Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi | Tahran'da kritik zirve: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü, Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşecek
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci toplantısı bitti. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

        Değerli kardeşimle önce dar kapsamlı daha sonra heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel tüm bu alanlardaki görüşlerimizi ifade etme fırsatı bulduk.

        "30 MİLYAR DOLARLIK TİCARİ HACME ULAŞMA HEDEFİMİZ VAR"

        30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz var. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık, inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşle bu hedefe ulaşacağız.

        Savunma sanayii alanında atacağımız adımlarda bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol, gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla da bu mümkün. Türkiye olarak son yıllarda özellikle savunma alanında önemli gelişmeler kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum.

        "TERÖRLE MÜCADELE BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ EDİYOR"

        Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PKK, PYD,YPG, FETÖ terör örgütleri, her iki ülkenin de ciddi anlamda baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içine de soktuk. Bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran örgütlerdir. Dolayısıyla bunlar dayanışma içinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor.

        Bugün burada Astana üçlü olarak, Putin ve Reisi ile bir araya gelip gelişmelerin son halini masaya yatıracağız. Bu, Astana sürecinin yeninden değerlendirme, ayağa kaldırma durumu olacaktır.

        İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar;

        Şüphesiz Sayın Erdoğan'ın İran ziyareti, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için önemli olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde ve toplantılarda iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere pek çok konuda başlığı ele aldık. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik, ve bu mevcut ticaret hacminin 3 katına çıkacağı anlamına geliyor. İki ülkenin sanayi siteler kurması, bugün üzerinde anlaştığımız konulardan birisi. İki ülke de bilgi ve teknoloji parkları kurulması ve bu alanda şirketlerin kurulması müzakerelerimizin konularından biri olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı ile ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusunda anlaştık. Bugünkü toplantılarımızda iki ülke arasında yatırım konularını geliştirmek ele alındı ve görüşüldü. İki ülkenin ticaretin ve ilişkilerin artmasına vesile olacaktır.

        GÜVENLİK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ MESAJI

        Güvenlik alanındaki iş birliği çok önemli konulardan birisi, iki bölgenin güvenliği ve sınır bölgelerinin güvenliği ele aldığımız konulardan birisi oldu. Terörizmle, organize suçlarla mücadele görüşüldü. Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir, ama her kim halklarımızın, sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa onlarla mücadele etmeliyiz. Batı'da uygulanan ikili standartlar var, terörizmle her başlık altında mücadele edilmeli. Özellikle her iki tarafta Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır. İki ülke arasındaki ilişkiler, uluslararası işbirliği ile sonuçlanabilir. Bu da uluslararası güvenliğin artmasını sağlayacaktır, bu konudaki irademizi ortaya koyduk.

        ERDOĞAN-REİSİ BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.

        Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü. Basına kapalı görüşmede, iki ülke heyetleri de hazır bulundu. Gelişmeleri Tahran'da takip eden Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy, canlı yayında izlenimlerini aktardı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

        ERDOĞAN HAMANEY İLE GÖRÜŞTÜ

        Erdoğan, Dini Lider Ali Hamaney ile de bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin İran devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Hamaney, "Suriye'ye düzenlenecek askeri operasyon bölgeye zarar verecektir." açıklamasında bulundu.

        PUTİN İLE GÖRÜŞECEK

        Astana Üçlü Zirvesi marjında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek ve Üçlü Zirve Toplantısı'na katılacak Erdoğan, Putin ve Reisi ile ortak basında toplantısı düzenleyecek.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve vesilesiyle Putin ile ikili bir görüşme de gerçekleştirecek.

        HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

        Ziyaret kapsamında,ilgili bakanların iştirakiyle tertiplenecek Konsey Toplantısı'nda, Türkiye-İran ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

        Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.

        Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'nda Suriye'deki güncel gelişmeler, PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele, siyasi çözüme yönelik çabalar, insani durum ve Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri konularının istişare edilmesi öngörülüyor.

        KİMLER EŞLİK EDİYOR?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ