TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye önemli bir güç merkezi olarak ortaya çıkacak
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Dünyanın birçok yerinde siyaset meydanlarında ortaya çıkan fikirler net bir şekilde göstermiştir ki artık dünyada değerlere dayalı bir sistemin olmadığı, ilkelere dayalı bir küresel sistemin mevcut olmadığı, yeni bir küresel sistemin inşa edilmesinin insani bir zorunluluk olduğu anlaşılmıştır" dedi
ABONE OLTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'teki Tören Salonu'nda rektörlerle iftarda bir araya geldi. Kurtulmuş, dünyanın yoğun değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçtiğini belirtti ve Türkiye'nin dünyadaki değişimden etkilenen ender ülkelerden biri olduğunu kaydetti.
Kurtulmuş, "Bölgesel konumumuz, taşıdığımız potansiyel ve geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye bütün bu değişimlerden etkilenmekte ve yavaş yavaş dünyadaki bu küresel değişimleri etkileyebilecek bir aktör konumuna gelmektedir. Bunun için durumu iyi tespit etmek, iyi analiz etmek ve buna göre hazırlıklarımızı çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştirmek durumundayız. Dünyada halen var olan, sistem olarak bütün sistemlerin A'dan Z'ye değişmekte olduğu bir dönemin başındayız. Filistin'de 1,5 yıl boyunca yaşanan İsrail'in baskıları, soykırıma varan davranışları; uluslararası camiada özellikle de sivil inisiyatiflerin ortaya koymuş olduğu reaksiyonlar, dünyanın birçok yerinde siyaset meydanlarında ortaya çıkan fikirler net bir şekilde göstermiştir ki, artık dünyada değerlere dayalı bir sistemin olmadığı, ilkelere dayalı bir küresel sistemin mevcut olmadığı, yeni bir küresel sistemin inşa edilmesinin insani bir zorunluluk olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki, yakın bir gelecekte dünyadaki küresel siyasi mimarinin baştan sona değişmesi muhtemeldir, mukadderdir. Aynı şekilde dünya ekonomisinin temel paradigmaları çökmüş, varsayımları alt üst olmuş bir haldedir. Bu yüzden dünya ekonomisinin de yeniden yapılacağı bir döneme doğru yol alıyoruz" ifadelerini kullandı.