Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TCMB'nin ihtiyat akçesi kara katılarak dağıtılacak - Para Haberleri

        TürkiyeCumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB)olağanüstü genel kurulunda ihtiyat akçesinin kâra katılarak dağıtılması onaylandı. Bankanın son yıl kârından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin tamamı kâra katılarak dağıtılacak. Bankacılar TCMB'nin bu yıl geçen yıla paralel bütçeye 50-55 milyar TL aktaracağını hesaplıyorlar. Bu tutarın içinde kurumlar vergisi ve önceki yılların yedek akçesi de bulunuyor.

        KARIN YÜZDE 90'I AVANS OLARAK DAĞITILACAK

        TCMB Olağanüstü Genel Kurulu Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, başkanlığında toplandı. Uysal, “Bankamızın 2019 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarında yer alan kar üzerinden Ticaret Bakanlığı’nın kar payı avansı dağıtımı hakkında tebliğinin 7’nci maddesi gereği indirimler yapılması suretiyle hesaplanan tutarın yüzde 90’ının avans olarak dağıtılması ve son yıl karından ayrılan hariç birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kara katılarak dağıtılması hususlarını açık oylarınıza sunuyorum. Bankamız kanununun ve esas mukavelesinin 14’üncü maddelerine göre her 10 hisseye sahip olan ve bu hisseyi temsil edenler 1 oy kullanabilecek. Ayrıca Bankamız kanunu ve esas mukavelesinin 18’inci maddelerine göre pay sahibi olmayanlar genel kurulda vekil olarak birden fazla pay sahibini temsil edemeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        OY ÇOKLUGUYLA KABUL EDİLDİ

        Toplantının gerçekleştirildiği salonda bulunan hissedarlar tarafından karar oy çokluğuyla kabul edildi.

        2018 YILINDA HAZİNE'YE 33 MİLYAR TL AKTARILMIŞTI

        TCMB genel kurulu geçtiğimiz yıl da ocak ayında olağanüstü toplanmış, kâr payının yüzde90'ı olan 33 milyar TL Hazine'ye avans olarak aktarılmıştı.Banka ayrıca geçen yıl bütçe açığını desteklemek adına kar transferini de uzun yıllar sonra ilk kez Nisan'dan Ocak ayına çekmişti. TCMB Hazine'ye 2016 yılında yaklaşık 6.41 milyar TL, 2017 yılında yaklaşık 12 milyar TL aktarmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ