Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sürekli uyumanın altında bu hastalık yatıyor olabilir! Uyudukça uyuma isteği ardında hipersomnia yatıyor olabilir!
        1

        HİPERSOMNİA NEDİR?

        Sürekli uyuma isteği bazı dönemler de uzun süreli çalışma saatlerinden, uyku sırasında verimli uykuyu alamamaktan veya vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.

        Birincil veya ikincil durum olarak ikiye adlandırılan hipersomnia tıbbi durumlardan kaynaklanır. Hipersomnia belirtisi olan kişiler gün içerisinde çalışmakta zorlanabilirler, yorulurlar ve konsantrasyonları dağılır.

        2

        Uzmanlara göre birincil 'Primer Hipersomnia' başka tıbbi durumlardan ortaya çıkabilir ve yoğun olarak aşırı yorgunluk hissedilir.

        İkincil hipersomnia ise uyku apnesi, parkinson hastalığı, böbrek yetmezliği ve kronik yorgunluk ile beraber görülebilir. Geceleri zayıf uyku uyumak gündüzleri daha yorgun hissetmenize neden olur.

        3

        Uzmanlar hipersomnia ile gündüzleri ani uyku ataklarına neden olan nörolojik durum olan narkolepsi ile karıştırılmaması gerektiğini söylüyor.

        Hipersomnia'da insanlar uyanık kalabilir ancak yorgun hissederler.

        4

        SÜREKLİ UYKU HALİ NEDEN OLUR?

        Birincil hipersomnia, uyku ve uyanma işlemlerini yerine getiren beyin fonksiyonlarında yaşanan sorunlardan dolayı oluşuyor.

        İkincil hiperspmnnia ise yorgunluğa ve yetersiz uykuya neden olan durumlar sonucunda görülür. Örnek olarak uyku apnesi olan veya geceleri sürekli burnu tıkandığı için rahat uyuyamayan insanlar da hipersomnia görülür.

        5

        HİPERSOMNİA TEDAVİSİ

        Nedenine bağlı olarak tedavi türü de değişebilir. Narkolepsiye yönelik birçok ilaç hipersomnia tedavisinde kullanılıyor. Bu ilaçlar daha uyanık hissetmenize yardımcı olur.

        Fakat asıl tedavi edilmesi gereken nokta neden uyuyamadığınızdır. Uyku probleminiz için doğru tedavi uygulandıktan sonra herhangi ek bir ilaca ihtiyaç duymadan hipersomnia rahatsızlığını aşabilirsiniz.

        6

        Yaşam tarzınızda yapacağınız önemli değişiklikler veya uyku düzeninizi bozan problemi gidererek, enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ