Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı imzacısı teyit platformları, yanlış bilgi ve dezenformasyona karşı harekete geçmesi için çevrimiçi video paylaşım platformu YouTube’a çağrıda bulundu.

Aralarında Türkiye’den Teyit ile Doğruluk Payı’nın da bulunduğu dünya genelinde 80’den fazla teyit platformu, YouTube’taki yanlış bilgi sorununun hayati ancak buna karşın bugüne kadar atılan adımların yetersiz olduğunu vurgulayarak, bu alanda çözümün şeffaflık, kararlılık ve işbirliğinden geçtiğine dikkat çekti.

Yanlış bilgi ve dezenformasyon sorununa karşı YouTube’un izlediği yöntemleri yetersiz bulan dünyanın çeşitli ülkelerindeki sekseni aşkın teyit platformu, bu duruma dikkat çekmek için bir açık mektup yayınladı.

Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (International Fact-Checking Network) imzacısı teyit kuruluşlarının yayınladığı açık mektupta, YouTube’a yanlış bilgiyle mücadele ve doğru bilgiye erişim konusunda katkısının elzem olduğu vurgulandı.

“DEZENFORMASYONUN ANA KANALLARINDAN BİRİ HALİNE GELDİ”

COVID-19 pandemisi ile birlikte dünyada artan dezenformasyon ve mezenformasyonun sosyal uyum, demokrasi ve halk sağlığı açısından ne kadar yıkıcı olabileceğine şahit olunduğunu belirtilen mektupta, “Doğrulama kuruluşlarından oluşan uluslararası bir ağ olarak, yanlış bilginin çevrimiçi ortamda nasıl yayıldığını izliyor ve YouTube’un giderek dünya çapında çevrimiçi dezenformasyon ve mezenformasyonun ana kanallarından biri haline geldiğini görüyoruz. Bu, küresel teyit topluluğu olarak bizim için önemli bir endişe kaynağıdır” denildi.

“KOMPLO TEORİSYENLERİ GRUPLARI SINIR TANIMADAN BÜYÜYOR”

YouTube’da sınır tanımadan büyüyen ve işbirliği yapan komplo teorisyeni gruplarına dikkat çekilen mektupta, şu örneklere yer verildi:

“Platform içinde Almanya’da başlayan, İspanya’ya sıçrayan ve Latin Amerika’ya yayılan uluslararası hareket buna bir örnek. Diğer yanda milyonlarca başka kullanıcı, aşıları boykot etmeye veya COVID-19 enfeksiyonlarını uydurma yöntemlerle tedavi etmeye teşvik eden Yunanca ve Arapça videolar izliyordu. COVID-19 dışında, YouTube videolarında yıllardır sahte kanser tedavilerinin tanıtımı yapılıyor. Platform Brezilya’da, savunmasız gruplara yönelik nefret söylemini güçlendirmek için kullanılıyor ve on binlerce kullanıcıya erişiyor. Öte yandan seçimler de güvende değil. Filipinler’de sıkıyönetim yıllarında gerçekleşen insan hakları ihlallerini ve yolsuzlukları inkar eden ve 2 milyondan fazla görüntülenen yanıltıcı içerik 2022 seçimlerindeki adaylardan biri olan, ölen diktatörün oğlunun itibarını parlatmak için kullanılıyor. Tayvan’da yapılan son seçim, asılsız dolandırıcılık suçlamalarıyla gölgelendi. Geçtiğimiz yıl şiddet yanlısı bir kalabalık, Amerikan Kongre Binasına baskın yaptığında tüm dünya dezenformasyonun sonuçlarına tanık oldu. ABD başkanlık seçimlerinin öncesinden ertesi güne kadar, seçimde ‘hile’ yapıldığı anlatısını destekleyen YouTube videoları 33 milyonun üzerinde izlendi. Örnekler sayılamayacak kadar fazla.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ