Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna'da geniş kapsamlı esir takası bugün gerçekleşecek

        Kiev hükümeti temsilcisi Viktor Medvedçuk ile Donetsk bölgesindeki ayrılıkçı lider Aleksander Zaharçenko Ukrayna'nın 306, ayrılıkçıların ise 74 esiri serbest bırakacağını açıkladı.

        ESİR DEĞİŞİMİ YAPILDI

        Donetsk bölgesindeki Mayorsk kontrol kapısında yapılan esir değişimine, Ukraynalı yetkililer ve ayrılıkçıların temsilcileri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Uluslararası Kızılhaç Örgütü yetkililerinden oluşan grup eşlik etti.

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Ukraynalı esirleri karşılamak üzere Donbas’a gittiği bildirildi. Poroşenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Serbest kalan 74 Ukraynalı artık evde, ordumuzun kontrolündeki bölgededir.” ifadesini kullandı.

        Öte yandan, Üçlü Temas Grubu İnsani Yardım Komisyonu Ukrayna Temsilcisi Viktor Medvedçuk ise Ukrayna basınına yaptığı açıklamada, Rus yanlısı ayrılıkçı 237 tutsağın sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri tarafına teslim edildiğini belirtti.

        2015 yılında imzalanan Minsk Anlaşması'nda esir değişimi öngörülmüştü. Ancak bugüne kadar geniş kapsamlı esir değişimi yapılmamıştı. Sadece bazı ağır yaralı askerler veya milisler iade edilmişti.

        Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kasım ayının ortasında geniş kapsamlı esir takası konusunda uzlaşmaya varmıştı. Bugün yapılacak esir takası bu uzlaşmanın bir sonucu olacak.

        Ukrayna'nın doğusunda hükümete bağlı birlikler ile Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar arasında 2014 yılından beri yaşanan çatışmalarda 10 bin 300'den fazla kişi hayatını haybetti.

        REKLAM

        Taraflar arasında Noel ve yeni yıl nedeniyle ateşkes ilan edilmişti. Ancak önceki gece iki taraf da birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ