyerek oyuncularına olan güvenini dile getirdi.

        45

        ESKİŞEHİR’LE YARA SARDILAR
        Kartal, derbinin ardından Eskişehirspor’u ağırladı. Atiba ve Gomez(2) ile 3-1’lik galibiyet geldi. Şenol Güneş, maç sonrası taraftara üçlü çektirdi, "Biz takımı ve taraftarıyla bir bütünüz. Benim eserim oyuncular. Onların sevinci benim sevincimdir" dedi.

        46

        RİZE’DE KAYIP YOK
        Beşiktaş, 25. Haftada Çaykur Rizespor’a konuk oldu. Sosa ve Kerim’in attığı gollerle sahadan 2-1 galip ayrıldılar. Kaleci Tolga Zengin yaptığı kurtarışlarla maçın en dikkat çeken isimleri arasında yer aldı. Kartal liderlik koltuğuna oturdu.

        47

        EKSİKSİZ LİDER
        Kartal, Rize maçı sonrası bu kez Trabzon deplasmanına çıktı. Erteleme maçında 2-0’la gülen Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlılar, Gomez ve Olcay’ın golleriyle kazandı; eksik maçlarını tamamlayarak liderliği tekrar eline aldı.

        48

        ANTALYA’YA TEK KURŞUN
        Kara Kartal, 26. Haftada Antalyaspor’u ağırladı. 19 Mart'ta doğum gününü kutlayan Beşiktaş, Oğuzhan Özyakup’un tek golü ile sahadan 1-0 galip ayrıldı.

        49

        KARTAL’IN KABUSU PAŞA
        Ligin ilk yarısında Kasımpaşa karşısında 1 puanı son anda kurtaran Beşiktaş bu kez mağlubiyetten kaçamadı. Paşa’ya 2-1 yenilen siyah-beyazlılar 4 maç sonra puan kaybetti. Teknik direktör Şenol Güneş, moralsiz bir şekilde soyunma odasına giden takımı toparlayıp taraftarlara götürdü. Taraftarlar futbolculara moral verirken takım şampiyonluk yemini etti.

        50

        VODAFONE ARENA’NIN AÇILIŞINDA SÜRPRİZ YOK
        Beşiktaşlılar uzun süredir bekledikleri Vodafone Arena’ya 11 Nisan’da kavuştu. İlk maçta Bursaspor’u ağırladılar. Gomez(2) ve Delgado’nun golleriyle 3-2 kazanarak açılışı galibiyetle yapmasını bildiler. Sezonun yıldızı Gomez, Vodafone Arena'nın ilk golünü de kaydederek tarihe geçti.

        51

        SİVAS’TA NOKTA ATIŞI
        29. haftada Kartal, zorlu Sivas deplasmanına gitti. Ligde kalma mücadelesi veren rakipleri karşısında yalnızca 2 isabetli şut atabilen Beşiktaş, Gomez ve Oğuzhan’la 2-1 kazandılar. Siyah-beyazlılar, son 5 maça en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 5 puan önünde girdi.

        52

        RODALLEGA KARTAL’I YAKTI
        Ligin 30. Haftasında Beşiktaş korkulu rüya gördü. 15’te Gomez’le öne geçtiler, 45’te Rodallega cevap verdi. 47’de Olcay tekrar skoru Beşiktaş lehine çevirdi. 54’te Rodallega yine skoru eşitledi. 78’de Kolombiyalı golcü Tolga ve Alexis’in büyük hatasında bir kez daha sahne aldı. Beşiktaşlı Serdar Kurtuluş’un bu golden sonra döktüğü gözyaşları sezonun unutulmazları arasına girdi.

        53

        84’te Soner Aydoğdu’nun orta sahada boş kaleye attığı şut direkten döndü. Bu belki de şampiyonluğun düğümünü çözen andı. Nöbetçi golcü Cenk Tosun 90’da attığı golle siyah-beyazlıları ayağa kaldırdı. Uzatma dakikalarında Sosa’nın frikik atışı da direkten dönünce Beşiktaş 1 puanla yetindi.

        54

        KAYSERİ’YE FARKLI TARİFE
        Akhisar maçında yaşadığı puan kaybıyla oluşan korku 1 hafta sonra Kayserispor maçında dağıldı. Beşiktaş, Vodafone Arena’da çok rahat bir oyunla 4-0 kazandı. Gomez, Oğuzhan, Quaresma ve Cenk’in golleri taraftarları sevindirdi.

        55

        BÜYÜK MAÇLARIN BÜYÜK İSMİ GOMEZ
        Kartal sezonun belki de en kritik maçında Galatasaray’a konuk oldu. Zorlu geçen mücadelede skoru yine Kartal’ın kralı belirledi. Gomez 76’da attığı golle ‘Beşiktaş şampi…’ başlıklarını attırdı. Fenerbahçe'nin Başakşehir'e mağlup olmasıyla Beşiktaş, son 2 haftaya 6 puan önde girmeyi başardı.

        56

        VE MUTLU SON!
        Osmanlıspor karşısında alınacak 1 puan Beşiktaş'a şampiyon yapmaya yetiyordu. Siyah-beyazlılar, Marcelo(2) ve Gomez'in attığı gollerle karşılaşmayı 3-1 kazanarak mutlu sona ulaştı. Gomez, 26 golle bir sezonda en fazla gol atan yabancı futbolcu olarak tarihe geçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ